Deca na internetu: Pravila koja morate reći svojoj deci (3. deo)

Tekstovi o zaštiti, 19.07.2011, 10:34 AM

Deca na internetu: Pravila koja morate reći svojoj deci (3. deo)

Email nije naročito omiljen kanal komunikacije u dečijoj populaciji. Pa ipak, s obzirom da je email potreban za registraciju naloga na različitim forumima, društvenim mrežama, chat klijentima, online igrama i raznim drugim sajtovima, on se još uvek redovno koristi. Zbog toga, za neiskusne korisnike, u koje se ubrajaju i deca, email može biti izvor brojnih neprijatnih iznenađenja.

Najpre, ukoliko se sajber kriminalci domognu korisnikovog email naloga, oni će imati pristup svim sajtovima na kojima je korisnik registrovao naloge sa hakovanom email adresom.

Još jedan neugodni aspekt email-a je spam. Deca mogu naići na poruke kao što je ova na slici ispod:


Poruka koju vidite je očigledno poslata pomoću spam bota i sasvim sigurno nije namenjena deci.

Klik na linkove u spam porukama ka sadržaju namenjenom odraslima ne samo da može negativno uticati na detetovu psihu, već nosi i rizik od infekcije računara nekim malicioznim programom. Email saobraćaj je prepun elektronske pošte koja u krajnjoj liniji vodi ka prevari.

Savremeni email servisi rade na razvoju filtera za spam i alata za preciznije podešavanje filtriranja pošte. Na primer, ukoliko dete redovno dobija email poruke od određenog pošiljoca, a spam filter propušta takvu poštu u inbox, filter se može podesiti da blokira sve email-ove sa određenim parametrima (adresa pošiljaoca, domen sa kojeg se šalju email-ovi, ključne reči u polju “Subject” ili u telu email-a itd.

Kako to izgleda u slučaju Gmail-a videćete u primeru koji sledi.

  • U okviru Gmail-a, odaberite "Options" (), a zatim opciju "Mail Settings":  • Odaberite opciju "Filters" i napravite novi filter:  • Kada su parametri određeni (npr. ključne reči u telu email poruke), kliknite na "Create Filter":Posebne funkcije koje su namenjene borbi protiv spama su na raspolaganju i korisnicima drugih email servisa, uključujući Yahoo!, Bing, AOL i druge. Ova funkcija se uvek nalazi u okviru “Options” a zatim, kao i u slučaju Gmail-a treba odabrati “Create filter”.

Kako obezbediti sigurnost svom detetu na internetu

Posledice nenadgledane komunikacije dece na internetu mogu biti nesagledive. Kako bi smanjili rizike koje nosi boravak dece na internetu, roditelji bi trebalo da zauzmu aktivan stav i preuzmu inicijativu.

Pravila za decu

Objasnite detetu osnovna pravila. Lakše je da dete nauči da bezbedno surfuje internetom nego da snosi posledice eventualnih pogrešnih koraka.

Koja su osnovna pravila sa kojima roditelj mora upoznati dete kako bi njegov boravak na internetu bio pozitivno iskustvo?

  • Adresu, broj telefona ili neke druge kontakt podatke nikada ne smeš objavljivati javno niti ih slati nepoznatim osobama email-om, preko društvene mreže ili tokom chat-a.

  • Nikada ne smeš pristati na sastanak sa osobom koju ne poznaješ. Jednostavno, ignoriši takve pozive i prekini svaku komunikaciju sa bilo kim ko insistira na susretu.

  • Ne objavljuj svoju adresu na forumima i sajtovma društvenih mreža. Ovakvi sajtovi su zlatni rudnici za spamere koji tragaju za email adresama a posledica može biti ta da tvoj email inbox bude zatrpan neželjenom poštom.

  • Ne otvaraj linkove u porukama koje dobiješ od nepoznatih ljudi. Takvi linkovi mogu biti opasni jer ih možda šalju kriminalci.

  • Ne otvaraj linkove koji navodno nude nešto primamljivo. Skoro uvek takve poruke šalju sajber kriminalci ili prevaranti kojima je cilj da prevarom namame korisnike da posete neki opasan sajt a takva poseta bi se mogla završiti infekcijom računara nekim štetnim programom.

  • Ne obraćaj pažnju na ponude kao što su besplatne nagrade, laka zarada, nasledstvo - takve poruke uvek i isključivo šalju prevaranti.

Na kraju, detetu treba objasniti da na društvenim mrežama ali i na internetu moraju biti isto onako oprezni kao i van virtuelnog prostora.

Pomoć za roditelje

Savremeni zaštitni softver mnogih proizvođača antivirusa uključuje funkcionalnost koja obezbeđuje posebnu zaštitu vašoj deci od mnogobrojnih pretnji koje dolaze sa interneta. Birajte zaštitna rešenja koja vam najviše odgovaraju u pogledu mogućih ograničenja, fleksibilnosti podešavanja i dr.

Na kraju, ne zaboravite: boravak vaše dece na internetu povećava rizik od infekcije računara kompjuterskim virusima. Zato je zaštita računara od malcioznog softvera od ključnog značaja onda kada vaše dete koristi računar za boravak na internetu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

„Izvinite, pogrešan broj“: Kako da se zaštitite od SMS prevara

„Izvinite, pogrešan broj“: Kako da se zaštitite od SMS prevara

Ljudi greše, i sigurno je da ste barem jednom u životu poslali ili primili poruku koja je bila namenjena nekom drugom. Ali poruke koje su poslate na... Dalje

Koji softver na računaru treba prvo i bez odlaganja ažurirati

Koji softver na računaru treba prvo i bez odlaganja ažurirati

Ažuriranje softvera na uređajima zaposlenih je stalan i zahtevan posao. Nekada preduzećima nedostaju resursi da bi se taj posao obavljao kako bi tr... Dalje

Zašto bi trebalo da obrišete onlajn naloge koje više ne koristite

Zašto bi trebalo da obrišete onlajn naloge koje više ne koristite

Brisanje starih onlajn naloga koje više ne koristite važno je za vašu privatnost i bezbednost na mreži, a evo zašto. Sa svakim onlajn nalogom, č... Dalje

Da li vam treba menadžer lozinki?

Da li vam treba menadžer lozinki?

Nedavna studija koju je naručio Bitdefender pokazala je da prosečni korisnici imaju u proseku osam naloga na mreži - naloge na društvenim mrežama... Dalje

Kako da vas prevaranti na internetu ne pokradu i pokvare vam putovanje i odmor

Kako da vas prevaranti na internetu ne pokradu i pokvare vam putovanje i odmor

Leto je, sezona odmora je u punom jeku, ali i prevara čije su mete turisti. Sa kakvim opasnostima se suočavaju putnici u sezoni odmora 2023. istraž... Dalje