Deca na internetu: Pravila koja morate reći svojoj deci (3. deo)

Tekstovi o zaštiti, 19.07.2011, 10:34 AM

Deca na internetu: Pravila koja morate reći svojoj deci (3. deo)

Email nije naročito omiljen kanal komunikacije u dečijoj populaciji. Pa ipak, s obzirom da je email potreban za registraciju naloga na različitim forumima, društvenim mrežama, chat klijentima, online igrama i raznim drugim sajtovima, on se još uvek redovno koristi. Zbog toga, za neiskusne korisnike, u koje se ubrajaju i deca, email može biti izvor brojnih neprijatnih iznenađenja.

Najpre, ukoliko se sajber kriminalci domognu korisnikovog email naloga, oni će imati pristup svim sajtovima na kojima je korisnik registrovao naloge sa hakovanom email adresom.

Još jedan neugodni aspekt email-a je spam. Deca mogu naići na poruke kao što je ova na slici ispod:


Poruka koju vidite je očigledno poslata pomoću spam bota i sasvim sigurno nije namenjena deci.

Klik na linkove u spam porukama ka sadržaju namenjenom odraslima ne samo da može negativno uticati na detetovu psihu, već nosi i rizik od infekcije računara nekim malicioznim programom. Email saobraćaj je prepun elektronske pošte koja u krajnjoj liniji vodi ka prevari.

Savremeni email servisi rade na razvoju filtera za spam i alata za preciznije podešavanje filtriranja pošte. Na primer, ukoliko dete redovno dobija email poruke od određenog pošiljoca, a spam filter propušta takvu poštu u inbox, filter se može podesiti da blokira sve email-ove sa određenim parametrima (adresa pošiljaoca, domen sa kojeg se šalju email-ovi, ključne reči u polju “Subject” ili u telu email-a itd.

Kako to izgleda u slučaju Gmail-a videćete u primeru koji sledi.

  • U okviru Gmail-a, odaberite "Options" (), a zatim opciju "Mail Settings":  • Odaberite opciju "Filters" i napravite novi filter:  • Kada su parametri određeni (npr. ključne reči u telu email poruke), kliknite na "Create Filter":Posebne funkcije koje su namenjene borbi protiv spama su na raspolaganju i korisnicima drugih email servisa, uključujući Yahoo!, Bing, AOL i druge. Ova funkcija se uvek nalazi u okviru “Options” a zatim, kao i u slučaju Gmail-a treba odabrati “Create filter”.

Kako obezbediti sigurnost svom detetu na internetu

Posledice nenadgledane komunikacije dece na internetu mogu biti nesagledive. Kako bi smanjili rizike koje nosi boravak dece na internetu, roditelji bi trebalo da zauzmu aktivan stav i preuzmu inicijativu.

Pravila za decu

Objasnite detetu osnovna pravila. Lakše je da dete nauči da bezbedno surfuje internetom nego da snosi posledice eventualnih pogrešnih koraka.

Koja su osnovna pravila sa kojima roditelj mora upoznati dete kako bi njegov boravak na internetu bio pozitivno iskustvo?

  • Adresu, broj telefona ili neke druge kontakt podatke nikada ne smeš objavljivati javno niti ih slati nepoznatim osobama email-om, preko društvene mreže ili tokom chat-a.

  • Nikada ne smeš pristati na sastanak sa osobom koju ne poznaješ. Jednostavno, ignoriši takve pozive i prekini svaku komunikaciju sa bilo kim ko insistira na susretu.

  • Ne objavljuj svoju adresu na forumima i sajtovma društvenih mreža. Ovakvi sajtovi su zlatni rudnici za spamere koji tragaju za email adresama a posledica može biti ta da tvoj email inbox bude zatrpan neželjenom poštom.

  • Ne otvaraj linkove u porukama koje dobiješ od nepoznatih ljudi. Takvi linkovi mogu biti opasni jer ih možda šalju kriminalci.

  • Ne otvaraj linkove koji navodno nude nešto primamljivo. Skoro uvek takve poruke šalju sajber kriminalci ili prevaranti kojima je cilj da prevarom namame korisnike da posete neki opasan sajt a takva poseta bi se mogla završiti infekcijom računara nekim štetnim programom.

  • Ne obraćaj pažnju na ponude kao što su besplatne nagrade, laka zarada, nasledstvo - takve poruke uvek i isključivo šalju prevaranti.

Na kraju, detetu treba objasniti da na društvenim mrežama ali i na internetu moraju biti isto onako oprezni kao i van virtuelnog prostora.

Pomoć za roditelje

Savremeni zaštitni softver mnogih proizvođača antivirusa uključuje funkcionalnost koja obezbeđuje posebnu zaštitu vašoj deci od mnogobrojnih pretnji koje dolaze sa interneta. Birajte zaštitna rešenja koja vam najviše odgovaraju u pogledu mogućih ograničenja, fleksibilnosti podešavanja i dr.

Na kraju, ne zaboravite: boravak vaše dece na internetu povećava rizik od infekcije računara kompjuterskim virusima. Zato je zaštita računara od malcioznog softvera od ključnog značaja onda kada vaše dete koristi računar za boravak na internetu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Šta bi trebalo da znate pre nego što objavite fotografije svoje dece na mreži

Šta bi trebalo da znate pre nego što objavite fotografije svoje dece na mreži

Roditeljstvo 21. veka je čvrsto utemeljeno na tehnologiji. Od mobilnih telefona koji zabavljaju decu dok obavljaju poslove po kući, do aplikacija ko... Dalje

Veb pregledači koji štite vašu privatnost: vodič za početnike

Veb pregledači koji štite vašu privatnost: vodič za početnike

Ako ste korisnik jednog od najpopularnijih veb pregledača na svetu - Google Chromea, koji koristi dve trećine korisnika interneta iz celog sveta, o... Dalje

8 najčešćih prevara sa kojima se možete susresti ako koristite aplikaciju Telegram

8 najčešćih prevara sa kojima se možete susresti ako koristite aplikaciju Telegram

Telegram je popularna aplikacija među prevarantima iz nekoliko razloga. Prvo, nudi visok nivo anonimnosti, jer se korisnici mogu prijaviti bez otkriv... Dalje

Oglašivači dele podatke o korisnicima interneta sa obaveštajnim agencijama

Oglašivači dele podatke o korisnicima interneta sa obaveštajnim agencijama

Svaki klik na veb sajt, svako skrolovanje u mobilnoj aplikaciji i svaka reč koju unesete u pretragu prate desetine tehnoloških i marketing kompanija... Dalje

Šta ne treba deliti sa AI čet-botovima

Šta ne treba deliti sa AI čet-botovima

AI čet-botovi su postali izuzetno popularni i korisni alati za dobijanje informacija, saveta i pomoći o raznim temama. Možete ih koristiti za krei... Dalje