Internet prevare decenije

Tekstovi o zaštiti, 23.04.2012, 11:02 AM

Internet prevare decenije

Sirote ruske udavače, lažni nigerijski direktori i strani poslodavci poznati su akteri najčešćih i najuspešnijih prevara na internetu tokom prethodnih deset godina.

Sve ove prevare funkcionišu na skoro identičan način: sajber kriminalci kontaktiraju žrtvu putem emaila ili društvene mreže. Tom prilikom od žrtve se traže podaci koje treba dostaviti emailom, kao što su broj telefona ili broj faksa. Ponekad, prevaranti pokušavaju da profitiraju na onome što je i njihov lični motiv - pohlepi potencijalne žrtve.

Kao i slučajevima tradicionalnih prevara koje su prethodile internet prevarama, mnoge žrtve koje nasednu na ove trikove i dožive materijalni gubitak oklevaju da prijave zločin.

Lista najčešćih i najuspešnijih prevara koje su obeležile prethodnu deceniju izgledala bi ovako:

  • Nigerijska “419” prevara: Prva internet prevara koja predstavlja modernu verziju prevare iz 1588. godine pod nazivom “španski zatvorenik”, u kojoj je prevarant ubeđivao potencijalnu žrtvu da je rođak bogataša kojeg je zarobio kralj Filip Drugi i kojeg je moguće osloboditi iz zatvora potplaćivanjem vlasti. Žrtvi se i nekoliko vekova ranije obećavalo ono što se obećava žrtvama verzije iste prevare digitalnog doba - višestruko uvećani novčani iznos od onoga koji žrtva daje kako bi pomogla bogatašu. Savremena verzija “španskog zarobljenika” obično podrazumeva email koji ćete dobiti od nekoga kome treba usluga transfera novčanih sredstava “zarobljenih” u dalekoj Nigeriji. Prevaranti obećavaju nagradu za pomoć uz uslov da prosledte početnu sumu (a reč je o vašem novcu!), obično preko Western Uniona, kao nadoknadu za bankarske troškove. Jednom kada pošaljete novac, prevaranti sa vašim novcem nestaju bez traga.

  • Inostrana lutrija: Prevara sa manje uverljivim scenarijom od prethodne. U emailu u kome vas obaveštavaju da se dobitnik lutrije u nekoj stranoj zemlji, u kojoj niste ni učestvovali, od vas će biti zatraženi lični podaci kako bi vam osvojeni novac bio uplaćen na račun. Kao i u slučaju nigerijske prevare, od žrtve se traži novac koji će pokriti troškove transfera nagrade. Naravno, osvojeni novac kao ni vlastiti koji ste uložili nikada nećete videti.

  • Dvostruka nigerijska prevara: Email sa obaveštenjem o osnovanom fondu za nadoknadu štete žrtvama nigerijske prevare. Šteta će vam navodno biti nadoknađena ukoliko uplatite 1000 dolara.

  • Odbegla mlada: Prelepa, mlada devojka, obično Ruskinja sa kojom ste se upoznali na internetu gori od želje da vas upozna, kao i vi nju. I taman kada do susreta treba da dođe, pojavljuju se problemi. Potreban joj je novac kako bi mogla da plati troškove puta. Kada dobije novac, više je nikada nećete videti.

  • Poslovna ponuda: Strana kompanija vam nudi posao koji naprosto ne možete da odbijete - mogućnost da zaradite i do 3000 dolara dnevno radeći od kuće. Naravno, moraćete da date podatke o svom računu u banci kojeg će prevaranti koristiti za čuvanje ukradenog novca a od vas biti zatraženo da im na njihov račun prebacite novac preko Western Uniona. Na taj način postajete saučesnik u izvršenju krivičnog dela (money mules).

  • Pomoć prijatelju u nevolji: Ne možete da pristupite svom Facebook, Hotmail ili nalogu na nekom drugom sajtu jer je hakovan a lozinka potrebna za prijavljivanje na nalog je promenjena. Za to vreme vaši prijatelji sa hakovanog naloga dobijaju poruku da ste u nevolji, da ste opljačkani negde u inostranstvu, i da vam je potrebna njihova pomoć kako biste platili hotelski račun.

  • Greška prilikom kupovine: Stari trik u verziji prilagođenoj internetu. Oglasili ste prodaju kuće ili automobila na nekom sajtu. Na oglas se javljaju prevaranti koji žele da odmah sklope posao sa vama i kupe to što prodajete. Šalju vam ček na kome je upisan veći iznos od ugovorenog. Dogovor je ovakav - vi zadržavate ček, ali ćete im poslati razliku, odnosno iznos koji je razlika između dogovorene cene i onoga koji stoji na čeku. Transfer obično ide preko Western Uniona. U trenutku kada shvatate da je ček bezvredan, već ste poslali svoj novac prevarantima.

Kako da izbegnete ove prevare? Ako je nešto previše dobro da bi bilo istinito - neko vam nudi novac tek tako, ili iznenadni posao za koji nemate potrebne kvalifikacije - verovatno ste u pravu ukoliko sumnjate. Čuvajte svoje naloge tako što ćete koristiti jake lozinke, kombinaciju brojeva, znakove interpunkije i mala i velika slova. Vaše lozinke ne smeju biti reči iz rečnika. U slučaju čekova na kojima je upisan pogrešan iznos, pocepajte ček i zatražite novi sa tačnim iznosom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Kako se bliži Crni petak (i Sajber ponedeljak), broj lažnih sajtova za prodaju se više nego udvostručio u odnosu na prethodnu godinu. Stručnjaci ... Dalje

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Ušteda prilikom kupovine telefona, televizora ili Android set-top boxa može biti primamljiva, ali nažalost, jeftini uređaji nekad nas mogu koštat... Dalje

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta? Pre nekoliko godina, mnogi bi na ovo pitanje odgovorili da su s... Dalje

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Dobro dizajnirana aplikacija treba da zahteva samo dozvole neophodne za njenu funkcionalnost. Budite uvek oprezni kada dajete dozvole aplikacijama i p... Dalje

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Istraživači iz kompanije Avast upozorili su na prevarante koji koriste ChatGPT za „ljubavne prevare“ i ćaskanje sa ljudima na Tinderu,... Dalje