Kako da bezbedno kupujete na internetu

Tekstovi o zaštiti, 14.06.2013, 09:03 AM

Kako da bezbedno kupujete na internetu

Šoping koji podrazumeva višesatno obilaženje prodavnica je uglavom ženski “sport”. Ako niste “sportski tip” i ne volite rekreaciju ovog tipa, onda je kupovina iz fotelje, jednim klikom miša, za vas verovatno pravo rešenje. Iako ovaj način kupovine ima svoje prednosti u odnosu na tradicionalnu kupovinu, budite oprezni. Online kupovina je za neke način da zarade na nepošten način, a internet im obezbeđuje anonimnost. Prevarantima na internetu bez lica i glasa teže je ući u trag, tako da šteta koju možete pretrpeti kupujući preko internetu može biti nepopravljiva.

O čemu treba da vodite računa kada kupujete na internetu? Stručnjaci nemačkog proizvođača antivirusa kompanije G Data vam savetuju sledeće:

  • Odvojite vreme da pažljivo osmotrite online prodavnicu. To znači da morate pročitati opšte uslove i pravilnik, i proveriti uslove isporuke i sve dodatne troškove. Istražite i proverite na internetu reputaciju online prodavnice ili prodavca.

  • Kada plaćate na internetu, tokom procesa plaćanja, obratite pažnju na to da li se podaci prenose u šifrovanom obliku. Pogledajte da li ima katanca na statusnoj traci ili u adresnoj liniji browser-a, da li ispred adrese koju ste uneli stoji skraćenica “https” i obrate pažnju na top level domen koji se prikazuje.

  • Neželjenoj (spam) pošti je mesto u kanti za otpatke, naravno, onoj digitalnoj. Takve emailove ne treba ni čitati, oni treba da budu obrisani bez oklevanja. Ako ste ih već otvorili, ni u kom slučaju ne klikćite na linkove ili fajlove u prilogu. Adrese sajtova banaka, online prodavnica i platnih servisa treba ukucati u browser ručno, pri čemu treba obratiti pažnju na eventualne greške u kucanju jer kriminalci često koriste domene čiji je naziv skoro identičan kao i naziv legitimnih sajtova, računajući upravo na greške u kucanju.

  • Operativni sistem i programi instalirani na računaru moraju uvek biti ažurirani, čim ažuriranja i zakrpe budu dostupni za preuzimanje. Ovo se ne odnosi samo na korisnike računara, već i na korisnike smart telefona i tablet uređaja.

  • Ako koristite online servise banaka, trebalo bi da koristite dvostepenu verifikaciju koja, iako nije savršena, ipak obezbeđuje najbolju moguću zaštitu. Dodatno, trebalo bi da se zaštitite i od bankarskih Trojanaca sveobuhvatnim antivirusnim rešenjem, kao što su ona koja nudi G Data, koja imaju integrisani G Data BankGuard, koji pruža zaštitu od poznatih i nepoznatih bankarskih Trojanaca. Kupci koji koriste platne servise za plaćanje računa trebalo bi da izaberu provajdera koji nudi zaštitu kupcima.

  • Koristite samo jednu kreditnu karticu za online kupovinu. U slučaju da nešto krene po zlu, u slučaju greške ili prevare, lakše ćete kontrolisati situaciju i opozvati transakcije sa jedne kartice.

  • Lozinke! Lozinke za naloge bi trebalo da budu bezbedne koliko je to moguće. To znači da vaša lozinka treba da bude sastavljena od nasumično iazbranih velikih i malih slova, brojeva i simbola. I naravno, jedna lozinka ne može da bude zaštita za sve vaše naloge već svaki nalog treba zaštititi posebnom lozinkom.

I na kraju - čuvajte se primamljivih ponuda iz emailova. Ako vam se skupi proizvod renomiranog proizvođača nudi jeftino, setite se da jeftino nekad može biti najskuplje. Linkovi u takvim emailovima mogu vas odvesti na sajtove zaražene malverima ili do lažnih online prodavnica, gde vaši poverljivi podaci o bankovnom računu ili neki drugi važni podaci mogu biti ukradeni. Takođe, može vam se desiti da robu koju ste platili i koju čekate, nikad ne dočekate.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kako vas Firefox štiti od fišinga i malvera

Kako vas Firefox štiti od fišinga i malvera

Mozilla Firefox je veoma kompleksan pregledač. Neki korisnici Firefoxa koriste samo njegovu osnovnu funkcionalnost, dok drugi uživaju u brojnim pogo... Dalje

Kako da prepoznate da vam je računar zaražen malverom

Kako da prepoznate da vam je računar zaražen malverom

Uključujete računar i čekate. Čekate. I dalje čekate. Najzad se pojavljuje desktop ali stvari ne izgledaju mnogo bolje. Internet je spor, program... Dalje

Evo šta treba da uradite ako neko pokušava da vam hakuje nalog

Evo šta treba da uradite ako neko pokušava da vam hakuje nalog

I to se dešava... Vaš nalog je napadnut. Vidite zahtev za promenom lozinke, email ili SMS obaveštenje o pokušaju neovlašćenog prijavljivanja na ... Dalje

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (2. deo)

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (2. deo)

Grupe koje se bave sajber kriminalom organizovane su na sličan način kao i bilo koja IT kompanija. Ključne uloge u tim grupama igraju programeri ko... Dalje

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (1. deo)

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (1. deo)

Rusko sajber podzemlje, kome pripadaju sajber kriminalci iz Ruske Federacije i nekih država bivšeg SSSR-a, pre svih, iz Ukrajine i baltičkih zemalj... Dalje