Kako da bezbedno kupujete na internetu

Tekstovi o zaštiti, 14.06.2013, 09:03 AM

Kako da bezbedno kupujete na internetu

Šoping koji podrazumeva višesatno obilaženje prodavnica je uglavom ženski “sport”. Ako niste “sportski tip” i ne volite rekreaciju ovog tipa, onda je kupovina iz fotelje, jednim klikom miša, za vas verovatno pravo rešenje. Iako ovaj način kupovine ima svoje prednosti u odnosu na tradicionalnu kupovinu, budite oprezni. Online kupovina je za neke način da zarade na nepošten način, a internet im obezbeđuje anonimnost. Prevarantima na internetu bez lica i glasa teže je ući u trag, tako da šteta koju možete pretrpeti kupujući preko internetu može biti nepopravljiva.

O čemu treba da vodite računa kada kupujete na internetu? Stručnjaci nemačkog proizvođača antivirusa kompanije G Data vam savetuju sledeće:

  • Odvojite vreme da pažljivo osmotrite online prodavnicu. To znači da morate pročitati opšte uslove i pravilnik, i proveriti uslove isporuke i sve dodatne troškove. Istražite i proverite na internetu reputaciju online prodavnice ili prodavca.

  • Kada plaćate na internetu, tokom procesa plaćanja, obratite pažnju na to da li se podaci prenose u šifrovanom obliku. Pogledajte da li ima katanca na statusnoj traci ili u adresnoj liniji browser-a, da li ispred adrese koju ste uneli stoji skraćenica “https” i obrate pažnju na top level domen koji se prikazuje.

  • Neželjenoj (spam) pošti je mesto u kanti za otpatke, naravno, onoj digitalnoj. Takve emailove ne treba ni čitati, oni treba da budu obrisani bez oklevanja. Ako ste ih već otvorili, ni u kom slučaju ne klikćite na linkove ili fajlove u prilogu. Adrese sajtova banaka, online prodavnica i platnih servisa treba ukucati u browser ručno, pri čemu treba obratiti pažnju na eventualne greške u kucanju jer kriminalci često koriste domene čiji je naziv skoro identičan kao i naziv legitimnih sajtova, računajući upravo na greške u kucanju.

  • Operativni sistem i programi instalirani na računaru moraju uvek biti ažurirani, čim ažuriranja i zakrpe budu dostupni za preuzimanje. Ovo se ne odnosi samo na korisnike računara, već i na korisnike smart telefona i tablet uređaja.

  • Ako koristite online servise banaka, trebalo bi da koristite dvostepenu verifikaciju koja, iako nije savršena, ipak obezbeđuje najbolju moguću zaštitu. Dodatno, trebalo bi da se zaštitite i od bankarskih Trojanaca sveobuhvatnim antivirusnim rešenjem, kao što su ona koja nudi G Data, koja imaju integrisani G Data BankGuard, koji pruža zaštitu od poznatih i nepoznatih bankarskih Trojanaca. Kupci koji koriste platne servise za plaćanje računa trebalo bi da izaberu provajdera koji nudi zaštitu kupcima.

  • Koristite samo jednu kreditnu karticu za online kupovinu. U slučaju da nešto krene po zlu, u slučaju greške ili prevare, lakše ćete kontrolisati situaciju i opozvati transakcije sa jedne kartice.

  • Lozinke! Lozinke za naloge bi trebalo da budu bezbedne koliko je to moguće. To znači da vaša lozinka treba da bude sastavljena od nasumično iazbranih velikih i malih slova, brojeva i simbola. I naravno, jedna lozinka ne može da bude zaštita za sve vaše naloge već svaki nalog treba zaštititi posebnom lozinkom.

I na kraju - čuvajte se primamljivih ponuda iz emailova. Ako vam se skupi proizvod renomiranog proizvođača nudi jeftino, setite se da jeftino nekad može biti najskuplje. Linkovi u takvim emailovima mogu vas odvesti na sajtove zaražene malverima ili do lažnih online prodavnica, gde vaši poverljivi podaci o bankovnom računu ili neki drugi važni podaci mogu biti ukradeni. Takođe, može vam se desiti da robu koju ste platili i koju čekate, nikad ne dočekate.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Šta bi trebalo da znate pre nego što objavite fotografije svoje dece na mreži

Šta bi trebalo da znate pre nego što objavite fotografije svoje dece na mreži

Roditeljstvo 21. veka je čvrsto utemeljeno na tehnologiji. Od mobilnih telefona koji zabavljaju decu dok obavljaju poslove po kući, do aplikacija ko... Dalje

Veb pregledači koji štite vašu privatnost: vodič za početnike

Veb pregledači koji štite vašu privatnost: vodič za početnike

Ako ste korisnik jednog od najpopularnijih veb pregledača na svetu - Google Chromea, koji koristi dve trećine korisnika interneta iz celog sveta, o... Dalje

8 najčešćih prevara sa kojima se možete susresti ako koristite aplikaciju Telegram

8 najčešćih prevara sa kojima se možete susresti ako koristite aplikaciju Telegram

Telegram je popularna aplikacija među prevarantima iz nekoliko razloga. Prvo, nudi visok nivo anonimnosti, jer se korisnici mogu prijaviti bez otkriv... Dalje

Oglašivači dele podatke o korisnicima interneta sa obaveštajnim agencijama

Oglašivači dele podatke o korisnicima interneta sa obaveštajnim agencijama

Svaki klik na veb sajt, svako skrolovanje u mobilnoj aplikaciji i svaka reč koju unesete u pretragu prate desetine tehnoloških i marketing kompanija... Dalje

Šta ne treba deliti sa AI čet-botovima

Šta ne treba deliti sa AI čet-botovima

AI čet-botovi su postali izuzetno popularni i korisni alati za dobijanje informacija, saveta i pomoći o raznim temama. Možete ih koristiti za krei... Dalje