Kako vas Firefox štiti od fišinga i malvera

Tekstovi o zaštiti, 10.10.2019, 07:30 AM

Kako vas Firefox štiti od fišinga i malvera

Mozilla Firefox je veoma kompleksan pregledač. Neki korisnici Firefoxa koriste samo njegovu osnovnu funkcionalnost, dok drugi uživaju u brojnim pogodnostima koje ovaj pregledač pruža.

Jedna od oblasti na kojoj Mozilla insistira je bezbednost, pa ne čudi što Firefox dolazi sa ugrađenom zaštitom od fišinga i zlonamernog softvera kako bi sprečio potencijalne pretnje da dođu do vaših lozinki i fajlova.

Naravno, Firefox nije tako dobar u zaštiti kao antivirusni softver, ali sa druge strane, takve kontrole su korisne prilikom pregledavanja interneta i preuzimanja fajlova iz izvora u koje možda nemate poverenja.

U nekim slučajevima preuzimanje fajlova završava se porukom upozorenja:

"Ovaj fajl se obično ne preuzima."

Ova funkcionalnost je podrazumevano omogućena u Firefoxu, ali je možete onemogućiti u podešavanjima:

Firefox> Opcije> Privatnost i bezbednost> Bezbednost> Zaštita od obmanjujućeg sadržaja i opasnog softvera

Svrha ove funkcije je da vas obavesti da upravo preuzeti fajl može predstavljati pretnju vašem uređaju. Iako Firefox takođe može blokirati opasna preuzimanja, ova opcija vam omogućava da preuzmete fajl, ali da dobijete dodatno upozorenje kada je potreban veći oprez.

Ceo sistem baziran je na listi web sajtova koju Mozilla redovno ažurira. Kada preuzmete fajl, link za preuzimanje upoređuje se sa unosima na ovoj listi, a ako se nađe podudaranje, u pregledaču se prikazuje upozorenje. Mozilla kaže da se liste automatski ažuriraju i preuzimaju za svako izdanje Firefoxa, a sve sa ciljem da bi bili sigurni da su korisnici zaštićeni:

„Zaštita od fišinga i zlonamernog softvera funkcioniše tako što se proveravaju web sajtovi koje posećujete sa listama web sajtova prijavljenih zbog fišinga, neželjenog softvera i malvera. Te se liste automatski preuzimaju i ažuriraju svakih 30 minuta kada su omogućene funkcije zaštite od fišinga i malvera."

Kada preuzimate neki program, Firefox proverava da li se sajt nalazi na listi web sajtova za koje se zna da sadrže „zlonamerni softver“. Ako se sajt pronađe na toj listi, Firefox odmah blokira fajl, u protivnom će zatražiti od Googleove usluge Safe Browsing da proveri da li je softver bezbedan tako što će mu poslati neke od metapodataka.

Ono što treba da znate jeste da se Firefox povezuje sa Mozillinim partnerima ako je to omogućeno.

„Pre nego što blokira sajt, Firefox će zatražiti dvostruku proveru kako bi bili sigurni da prijavljeni sajt nije uklonjen sa liste od poslednjeg ažuriranja. Ovaj zahtev ne uključuje adresu posećenog web sajta, već sadrži samo delimične informacije koje su izvedene iz adrese."

Kada se preuzme opasni fajl, Firefox takođe šalje informacije o tom fajlu, kao što su naziv fajla, link za preuzimanje, veličina i dr.

Iako neki to mogu smatrati narušavanjem privatnosti, sa druge strane ovo je od velike pomoći u blokiranju ne samo zlonamernih web sajtova, već i potencijalno opasnih preuzimanja.

Ako vam je ipak privatnost važnija, celokupnu zaštitu možete u potpunosti isključiti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zašto nikada ne treba pristati na ucene sajber kriminalaca

Zašto nikada ne treba pristati na ucene sajber kriminalaca

Kada bi vam uređaj bio zaražen ransomwareom, da li biste platili kriminalcima da bi vam vratili fajlove? Pre svega, plaćanjem sajber kriminalcima, ... Dalje

Privatnost na internetu i šta vi možete uraditi da je sačuvate

Privatnost na internetu i šta vi možete uraditi da je sačuvate

Za ljude koji su skloni da previše vremena provode na internetu, čuvanje vlastite privatnosti može biti veliki izazov. Sa aplikacijama i veb sajtov... Dalje

Microsoft sakriva ekstenzije fajlova u Windowsu, evo zašto je to opasno za vaš računar

Microsoft sakriva ekstenzije fajlova u Windowsu, evo zašto je to opasno za vaš računar

Microsoft skriva ekstenzije fajlova u Windowsu po defaultu iako je to rizično zbog fišing emailova i distributera malvera koji i inače pokušavaju ... Dalje

Kako vas Firefox štiti od fišinga i malvera

Kako vas Firefox štiti od fišinga i malvera

Mozilla Firefox je veoma kompleksan pregledač. Neki korisnici Firefoxa koriste samo njegovu osnovnu funkcionalnost, dok drugi uživaju u brojnim pogo... Dalje

Kako da prepoznate da vam je računar zaražen malverom

Kako da prepoznate da vam je računar zaražen malverom

Uključujete računar i čekate. Čekate. I dalje čekate. Najzad se pojavljuje desktop ali stvari ne izgledaju mnogo bolje. Internet je spor, program... Dalje