Microsoft sakriva ekstenzije fajlova u Windowsu, evo zašto je to opasno za vaš računar

Tekstovi o zaštiti, 02.03.2020, 03:00 AM

Microsoft sakriva ekstenzije fajlova u Windowsu, evo zašto je to opasno za vaš računar

Microsoft skriva ekstenzije fajlova u Windowsu po defaultu iako je to rizično zbog fišing emailova i distributera malvera koji i inače pokušavaju da prevare ljude da otvore maliciozne fajlove.

Ekstenzija fajla su slova koja vidite odmah posle naziva fajla, a operativni sistem ih koristi da bi odabrao program koji će koristiti za otvaranje, pregled i upotrebu fajla.

Na primer, fajl report.txt ima ekstenziju.txt, koja je povezana sa programom Windows Notepad koji omogućava otvaranje fajla i pregled njegovog sadržaja.

Microsoft je odlučio da sakrije ekstenzije fajlova u Windowsu podrazumevano tako da se fajl pod nazivom “report.txt” u File Exploreru prikazuje kao “report”.

Prvobitni razlog za to verovatno je bio da manje zbunjuje korisnike, ali bez obzira na razlog, to je bezbednosni rizik koji napadači zloupotrebljavaju.

Primera radi, dva fajla mogu izgledati identično - isti naziv, ista ikona - a da zapravo budu različiti što bi otkrila ekstenzija kada biste omogućili njeno prikazivanje. Upravo to zloupotrebljavaju distributeri malvera koji potencijalnim žrtvama šalju emailove koji sadrže fajl koji izgleda kao npr. PDF fajl, a zapravo je EXE fajl čije pokretanje će dovesti do infekcije uređaja.

Samo otkrivanjem ekstenzija fajlova u operativnom sistemu Windows, možemo da vidimo da li nam je fajl pogrešno predstavljen i da zato što nije bezbedan za pokretanje odustanemo od njega. To može spasiti računar od infekcije ransomwareom ili instaliranja backdoora koji bi mogao ugroziti čitavu mrežu.

Zato je preporuka korisnicima da omoguće prikazivanje ekstenzija fajlova u operativnom sistemu Windows 10 kako bi tačno znali sa kojom vrstom fajla imaju posla.

Da biste omogućili prikazivanje ekstenzija fajlova u operativnom sistemu Windows 10, sledite ove korake:

√ Potražite „Folder Options“ u Windows 10 Start meniju i kada se pojavi „File Explorer Options“, kliknite na to.

√ Kada se pojavi ekran sa opcijama za File Explorer, kliknite na karticu View i u Advanced settings poništite izbor opcije “Hide extensions for known file types” (“Sakrij ekstenzije za poznate vrste fajlova”).

√ Kliknite na Apply, a zatim na OK.

√ Posle ovoga će za sve fajlove na radnoj površini, u folderima ili u File Exploreru biti prikazane ekstenzije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Šta će se desiti sa vašim podacima ako više ne budete mogli da koristite Google nalog: Google ima plan

Šta će se desiti sa vašim podacima ako više ne budete mogli da koristite Google nalog: Google ima plan

Šta se dešava sa našim digitalnim nalozima kada prestanemo da ih koristimo? To je nešto o čemu bi trebalo misliti, s obzirom da takvi nalozi mogu... Dalje

Koliko su opasne piratske video igre

Koliko su opasne piratske video igre

Sve dok ljudi budu tražili besplatne igre u vidu nelicenciranih kopija, sajber kriminalci će ih pljačkati. Stručnjaci kompanije Kaspersky pratili... Dalje

Kako da bezbedno koristite javni Wi-Fi

Kako da bezbedno koristite javni Wi-Fi

Besplatan pristup internetu bilo kada i bilo gde više nije luksuz. Gde god da se nađemo tražimo hotspot: u kafićima, u hotelima, na plaži. Ali c... Dalje

Zašto nikada ne treba pristati na ucene sajber kriminalaca

Zašto nikada ne treba pristati na ucene sajber kriminalaca

Kada bi vam uređaj bio zaražen ransomwareom, da li biste platili kriminalcima da bi vam vratili fajlove? Pre svega, plaćanjem sajber kriminalcima, ... Dalje

Privatnost na internetu i šta vi možete uraditi da je sačuvate

Privatnost na internetu i šta vi možete uraditi da je sačuvate

Za ljude koji su skloni da previše vremena provode na internetu, čuvanje vlastite privatnosti može biti veliki izazov. Sa aplikacijama i veb sajtov... Dalje