Šta činiti ako vam je kompjuter inficiran

Tekstovi o zaštiti, 19.10.2009, 03:59 AM

Šta činiti ako vam je kompjuter inficiran

Ponekad čak i iskusni korisnici ne znaju da im je kompjuter zaražen virusom. To se dešava zbog toga što se virusi mogu kriti među regularnim fajlovima, ili se kamuflirati u standardne fajlove. Ovaj odeljak sadrži detaljni pregled simptoma virusne infekcije, zatim objašnjenje kako povratiti podatke nakon virusnog napada i kako zaštititi podatke od potencijalne opasnosti da budu oštećeni štetnim programima.

Simptomi infekcije

Brojni su znaci koji ukazuju da vam je kompjuter zaražen. Ako primećujete da se čudne stvari dešavaju vašem kompjuteru, kao što su:

 • Neočekivane poruke ili slike koje se iznenada pojavljuju
 • Neuobičajeni zvukovi ili muzika koji se pojavljuju nasumično
 • Misteriozno otvaranje i zatvaranje CD-ROM-a
 • Programi se iznenada startuju sami od sebe
 • Dobijate obaveštenja od firewall-a o pokušaju nekih aplikacija da se konektuju na internet, iako vi to niste inicirali, onda je veoma moguće da je vaš kompjuter inficiran virusom

Pored toga, postoje i neki tipični znaci koji ukazuju da je vaš kompjuter zaražen putem email-a:

 • Vaši prijatelji vas obaveštavaju da su dobili email-ovesa vaše adrese koje vi niste poslali
 • Vaš mail-box je prepun porukama bez adrese pošiljaoca ili bez hedera

Ovakvi problem, međutim, ne moraju biti uzrokovani virusima. Na primer, zaražene poruke koje navodno stižu sa vaše adrese mogu biti poslate sa drugog kompjutera.

Postoji niz drugih simptoma koji ukazuju da je vaš kompjuter možda zaražen:

 • Česta “zamrzavanja” kompjutera ili pojavljivanje grešaka
 • Kompjuter usporava kada se programi startuju
 • Operativni sistem ne može biti učitan
 • Fajlovi i folderi su izbrisani ili je njihov sadržaj izmenjen
 • Svetlo na vašem hard disku treperi učestalo
 • Internet Explorer se blokira ili loše radi, npr. ne možete da zatvorite prozor aplikacije

U 90% slučajeva nabrojani simptomi ukazuju na hardverski ili softverski problem. Iako je malo verovatno da su ovakvi simptomi uzrokovanivirusom, treba uraditi kompletno skeniranje kompjutera antivirusnim programom.

Šta treba raditi ako primetite simptome infekcije

Ako primetite da vam kompjuter loše radi

 1. Ne paničite! Ovo je zlatno pravilo koje može sprečiti gubitak važnih podataka iz vašeg kompjuterai pomoći vam da izbegnete nepotreban stres.
 2. Diskonektujte kompjuter sa interneta
 3. Ako je kompjuter povezan na LAN, diskonktujte ga i odatle
 4. Ako kompjuter ne može da podigne sistem sa hard diska (greška pri startovanju), pokušajte sa startovanjem sistema iz Safe Mode-a ili sa Windows boot (inicijalizirajućeg) diska
 5. Pre nego preduzmete bilo koju akciju, napravite backup svih važnih podataka na neki eksterni disk (flopi disketu, CD, fleš memoriju itd.)
 6. Instalirajte antivirusni program ako ga nemate već instaliranog.
 7. Preuzmite najnoviji update za vaš antivirusni program. Ukoliko je moguće, nemojte to činiti sa vašeg računara, bolje je koristiti drugi kompjuter, vašeg prijatelja, ili kompjuter u kancelariji, internet kafeu, itd.Ovo je važno zbog toga što, ukoliko ste konektovani, virus može da šalje informacije nekom drugom ili može da se sam šalje na email adrese iz vaših kontakata. Možete nabaviti update-ove za vaš antivirus na CD-u kod ovlašćenog prodavca ili distributera.
 8. Uradite kompletno skeniranje sistema.

Ako skeniranjem virusi nisu pronađeni

Ako antivirus skeniranjem ne nađe viruse i ako simptomi koje ste primetili nisu klasifikovani,verovatno nemate razloga za brigu. Proverite hardver i softver koji je instaliran na vašem kompjuteru. Skinite Windows zakrpe koristeći Windows Update.Deinstalirajte svaki nelicencirani softver sa računara i očistite hard diskove od nepotrebnih fajlova.

Ako su tokom skeniranja pronađeni virusi

Dobar antivirusni program će vas upozoriti ako nađe viruse tokom skeniranja i ponudiće vam nekoliko opcija kako da postupite sa inficiranim fajlom.

U većini slučajeva, personalni računari su zaraženi crvima, Trojancima ili virusima. Takođe, u većini slučajeva, izgubljeni podaci mogu biti uspešno vraćeni.

 1. Dobar antivirusni program omogućava opciju dezinfekcije inficiranih fajlova, zatim stavljanje u karantin fajlova koji su sumnjivi, kao i opciju brisanja crva i Trojanaca. Antivirusni program daje i izveštaj u kojem navodi štetne programe koji su otkriveni u vašem kompjuteru.
 2. U nekim slučajevima, potrebno je imati posebni pomoćni program kako biste povratili oštećene podatke. Na sajtu prodavca antivirusnog softvera možete naći informacije o virusu, Trojancu ili crvu kojim je vaš računar zaražen. Preuzmite bilo koji pomoćni program ako je dostupan na sajtu.
 3. Ako vam je kompjuter zaražen virusima koji koriste ranjivost Microsoft Outlook Express-a, možete potpuno očistiti kompjuter dezinfekcijom inficiranih fajlova, a zatim uradite skeniranje i dezinfekciju baze podataka email klijenta. Ovakvo postupanje garantuje da štetni programi neće biti ponovo pokrenuti kada ponovo otvorite poruke koje su bile zaražene. Takođe, trebalo bi preuzeti i instalirati zaštitne “zakrpe” za Microsoft Outlook Express.
 4. Na žalost, neki virusi se ne mogu ukloniti iz inficiranih fajlova. Oni mogu oštetiti podatke na vašem računaru tako da nije moguć njihov povraćaj. Ako se virus ne može ukloniti iz fajla, onda takav fajl treba obrisati.

Ako vaš kompjuter trpi ozbiljan napad virusa

Pojedini virusi i Trojanci mogu ozbiljno oštetiti računar:

1. Ako ne možete pokrenuti sistem sa hard diska (greška prilikom pokretanja), pokušajte to učiniti uz pomoć Windows rescue diska. Ako sistem ne prepoznaje hard disk, virus je oštetio particijsku tabelu diska. U tom slučaju, pokušajte sa standardnim Windows-ovim skeniranjem kako biste oporavili particijsku tabelu. Ako ovo ne pomogne, kontaktirajte servis za povraćaj podataka. Vaš prodavac kompjutera trebalo bi da vam obezbedi informaciju o takvim servisima.

Ako imate instaliran disk management program, neki od logical diskova možda neće biti vidljivi ako pokrećete sistem sa rescue diska. U tom slučaju, treba dezinfikovati sve dostupne diskove, restartovati sistem na hard disku i dezinfikovati preostale logical diskove.

2. Povraćaj oštećenih fajlova i aplikacija korišćenjem backup kopija pošto se izvrši skeniranje diska koji sadrži te podatke.

Dijagnostifikovanje problema korišćenjem standardnih Windows-ovih alatki.

Iako ovo nije preporučljivo ukoliko niste iskusni korisnik, možda ćete želeti da pokušate i sledeće:

 • proverite ispravnost sistemskih fajlova na hard disku (koristeći CHKDSK program) i ispravite greške ako ih ima. Ako ima mnogo grešaka, napravite backup važnih fajlova pre popravljanja grešaka
 • skenirajte kompjuter posle pokretanja sistema sa Windows rescue diska
 • koristite druge standardne Windows-ove alatke, na primer, pomoćne programe za skeniranje diska

Više objašnjenja o korišćenju ovih programa mogu se naći u Windows Help topicima.

Ako ništa ne pomaže

Ako gore opisani simptomi postoje i posle skeniranja, provere instaliranog hardvera, softvera i hard diska korišćenjem Windows-ovih pomoćnih programa, pošaljite poruku sa detaljnim opisom problema tehničkoj podršci prodavca antivirusnog programa kojeg posedujete.

Neki developeri (tvorci) antivirusnogsoftvera analiziraju inficirane fajlove koje im je dostavio korisnik.

Posle iskorenjivanja infekcije

Kada ste iskorenili infekciju, skenirajte sve diskove i pokretne medije koji mogu biti zaraženi virusom.

 • Proverite da li ste ispravno podesili antivirusni softver na kompjuteru.
 • Koristite svoj računar na bezbedan način.

Sve ove mere predostrožnosti će vam pomoći u sprečavanju infekcije vašeg računara u budućnosti.

Preuzeto sa: http://www.viruslist.com/en/viruses/encyclopedia


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

„Izvinite, pogrešan broj“: Kako da se zaštitite od SMS prevara

„Izvinite, pogrešan broj“: Kako da se zaštitite od SMS prevara

Ljudi greše, i sigurno je da ste barem jednom u životu poslali ili primili poruku koja je bila namenjena nekom drugom. Ali poruke koje su poslate na... Dalje

Koji softver na računaru treba prvo i bez odlaganja ažurirati

Koji softver na računaru treba prvo i bez odlaganja ažurirati

Ažuriranje softvera na uređajima zaposlenih je stalan i zahtevan posao. Nekada preduzećima nedostaju resursi da bi se taj posao obavljao kako bi tr... Dalje

Zašto bi trebalo da obrišete onlajn naloge koje više ne koristite

Zašto bi trebalo da obrišete onlajn naloge koje više ne koristite

Brisanje starih onlajn naloga koje više ne koristite važno je za vašu privatnost i bezbednost na mreži, a evo zašto. Sa svakim onlajn nalogom, č... Dalje

Da li vam treba menadžer lozinki?

Da li vam treba menadžer lozinki?

Nedavna studija koju je naručio Bitdefender pokazala je da prosečni korisnici imaju u proseku osam naloga na mreži - naloge na društvenim mrežama... Dalje

Kako da vas prevaranti na internetu ne pokradu i pokvare vam putovanje i odmor

Kako da vas prevaranti na internetu ne pokradu i pokvare vam putovanje i odmor

Leto je, sezona odmora je u punom jeku, ali i prevara čije su mete turisti. Sa kakvim opasnostima se suočavaju putnici u sezoni odmora 2023. istraž... Dalje