Šta ne treba deliti sa AI čet-botovima

Tekstovi o zaštiti, 22.03.2024, 01:30 AM

Šta ne treba deliti sa AI čet-botovima

AI čet-botovi su postali izuzetno popularni i korisni alati za dobijanje informacija, saveta i pomoći o raznim temama. Možete ih koristiti za kreiranje poslovnog plana, pisanje članaka ili koda, sastavljanje mejlova, generisanje slika i skoro svega što možete zamisliti.

Iako mogu biti veoma korisni, moramo biti oprezni kada delimo svoje podataka sa njima. Zašto? Zato što im se ne može verovati.

Da bismo razumeli rizike za privatnost koji su povezani sa AI čet-botovima, važno je znati kako oni funkcionišu. Čet-botovi prikupljaju i čuvaju transkripte razgovora sa korisnicima. Ovo uključuje sva pitanja, upite i poruke koje šaljete čet-botu i odgovore čet-bota. Kompanije koje stoje iza ovih AI asistenata analiziraju i obrađuju ove konverzacijske podatke kako bi obučile i poboljšale svoje velike jezičke modele.

Razmišljajte o čet-botu kao o učeniku koji hvata beleške tokom časa. On zapisuje sve što kažete, a AI kompanija zatim pregleda ove „beleške“ kako bi pomogla čet-botu da uči, slično kao što bi učenik čitao svoje beleške da bi nešto naučio iz njih. To znači da vaše podatke iz razgovora, koji mogu uključivati lične podatke, mišljenja i osetljive detalje koje otkrivate, prikupljaju, čuvaju i proučavaju kompanije za veštačku inteligenciju, makar privremeno.

Kada delite lične ili osetljive informacije sa AI čet-botom, gubite kontrolu nad tim gde ti podaci idu ili kako se mogu koristiti. AI čet-botovi čuvaju podatke na serverima koji mogu biti hakovani. Ovi serveri sadrže mnoštvo informacija koje sajber kriminalci mogu da iskoriste na različite načine. Oni mogu da ukradu podatke i prodaju ih drugim sajber kriminalcima. Pored toga, hakeri mogu da koriste ove podatke za hakovanje vaših naloga i dobijanje neovlašćenog pristupa vašim uređajima.

Svi podaci koje pružite mogu biti otkriveni, hakovani ili zloupotrebljeni, što može dovesti do krađe identiteta, finansijske prevare ili javnog izlaganja intimnih informacija koje biste radije sačuvali za sebe.

Zaštita privatnosti znači biti selektivan u vezi sa detaljima koje otkrivate AI čet-botovima. Šta onda ne treba reći čet-botu?

Budite izuzetno oprezni sa ovim vrstama podataka:

1. Lični podaci za identifikaciju: Izbegavajte deljenje ličnih podataka kao što su vaše puno ime, kućna adresa, broj telefona, datum rođenja, broj socijalnog osiguranja ili drugi državni identifikacioni brojevi. Bilo šta od ovoga može biti iskorišćeno za lažno predstavljanje, što može dovesti do krađe identiteta, finansijske prevare ili druge zloupotrebe vaših ličnih podataka.

2. Korisnička imena i lozinke: Nikada ne delite lozinke, PIN-ove, kodove za potvrdu identiteta ili druge kredencijale za prijavu sa AI čet-botovima. Čak i davanje nagoveštaja o vašim kredencijalima može pomoći hakerima da pristupe vašim nalozima.

3. Finansijske informacije: Nikada ne bi trebalo da delite nikakve informacije o bankovnim računima, brojeve kreditnih kartica ili podatke o prihodima sa AI čet-botovima. Možete ih pitati za opšte finansijske savete, postavljati im opšta pitanja u vezi planiranja budžeta ili čak za poreska pravila, ali čuvajte svoje osetljive finansijske informacije privatnim, jer to može lako dovesti do ugrožavanja vaših računa i imovine.

4. Vaše misli koje bi trebalo da sačuvate za sebe: Dok AI čet-botovi mogu poslužiti kao saosećajni sagovornik, trebalo bi da izbegavate da otkrivate duboko lične misli, iskustva ili mišljenja koja vam ne bi bilo prijatno da javno delite. Bilo šta, od političkih ili religioznih pogleda do problema u odnosima ili emocionalnih borbi, moglo bi biti otkriveno ako se konverzacijski logovi hakuju ili ako se njima loše rukuje.

5. Poverljive informacije u vezi sa poslom: Kada su u pitanju poslovne tajne, insajderske informacije ili poverljivi podaci na radnom mestu bilo koje vrste, nemojte o tome razgovarati sa javnim AI čet-botovima. Izbegavajte korišćenje AI čet-botova za sumiranje zapisnika sa sastanaka ili automatizaciju zadataka koji se ponavljaju, jer postoji rizik od nenamernog izlaganja osetljivih podataka ili kršenja ugovora o poverljivosti i zaštite intelektualne svojine vašeg poslodavca.

Podsetimo se slučaja kada su zaposleni u Samsungu koristili ChatGPT za kodiranje i slučajno učitali osetljivi kod na generativnu AI platformu. Ovaj incident je rezultirao otkrivanjem poverljivih informacija o Samsungu, što je navelo kompaniju da uvede zabranu korišćenja AI čet-botova.

Tehnološke kompanije poput Applea i Googlea čak imaju pravila koja zabranjuju zaposlenima da koriste AI čet-botove za posao.

6. Vaš originalni kreativni rad: Nikada ne delite svoje originalne ideje sa čet-botovima osim ako ne želite da ih delite sa svima.

7. Informacije u vezi zdravlja: Istraživanje koje je sprovela kompanija za zdravstvenu tehnologiju Tebra otkrilo je da je veća verovatnoća da će 1 od 4 Amerikanaca razgovarati sa AI čet-botom umesto da se leči, a više od 5% Amerikanaca se obratilo Chat GPT-u za dijagnozu i sledilo njegov savet. Zaštititi svoje zdravstvene podatke znači sačuvati poverljivost podataka i zaštititi se od potencijalnog kršenja privatnosti ili zloupotrebe osetljivih medicinskih informacija. Dakle, nikada ne otkrivajte svoje zdravstveno stanje, dijagnoze, detalje lečenja ili terapiju AI čet-botovima. Umesto toga, razgovarajte sa kvalifikovanim zdravstvenim radnicima u bezbednom i privatnom okruženju.

Kako bezbedno koristiti čet-botove?

1. Budite oprezni u vezi sa informacijama koje dajete.

2. Pročitajte politiku privatnosti i potražite podešavanja privatnosti čet-bota.

3. Koristite opciju da onemogućite da se vaši podaci koriste za obuku jezičkih modela kada je dostupna.

Dakle, korišćenje anonimnog/privatnog režima, brisanje istorije razgovora i prilagođavanje podešavanja su glavni načini za ograničavanje prikupljanja podataka od strane AI čet-botova. Većina velikih AI provajdera AI nudi ove opcije.

Izvor: Bitdefender
Foto: Kristina Flour / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

8 najčešćih prevara sa kojima se možete susresti ako koristite aplikaciju Telegram

8 najčešćih prevara sa kojima se možete susresti ako koristite aplikaciju Telegram

Telegram je popularna aplikacija među prevarantima iz nekoliko razloga. Prvo, nudi visok nivo anonimnosti, jer se korisnici mogu prijaviti bez otkriv... Dalje

Oglašivači dele podatke o korisnicima interneta sa obaveštajnim agencijama

Oglašivači dele podatke o korisnicima interneta sa obaveštajnim agencijama

Svaki klik na veb sajt, svako skrolovanje u mobilnoj aplikaciji i svaka reč koju unesete u pretragu prate desetine tehnoloških i marketing kompanija... Dalje

Šta ne treba deliti sa AI čet-botovima

Šta ne treba deliti sa AI čet-botovima

AI čet-botovi su postali izuzetno popularni i korisni alati za dobijanje informacija, saveta i pomoći o raznim temama. Možete ih koristiti za krei... Dalje

Zašto sajber kriminalci sve češće koriste PDF-ove za napade

Zašto sajber kriminalci sve češće koriste PDF-ove za napade

Sajber kriminalci koriste stari medij (PDF-ove) na nov i opasan način, upozoravaju istraživači kompanije Avast. PDF-ovi su postali sinonim za prakt... Dalje

Kako da sa Googlea, Facebooka, Instagrama i TikToka uklonite fotografije vaše dece koje su postavili drugi

Kako da sa Googlea, Facebooka, Instagrama i TikToka uklonite fotografije vaše dece koje su postavili drugi

Mnogi roditelji postaju svesni rizika povezanih sa deljenjem fotografija i video snimaka dece na internetu. Međutim, pojavljuje se nova, zabrinjavaju... Dalje