Zašto bi trebalo da dobro razmislite pre nego što preuzmete piratski softver

Tekstovi o zaštiti, 24.02.2023, 00:00 AM

Zašto bi trebalo da dobro razmislite pre nego što preuzmete piratski softver

Svako je u nekom trenutku svog života pokušao da preuzme piratski softver. Većina korisnika nije svesna rizika koji podrazumeva preuzimanje i korišćenje piratskog softvera.

Inficiranje računara je prva pretnja sa kojom se možete susresti kada instalirate piratski softver. Negativni efekti zlonamernog softvera su svima dobro poznati: usporava računar, šalje vaše lične podatke sajber kriminalcima, može da uništi vaše podatke itd. Malver može da ukrade vaše podatke kao što su lozinke, vaše kontakte i informacije o kreditnim karticama i bankovnim računima koje sajber kriminci mogu iskoristiti.

Softver koji je nezakonito kopiran, distribuiran i korišćen naziva se piratskim softverom. Osoba koja napravi nekoliko kopija programa i proda ih krši autorska prava programera.

Da bi piratski softver bio upotrebljiv pirati koriste različite metode da zaobiđu licencne ključeve i bezbednosnu zaštitu softvera.

Jedan od načina je proces generisanja ključeva za licenciranje softvera pomoću aplikacije za generisanje ključeva. Ova vrsta programa, poznata pod nazivom „keygen“, ispituje tehniku koju originalna aplikacija koristi za proizvodnju licencnih ključeva za korisnike koji kupuju softverske licence. Keygen se koristi da se zaobiđu ograničenja za aktivaciju softvera i dobije pristup svim funkcijama koje su dostupne samo korisnicima koji plaćaju. Da bi se softver mogao koristiti na brojnim računarima, alatka za ključeve obično se isporučuje zajedno sa krekovanom verzijom softvera.

Kada koriste zakrpe, pirati analiziraju izvorni kod softvera i prave program (koji se naziva „zakrpa“) koji ga menja. Najpre analiziraju izvorni kod softvera kako bi locirali algoritme zadužene za sprovođenje njegovih bezbednosnih mera. Kod se zatim modifikuje tako da se u potpunosti uklanjaju ove mere predostrožnosti. Tada se pravi zakrpa, kratak program koji pravi modifikacije kada se primeni na softver. Zakpra može da se koristi sa brojnim kopijama istog programa, tako da korisnici ne moraju da plaćaju licencu.

Kod krekovanja zasnovanog na serveru, takođe se zaobilaze bezbednosne funkcije softvera. Krekovani softver se može preuzeti sa piratskih servera. Serveri su podešeni tako da zaobiđu bezbednosne mere koje su postavili autori softvera. To se postiže ili direktnom izmenom softverskog koda ili poboljšanjem već krekovane verzije softvera. Pirati to rade koristeći generator ključeva za generisanje licencnih ključeva za softver. Kada se to uradi, ljudima se obično nudi link za preuzimanje kako bi mogli da pristupe krekovanom softveru na veb sajtu.

Zbog svega navedenog, preuzimanjem piratskog softvera postajete ranjiviji za napad. Istraživanja pokazuju da je 34% nelicenciranog softvera preuzetog putem P2P-a bilo zaraženo malverom, koji inficira uređaj nakon što se piratski softver preuzme. Trojanci su činili skoro polovinu tih malvera. Kada instalirate ilegalni softver, vaš računar i podatke koje on čuva mogu uništiti ransomware, virusi, trojanci i drugi zlonamerni softver. Malver u piratskom softveru može da pristupi vašim podacima, može kontrolisati vaš uređaj i veb kameru. Korišćenje nelegalnog softvera takođe vas dovodi u opasnost od DoS napada.

Ali to nije sve.

Možda ćete otkriti da piratski softver nije kompatibilan sa vašim uređajem, što znači da on možda neće funkcionisati kada vam je najpotrebniji. Preuzimanjem piratskog softvera kršite autorska prava i zakon. I na kraju, ali ne i najmanje važno, nadogradnja takvog softvera nije izvodljiva. Ako koristite legalan softver, dobijaćete ažuriranja koja će poboljšati softver. To se ne može izvesti sa piratskom verzijom.

Naslovna fotografija: Mateusz Dach, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Kako se bliži Crni petak (i Sajber ponedeljak), broj lažnih sajtova za prodaju se više nego udvostručio u odnosu na prethodnu godinu. Stručnjaci ... Dalje

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Ušteda prilikom kupovine telefona, televizora ili Android set-top boxa može biti primamljiva, ali nažalost, jeftini uređaji nekad nas mogu koštat... Dalje

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta? Pre nekoliko godina, mnogi bi na ovo pitanje odgovorili da su s... Dalje

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Dobro dizajnirana aplikacija treba da zahteva samo dozvole neophodne za njenu funkcionalnost. Budite uvek oprezni kada dajete dozvole aplikacijama i p... Dalje

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Istraživači iz kompanije Avast upozorili su na prevarante koji koriste ChatGPT za „ljubavne prevare“ i ćaskanje sa ljudima na Tinderu,... Dalje