Evropski korisnici interneta pozvani da se zaštite od Facebookovog praćenja

Društvene mreže, 19.05.2015, 06:00 AM

Evropski korisnici interneta pozvani da se zaštite od Facebookovog praćenja

Nakon otkrića da Facebook prati i korisnike koji nemaju nalog na ovoj društvenoj mreži, belgijsko Povereništvo za zaštitu privatnosti objavilo je niz preporuka koje se tiču Facebooka, i to kako za vlasnike web sajtova tako i za krajnje korisnike.

Preporuke su zasnovane na rezultatima opsežne analize Facebookovih novih pravila i uslova koji su počeli da važe od 30. januara ove godine, a koju je sproveo univerzitetski istraživački centar EMSOC/SPION, posle koje je zaključeno da je postupanje kompanije u suprotnosti sa evropskim zakonima.

Prema njima, Facebook previše opterećuje svoje korisnike da sami zaštite svoju privatnost, a ne nudi im jednostavne alate i postavke da bi to mogli da urade. Osim toga, Facebook ima i neka veoma problematične podrazumevane postavke. Facebook ne pruža adekvatne informacije korisnicima da bi oni mogli da naprave izbor.

I najzad, kompanija prati korisnike koji su odjavljeni sa Facebooka preko svojih pluginova “Like” i “Share”, uz pomoć kolačića prati korisnike za potrebe oglašavanja čak i ako oni nisu pristali na to, prati one koji nisu korisnici Facebooka ali su posetili Facebookove stranice itd.

Belgijska povereništvo za zaštitu privatnosti zatražilo je između ostalog da Facebook bude potpuno transparentan kada je reč o korišćenju kolačiča i da se uzdrži od sistematskog postavljanja dugotrajnih i kolačića koji su jedinstvei identifikatori kada je reč o onima koji nisu korisnici Facebooka. Takođe, komisija je zatražila da se Facebook uzdrži i od prikupljanja i korišćenja podataka pomoću pluginova, osim ako ne dobije pristanak korisnika.

Korisnicima koji žele da se zaštite od praćenja Facebooka preko pomenutih pluginova se savetuje da koriste dodatke za browsere koji sprečavaju praćenje, kao što su Privacy Badger, Ghostery ili Disconnect, i da koriste inkognito mod u svom browseru.

Facebookovo praćenje ne utiče samo na korisnike društvene mreže, već i na sve korisnike interneta.

“Do današnjeg dana Facebook odbija da prizna primenu belgijskog zakona kao i belgijsko povereništvo za zaštitu privatnosti. Do sada Facebook je uvek osporavao nalaze iz EMSOC/SPION izveštaja, ali nije pružio konkretne činjenice da bi ih osporio.”

S druge strane, u Facebooku smatraju da kada je reč o privatnosti evropskih građana, kompanija treba da se usaglasi sa irskim zakonom, jer se njen evropski centar nalazi u Dablinu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok je u ponedeljak podneo tužbu američkom Okružnom sudu u Montani tražeći poništenje prve državne zabrane aplikacije u SAD. U tužbi se na... Dalje

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

Regulatorno telo EU, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog pr... Dalje

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon o zabrani TikToka u državi, što je prva zabrana te vrste u Sjedinjenim Državama. Predlog zakona, ... Dalje

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Cybernews je potvrdio informaciju sa Twittera da Facebook greškom šalje automatske zahteve za prijateljstvo Facebook profilima koje korisnici poseć... Dalje

TikTok zabranjen i u Austriji

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost. Austrijski min... Dalje