Facebook o curenju podataka više od pola milijarde svojih korisnika

Društvene mreže, 19.04.2021, 09:00 AM

Facebook o curenju podataka više od pola milijarde svojih korisnika

Početkom meseca je objavljeno da su procurili podaci više od 533 miliona korisnika Facebooka. Baza podataka sa brojevima telefona i drugim podacima više od pola milijarde korisnika Facebooka objavljena je na jednom hakerskom forumu. Facebook je odlučio da ne obaveštava pojedinačno korisnike o curenju podataka, ali se kompanija na svom blogu ipak u dva navrata bavila ovom temom.

Facebook je objasnio da njegovi sistemi nisu hakovani, već da se radi o takozvanom “scrapingu”, automatskom izvlačenju podataka sa veb sajtova i iz aplikacija.

"Pre septembra 2019. zlonamerni akteri su izvukli javne podatke od više od 530 miliona Facebookovih korisnika i stavili ih u baze podataka koje se čuvaju van Facebooka. Izvlačenje podataka (engl. scraping) je česta taktika koja se neretko oslanja na automatizovan softver za krađu javnih informacija sa interneta koje se kasnije dele na forumima na internetu", objasnila je kompanija.

Ovakvo prikupljanje podataka sa Facebooka bez dozvole je protivno pravilima Facebooka.

Programi koji se koriste za ovakvo prikupljanje podataka pokušavaju da budu neprimećeni, često oponašajući ponašanje korisnika dok koriste sajt ili aplikaciju. Zbog toga razlikovanje neovlašćenog prikupljanja podataka od legitimnih aktivnosti nije jednostavno.

Facebook je rekao da su oni koji su izvukli podatke sa profila na Facebooku zloupotrebili Facebookov alat za uvoz kontakata, funkciju koja vam omogućava da se povežete s drugim ljudima na Facebookovim platformama na osnovu vaše liste kontakata. Za izvlačenje podataka sa profila korišćen je softver koji imitira Facebookovu aplikaciju.

Facebook kaže da ima tim koji tim koji se bavi eksternom zloupotrebom podataka a koji čini više od 100 ljudi, među kojima ima naučnika, analitičara i inženjera, čija je misija da otkriju i spreče neovlašćeno prikupljanje podataka.

Budući da ovo nije jednostavno, Facebook nastoji da oteža programima koji izvlače podatke, ali i da spreči njihovu zloupotrebu. To podrazumeva ograničenja broja mogućih interakcija sa Facebookovim proizvodima, ali i ograničenja koja sprečavaju ljude da dobiju više podataka nego što bi im trebalo da normalno koriste Facebookove proizvode.

To je samo prvi sloj zaštite, ali nije jedini. Iako, Faceook nije želeo da otkriva detalje o drugim metodama identifikacije i sprečavanja neovlašćenog izvlačenja podataka sa platforme kako ne bi oslabio svoju odbranu, kompanija je rekla da jedna od metoda podrazumeva otkrivanje “aktivnosti i ponašanja koji su obično povezani sa automatizovanim računarskim aktivnostima”.

Kompanija preduzima konkretne korake protiv zloupotrebe podataka, koji uključuju tužbe i zahteve koje upućuje kompanijama koje hostuju podatke do kojih se došlo na ovakav način da ih uklone.

Sa druge strane, Facebook smatra da i sami korisnici mogu da preduzmu određene korake kako bi sprečili zloupotrebu svojih podataka. Postojeće kontrole privatnosti omogućavaju korisnicima da prilagode svoje postavke privatnosti i bezbednosti. Kompanija je objavila članak u okviru Centra za pomoć kako bi informisala korisnike o curenju podataka i o onome što bi mogli da urade da bi zaštitili svoje informacije.

Postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste bili sigurni da su vaša podešavanja prilagođena onome što želite da delite javno. Facebook vam predlaže da posetite odeljak “Provera privatnosti” i prođete kroz svoja podešavanja da biste proverili svoje izbore i uverili se da delite podatke sa ljudima sa kojima to želite. Pregledajte i odeljak “Kako ljudi mogu da vas pronađu i kontaktiraju” u podešavanjima da biste kontrolisali ko može da vas potraži pomoću e-mail adrese i broja telefona. A ako želite da saznate više o tome kako da kontrolišete ko može da vidi sadržaj koji delite, to možete uraditi ovde.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog greške neki korisnici Twittera ostali prijavljeni na drugim uređajima posle resetovanja lozinke

Zbog greške neki korisnici Twittera ostali prijavljeni na drugim uređajima posle resetovanja lozinke

Twitter je odjavio neke korisnike nakon što je rešio grešku zbog koje su neki Twitter nalozi ostali prijavljeni na nekim mobilnim uređajima nakon ... Dalje

Zakonodavci vrše pritisak na Zakerberga zbog kripto prevara na Instagramu, Facebooku i WhatsAppu

Zakonodavci vrše pritisak na Zakerberga zbog kripto prevara na Instagramu, Facebooku i WhatsAppu

Zbog svoje veličine i dosega, mnoge platforme u vlasništvu Mete kao što su Facebook, Instagram i WhatsApp često koriste prevaranti. Priroda ovih p... Dalje

Bivši šef bezbednosti Twittera svedočio pred Kongresom: Twitter obmanjuje javnost o bezbednosti platforme

Bivši šef bezbednosti Twittera svedočio pred Kongresom: Twitter obmanjuje javnost o bezbednosti platforme

Bivši direktor bezbednosti Twittera, Piter Zatko, rekao je američkim zakonodavcima da kompanija „obmanjuje javnost” o tome koliko je pla... Dalje

Bivši šef bezbednosti Twittera tvrdi da je kompanija lagala o botovima i bezbednosti platforme, Kongres najavio istragu

Bivši šef bezbednosti Twittera tvrdi da je kompanija lagala o botovima i bezbednosti platforme, Kongres najavio istragu

Američki Kongres istražuje tvrdnje koje je izneo Peiter „Madž“ Zatko, koji je otpušten sa mesta šefa sektora za bezbednost Twittera. ... Dalje

Aplikacije Facebook i Instagram prate korisnike čak i kada im izričito kažu da to ne rade

Aplikacije Facebook i Instagram prate korisnike čak i kada im izričito kažu da to ne rade

Kada posetite veb sajt koji ste videli na Facebooku i Instagramu, verovatno ste primetili da niste preusmereni na pretraživač po vašem izboru, vec... Dalje