Facebook prošle godine hakerima isplatio 1,5 miliona dolara za bagove, najplaćeniji ruski i brazilski hakeri

Društvene mreže, 04.04.2014, 09:43 AM

Facebook prošle godine hakerima isplatio 1,5 miliona dolara za bagove, najplaćeniji ruski i brazilski hakeri

Rusi i Brazilci najčešće hakuju Facebook, a pri tom im Facebook plaća za to.

Facebook je prošle godine, u okviru svog programa nagrađivanja bagova, istraživačima isplatio 1,5 miliona dolara, a najveći deo tog novca otišao je u Rusiju i Brazil odakle su hakeri koji su otkrili i prijavili Facebooku najopasnije bagove.

Kompanija koristi informacije koje joj dostavljaju "whitehat" hakeri da bi ojačala društvenu mrežu i odbranila je od hakera sa lošim namerama.

Rusi su prošle godine prijavili Facebooku 38 bagova, za koje je Facebook u proseku isplatio 3961 dolar, što ukupno iznosi 150518 dolara. Brazilci su bili još bolji u pronalaženju bagova, pa su kompaniji prijavili 53 baga, čija je ukupna vrednost 200976 dolara, dakle prosečno 3792 dolara.

I hakeri iz Indije su bili vredni, prijavivši čak 136 bagova, ali su zaradili manje od Rusa i Brazilaca, jer je njima svaki prijavljeni bag doneo u proseku 1353 dolara, odnosno, ukupno 184008.

Amerikanci su za 92 prijavljena baga uzeli od kompanije 209024 dolara.

Facebook ocenjuje težinu bagova prema potencijalnoj šteti koju bi oni mogli prouzrokovati korisnicima i mreži u celini. Što je ranjivost opasnija po bezbednost korisnika i mreže, to će Facebook za nju platiti više. Zbog toga su hakeri iz Rusije i Brazila sa manje prijavljenih bagova zaradili više od Indijaca i Amerikanaca.

Ovakvi programi nagrađivanja hakera za otkrivene i prijavljene bagove je popularan, i kako se pokazalo, delotvoran način na koji tehnološke kompanije, kao što su Google, Mozilla i druge, jačaju svoju bezbednost. Programi ovog tipa su delotvorniji od unajmljivanja revizora i jeftiniji od štete koja bi mogla da nastane zbog postojećeg baga.

Kolin Grin, inženjer bezbednosti u Facebooku, objavio je da je kompanija prošle godine dobila skoro 15000 prijava bagova, što je trostruko veći broj od onog u 2012. Međutim, samo 687 prijava je ocenjeno kao validno, a samo 6% prijavljenih bagova je svrstano u veoma ozbiljne propuste. Grin je rekao da je kompaniji u proseku bilo potrebno 6 sati da ispravi svaki od prijavljenih bagova.

Grin kaže da od istraživača čuju da je sve teže naći “dobre bagove”. Iz kompanije obećavaju da će nastaviti da povećavaju iznose nagrada za istraživače koji otkriju najozbiljnije bagove.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook preti povlačenjem iz Evrope

Facebook preti povlačenjem iz Evrope

Facebook je zapretio da će “spakovati igračke i otići kući” ako evropski regulatori ne odustanu od svog zahteva, piše Vice. U žalbi... Dalje

Nastavljaju se napadi na korisnike Twittera

Nastavljaju se napadi na korisnike Twittera

Početkom meseca hakovan je lični, ali verifikovani Twitter nalog indijskog premijera Narendre Modija, mesec i po dana posle najvećeg napada u istor... Dalje

Facebook tužen zbog ''cenzure'' objava protiv vakcinacije

Facebook tužen zbog ''cenzure'' objava protiv vakcinacije

Facebook je tužen zbog prikazivanja upozorenja o proveri činjenica na objavama protiv vakcinacije, a jedna organizacija tvrdi da ta praksa nije niš... Dalje

Instagram čuva fotografije i poruke za koje korisnici veruju da su obrisane

Instagram čuva fotografije i poruke za koje korisnici veruju da su obrisane

Kada nešto obrišete sa Instagrama, očekujete da to nestane zauvek. Ali kada je istraživač Sagat Pakrel zatražio kopiju fotografija i direktnih p... Dalje

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

U zvaničnom Facebookovom dodatku za čet za WordPress sajtove, koji ima više od 80000 instalacija, otkriven je bag koji bi mogao omogućiti napada... Dalje