Lažno upozorenje o pravom upozorenju o zaključavanju Facebook naloga zbog malvera

Društvene mreže, 30.05.2013, 08:26 AM

Lažno upozorenje o pravom upozorenju o zaključavanju Facebook naloga zbog malvera

Ovih dana Facebook-om cirkuliše lažno upozorenje da korisnici koji vide iskačući prozor sa obaveštenjem o privremenom zaključavanju naloga zbog otkrivenog malvera na računaru ne treba da kliknu na dugme “Continue” u prozoru jer će tako instalirati virus koji će obrisati sve podatke na računaru.

Upozorenje ne samo da nije tačno, nego je i kontraproduktivno i neće pomoći nikom, zato ga nemojte prosleđivati dalje.

Šta više, iskačući prozor sa obaveštenjem o otkrivenom malveru zaista je Facebook-ovo obaveštenje čija je svrha da upozori korisnika na malver i pomogne mu da ga ukloni sa računara. Ovo obaveštenje je deo Facebook-ovog “Malware Checkpoint” sistema, a klikom na dugme “Continue” korisnik će pokrenuti proces oporavka naloga koji uključuje preuzimanje i pokretanje antivirusnog skenera da i uklanjanje malvera sa računara. Kada malver bude uklonjen, korisnik će ponovo moći da se prijavi na nalog.

Lažno upozorenje sadrži snimak prozora sa Facebook-ovim obaveštenjem.

Ovaj sistem upozoravanja korisnika nije nov, a prošle godine Facebook je proširio uslugu pomoći korisnicima omogućavajući im da preuzmu i pokrenu odabrani antivirus.

Lažno upozorenje može biti uverljivo jer su slična obaveštenja često deo spam i fišing prevara u okviru kojih korisnici dobijaju emailove sa obaveštenjem da će im korišćenje naloga biti onemogućeno ukoliko ne kliknu na link ili ne otvore fajl u prilogu da bi ažurirali podatke za prijavljivanje na nalog. Isto tako, neki malveri mogu prikazivati iskačuće prozore pokušavajući da na prevaru od korisnika dobiju podatke za prijavljivanje na nalog. Zato jeste razumno biti na oprezu i proveriti svaki takav zahtev. Ipak, u ovom slučaju reč je o legitimnom obaveštenju pa nema mesta panici.

Naravno, najbolji način da izbegnete situaciju da vaš Facebook nalog bude zaključan zbog malvera je da imate ažurirani antivirus instaliran na računaru. Osim toga, trebalo bi da proverite da li ste preuzeli sva sigurnosna ažuriranja za operativni sistem, browser i druge programe. I naravno, oprezno sa linkovima i prilozima u porukama koje dobijete.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook tužio firmu iz Hong Konga zbog hakovanja stotina hiljada naloga

Facebook tužio firmu iz Hong Konga zbog hakovanja stotina hiljada naloga

Facebook je pokrenuo još jednu tužbu, ovog puta protiv marketing kompanije iz Hong Konga i dvojice kineskih državljana zbog navodnog zloupotrebe nj... Dalje

Instagram će od novih korisnika tražiti datum rođenja

Instagram će od novih korisnika tražiti datum rođenja

Instagram je najavio je da će ubuduće tražiti datum rođenja od svih novih korisnika, što će kompaniji omogućiti da proširi publiku za reklame ... Dalje

Facebook testira alat koji omogućava korisnicima da prebacuju svoje fotografije i video snimke na Google

Facebook testira alat koji omogućava korisnicima da prebacuju svoje fotografije i video snimke na Google

Facebook je najavio novu funkciju koja će korisnicima omogućiti da direktno i bezbedno prebacuju svoje Facebook fotografije i video snimke na Goog... Dalje

Radnici izraelske firme koja proizvodi špijunski softver za WhatsApp tužili Facebook

Radnici izraelske firme koja proizvodi špijunski softver za WhatsApp tužili Facebook

Osmoro zaposlenih izraelske firme NSO Group, uglavnom poznate po špijunskom softveru koji prodaje vladama, tužilo je Facebook prošle nedelje zbog t... Dalje

Dan posle najave, Twitter privremeno odustao od planova o brisanju naloga neaktivnih korisnika

Dan posle najave, Twitter privremeno odustao od planova o brisanju naloga neaktivnih korisnika

Twitter je saopštio da privremeno odustaje od svojih planova o brisanju naloga neaktivnih korisnika nakon što su korisnici izrazili zabrinutost da c... Dalje