Montana je prva država u SAD u kojoj je usvojen zakon o zabrani TikToka

Društvene mreže, 18.04.2023, 07:00 AM

Montana je prva država u SAD u kojoj je usvojen zakon o zabrani TikToka

Američka država Montana postala je prva država koja je usvojila nacrt zakon kojim bi se zabranio TikTok.

Predlog zakona koji je usvojen sa 54 glasova za i 43 protiv, pominje nekoliko zabrinutosti u vezi sa TikTokom, kao što je navodni nadzor kineske vlade, kao i podsticanje „opasnih aktivnosti“ među mladima koji koriste aplikaciju.

Zanimljivo je da predloženi zakon čini ponudu aplikacije TikTok u prodavnicama aplikacija nezakonitom, ali dozvoljava onima koji već imaju instaliran TikTok da nastave da ga koriste.

Predstavnički dom Montane poslao je zakon guverneru Gregu Đanforteu, republikancu koji je ranije glasao za zabranu TikToka na vladinim uređajima. Predviđeno je da zakon stupi na snagu u januaru 2024.

U zakonu se navodi da ako se TikTok proda kompaniji koja nije u neprijateljskoj državi, zabrana će prestati da važi.

Portparol TikToka, Bruk Oberveter, rekla je da su „zakonodavci priznali da nemaju izvodljiv plan za operacionalizaciju ovog pokušaja cenzure jer je blokiranje preuzimanja aplikacija u bilo kojoj pojedinačnoj državi gotovo nemoguće sprovesti, kao i da će o ustavnosti zakona odlučivati sudovi“.

Kompanija je takođe rekla da će nastaviti da se „bori za korisnike i kreatore TikToka u Montani čiji su životi i prava iz Prvog amandmana ugroženi ovim neviđenim prekoračenjem vladinih ovlašćenja“.

Drugi kritičari zakona, među kojima je i Američka unija za građanske slobode (ACLU), kažu da je ovaj potez kršenje prava na slobodu govora i da bi ovo bio alarmantan presedan za prekomernu kontrolu vlade nad načinom na koji stanovnici Montane koriste internet“.

Međutim, stručnjaci kažu da će se zabrana suočiti i sa poteškoćama jer „iako prodavnice aplikacija mogu pronaći način da ograniče dostupnost u državama gde je aplikacija zabranjena, to je moguće sprovesti samo znajući tačnu lokaciju korisnika, što takođe narušava njihovu privatnost“. Osim toga, „korisnici mogu lako zaobići ograničenja zasnovana na lokaciji pomoću VPN-a i drugih alata.”

Pristalice zakona ističu kineski zakon iz 2017. godine koji obavezuje privatne kompanije da moraju vladi predati podatke o korisnicima ako vlada ikada zatraži takve informacije. TikTok je mnogo puta ponovio da nikada nije i nikada neće ispuniti takav zahtev.

Prošlog meseca, izvršni direktor TikToka Šou Zi Ču suočio se sa teškim pitanjima zakonodavaca u Vašingtonu, dok je pokušavao da ublaži njihove strahove u vezi sa aplikacijom. Međutim, većina zakonodavaca je rekla da je Čuovo svedočenje, koji je izbegavao pitanja o Kini, bilo neubedljivo i samo je dodatno ojačalo njihove pozicije protiv TikToka.

Pre Bajdenove, i Trampova administracija je pokušala da zabrani TikTok u SAD zbog nacionalne bezbednosti. Ali savezni sudovi su zaustavili taj potez, pozivajući se na prekoračenje izvršne vlasti i nedostatak dokaza koji bi podržali tvrdnje da TikTok predstavlja bezbednosni rizik.
Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok je u ponedeljak podneo tužbu američkom Okružnom sudu u Montani tražeći poništenje prve državne zabrane aplikacije u SAD. U tužbi se na... Dalje

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

Regulatorno telo EU, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog pr... Dalje

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon o zabrani TikToka u državi, što je prva zabrana te vrste u Sjedinjenim Državama. Predlog zakona, ... Dalje

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Cybernews je potvrdio informaciju sa Twittera da Facebook greškom šalje automatske zahteve za prijateljstvo Facebook profilima koje korisnici poseć... Dalje

TikTok zabranjen i u Austriji

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost. Austrijski min... Dalje