Najuspešnije Facebook prevare u 2014.

Društvene mreže, 24.12.2014, 08:24 AM

Najuspešnije Facebook prevare u 2014.

Iako su mnogi korisnici Facebooka veterani društvene mreže prevaranti i dalje uspevaju da prevare veliki broj njih istim starim trikovima među kojima se neki ističu ne samo zbog broja korisnika koji su naseli na njih, već i zbog toga što im kriminalci češće pribegavaju. Za kraj godine, kompanija Bitdefender imenovala je sedam Facebook prevara i malvera koji su bile najveće pretnje za korisnike društvene mreže u godini koja se bliži kraju.

Najpopularnija prevara, i to ne po prvi put, je obećanje korisnicima da će moći da vide ko im gleda profil. Prevaranti su tvrdili da je društvena mreža objavila “oficijelnu” aplikaciju koja navodno otkriva ko su oni koji najčešće gledaju vaš profil. U februaru ove godine, novi dodatak “Profile Viewers” doneo je korisnicima nevolje sa malverom Trojan.JS.Carfekab.A koji špijunira browsere žrtava. Carfekab takođe može da šalje poruke u korisnikovo ime, kao i da šalje privatne podatke žrtava na servere napadača, kažu u Bitdefender Labsu.

“Mislim da korisnici veruju da su ove aplikacije prave. To je društveni inženjering u svojoj najopasnijoj igri mentalnog izazova koji pritiska pravo psihološko dugme”, kaže Katalin Kozoi iz Bitdefendera dodajući da su se mamci vremenom menjali, ali da je razlog zbog koga ova prevara funkcioniše jednostavan - u pitanju je ljudska priroda.

Proleće je započelo prevarom na koju su naseli mnogi korisnici koji su instalirali trojanca zato što su poverovali u obećanje da će videti golišave video snimke svojih prijatelja sa društvene mreže. Najveći broj infekcija Bitdefender je zabeležio u Velikoj Britaniji, Italiji, Francuskoj, Nemačkoj i Rumuniji, a malver koji inficirao računare korisnika društvene mreže koji su naseli na ovu prevaru bio je Trojan.FakeFlash.A koji se krio iza lažnog ažuriranja za Adobe Flash Player.

Mart ove godine obeležio je i pokušaj prevare preko Facebookovog oglasnog sistema. Kriminalci su pokušali da zloupotrebe platformu da bi reklamirali jeftine lekove, replike dizajnerskih proizvoda i druge falsifikate. U jednom slučaju prevaranti su tražili od korisnika da lajkuju stranicu, prokomentarišu i podele sa drugima, kako bi navodno ušli u konkurenciju za osvajanje nagrade Audi R8. U drugom slučaju, prevaranti su kao nagradu nudili Samsung 4K Ultra HD televizor, a krajnji cilj ovih pokušaja je bio da se prikupe “lajkovi” za stranice koje, kada dostignu određeni broj korisnika, kriminalci prodaju zajedno sa njihovim podacima korisnika.

U junu ove godine, Facebook je bio preplavljen lažnim videom žene koja je pretučena do smrti. Očigledno su kriminalci računali na publiku koju privlači morbidni sadržaj a koja nije malobrojna, a njihov cilj je bio da zarade od online anketa.

Leto je donelo novu prevaru sa navodno smešnim video snimcima prijatelja sa Facebooka. Nakon klika na video, korisnici bi dospeli na lažnu YouTube stranicu koja ih je preusmeravala na maliciozni fajl Flash Player.exe. Na kraju, žrtvama ništa nije bilo smešno, jer je trojanac krao velike količine podataka iz njihovih browsera.

Lažni video snimak žene koju je muž ubio zbog poljupca sa drugim muškarcem u avgustu je uspeo da prevari hiljade korisnika Facebooka. Mamac je bila slika odsecanja glave Azijatkinje a psiholozi su tada upozorili da će ovakve jezive slike nastaviti da kruže Facebookom jer će kriminalci računati posebno na tinejdžere koji možda imaju manje saosećanja sa žrtve nasilja.

Godina i ovakva lista ne bi mogla da prođe bez bar jednog lažnog kompromitujućeg video snimka neke poznate ličnosti. Ovoga puta u pitanju je bila britanska glumica Ema Votson i njen navodni video snimak koji se u oktobru širio društvenom mrežom. Prevaranti su iskoristili skandal sa curenjem golišavih fotografija poznatih a navodni snimak je bio predstavljen kao jedan od procurelih. I ova prevara je iza sebe ostavila inficirane računare onih koje je radoznalost naterala da kliknu na maliciozne linkove objavljivane u komentarima sa već kompromitovanih naloga. Pošto bi kliknuli na link, od korisnika je traženo da nadograde svoj Flash Player da bi pogledali obećani video Eme Votson. Fajl koji su žrtve preuzimale krio je trojance Trojan.JS.Facebook.A i Trojan.Afent.BFQZ koji menjaju konfiguraciju browsera i onemogućavaju žrtvama pristup spisku ekstenzija, aktivnostima na Facebooku i podešavanjima naloga.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Evropol i šefovi evropskih policija zabrinuti zbog enkripcije na platformama društvenih mreža

Evropol i šefovi evropskih policija zabrinuti zbog enkripcije na platformama društvenih mreža

Šefovi evropskih policija pozvali su i industriju i vlade na hitnu akciju kako bi se zaštitila javna bezbednost na platformama društvenih mreža, i... Dalje

Meta testira alate za Instagram i Facebook koji treba da spreče seksualne ucene i zloupotrebu intimnih slika

Meta testira alate za Instagram i Facebook koji treba da spreče seksualne ucene i zloupotrebu intimnih slika

Meta je objavila da će uskoro početi da testira novu funkciju zaštite od golotinje u Instagram DM-ovima, koja zamagljuje slike za koje se otkrije d... Dalje

TikTok kažnjen zbog štetnog sadržaja koji je preporučivan maloletnim korisnicima

TikTok kažnjen zbog štetnog sadržaja koji je preporučivan maloletnim korisnicima

Italijanska regulatorno telo za zaštitu konkurencije kaznilo je TikTok sa 10 miliona evra jer nije zaštitio korisnike od opasne igre poznate kao Fre... Dalje

Investicione prevare u reklamama na Facebooku

Investicione prevare u reklamama na Facebooku

Istraživači sajber bezbednosti iz firme Infoblox upozorili su korisnike na grupu Savvy Seahorse koja koristi Facebook reklame da bi prevarila korisn... Dalje

Prevaranti na X-u tražili donacije sa hakovanog naloga Metjua Perija

Prevaranti na X-u tražili donacije sa hakovanog naloga Metjua Perija

Zvanični nalog Metjua Perija na X-u (nekadašnji Twitter) je hakovan, a oni koji su to uradili zatražili su donacije od obožavalaca pokojnog glumca... Dalje