TikTok uvodi novu opciju koja će vam pomoći da kontrolišete korišćenje vaših podataka u aplikaciji

Društvene mreže, 10.08.2022, 10:30 AM

TikTok uvodi novu opciju koja će vam pomoći da kontrolišete korišćenje vaših podataka u aplikaciji

TikTok želi da pruži korisnicima bolji uvid u to kako se njihovi lični podaci koriste za oglase u aplikaciji, a rezultat tih nastaojanja je dodatak novog panela „O ovom oglasu“ koji prikazuje sve različite elemente koje je TikTok koristi za prikazivanje svakog oglasa određenom korisniku.

„Uvodimo novu funkciju „O ovom oglasu“, tako da će korisnici moći da dodirnu bilo koji oglas u svom fidu i vide neke razloge zašto im prikazujemo ovaj određeni oglas. Ovo je još jedan korak koji preduzimamo da bismo uveli više transparentnosti u naše prakse oglašavanja i pomogli korisnicima da shvate kako oglasi funkcionišu na TikToku”, objasnila je kompanija.

Sada ćete dakle moći da vidite više informacija o oglasima koji vam se prikazuju u aplikaciji tako što ćete dodirnuti dugme „O ovom oglasu“ na ekranu sa informacijama o oglasu. Tamo ćete takođe moći da isključite personalizaciju oglasa na osnovu podataka trećih strana, iako će TikTok i dalje moći da koristi vašu aktivnost u aplikaciji u procesu ciljanog oglašavanja bez obzira da li je personalizacija uključena ili isključena.

Ovim ažuriranjem TikTok će se približiti drugim aplikacijama društvenih medija koje nude slične funkcije transparentnosti oglasa, mada takođe treba napomenuti da TikTok radi na tome da na različite načine nastavi da prati korisnike zbog prikazivanja personalizovanih oglasa, uprkos strogim propisima i ograničenjima u određenim regionima sveta.

Prošlog meseca, TikTok je bio primoran da zaustavi najavljeno kontroverzno ažuriranje politike privatnosti koje treba da omogući ciljano prikazivanje oglasa na osnovu aktivnosti korisnika na platformi a bez njihove saglasnosti. Razlog je bilo upozorenje italijanske agencije za zaštitu podataka, Garante per la Protezione dei Dati Personali, da bi ovakvom promenom politike privatnosti TikTok prekršio evropske propise o zaštiti podataka.

Pod izgovorom da personalizovani oglasi potpadaju pod legitimne interese, TikTok je pokušavao da zaobiđe Direktivu EU o privatnosti, ali su evropske vlasti pozvale na reviziju procesa pre nego što on stupi na snagu.

Drugim rečima, dok s jedne strane TikTok želi da bude otvoreniji u vezi sa načinom na koji se lični podaci korisnika koriste za ciljane oglase, s druge strane nastoji da izbegne ograničenja za to na sumnjive načine.

Pored nove opcije „O ovom oglasu“, TikTok je takođe pokrenuo ažurirani pregled korišćenja podataka o oglasima kako bi pomogao korisnicima da shvate kako mogu da budu ciljani sa sadržajem oglasa, a korisnici sada takođe mogu da biraju da li će oglasi koji im se prikazuju biti zasnovani na proceni njihovih interesovanja i/ili polu.

„Na primer, korisnici mogu da izaberu da isključe kategoriju interesovanja „Lepota“ tako da će dobijati manje oglasa koji odgovaraju ovom interesovanju. Korisnici mogu da promene svoju postavku pola ili da unesu bilo koji pol po svom izboru. Ova ažuriranja se mogu promeniti u bilo kom trenutku u aplikaciji i primenjuju se samo na podešavanja oglasa korisnika, što ne utiče na druge TikTok usluge.“

Ovo bi moglo pomoći da se korisnicima TikToka prikazuju relevantniji oglasi, a istovremeno korisnicima daje više mogućnosti da upravljaju načinom na koji su ciljani sa takvim oglasima u aplikaciji.
Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Na Facebooku sada možete imati jedan glavni i nekoliko dodatnih ličnih profila

Na Facebooku sada možete imati jedan glavni i nekoliko dodatnih ličnih profila

Korisnici Facebooka moći će da imaju više profila koji funkcionišu nezavisno, sa posebnim obaveštenjima, porukama i podešavanjima privatnosti za... Dalje

TikTok preplavljen lažnim nagradnim igrama u kojima se poklanja kriptovaluta

TikTok preplavljen lažnim nagradnim igrama u kojima se poklanja kriptovaluta

Nagradne igre u kojima se navodno poklanja kriptovaluta godinama su prisutne na Twitteru i Instagramu. Iako se čini da bi većina ljudi prozrela ovak... Dalje

Meta još jednom potvrdila da će uvesti podrazumevanu E2E enkripciju u Messenger do kraja godine

Meta još jednom potvrdila da će uvesti podrazumevanu E2E enkripciju u Messenger do kraja godine

Meta je ove nedelje još jednom potvrdila da će do kraja godine uvesti podrazumevanu end-to-end enkripciju u Messenger. „Od danas, ćaskanja m... Dalje

Talas hakerskih napada na korisnike LinkedIna

Talas hakerskih napada na korisnike LinkedIna

Poslednjih nekoliko meseci primetan je talas napada na korisnike LinkedIna. Da se nešto dešava vidi se i u Google trendovima, gde termini za pretrag... Dalje

Facebook i Instagram optuženi da ignorišu izveštaje o opasnom sadržaju na platformama

Facebook i Instagram optuženi da ignorišu izveštaje o opasnom sadržaju na platformama

Program pouzdanih partnera „je ključni deo naših napora da poboljšamo naše politike i procedure sprovođenja, i proizvode, kako bismo pomogl... Dalje