Apple odbio 215000 aplikacija za iPhone zbog kršenja politike privatnosti

Mobilni telefoni, 21.05.2021, 12:00 PM

Apple odbio 215000 aplikacija za iPhone zbog kršenja politike privatnosti

Apple je objavio da je tokom 2020. godine odbio više od 215.000 iPhone aplikacija zbog kršenja njegove politike privatnosti.

U izdanju vesti objavljenom na veb sajtu kompanije, Apple je detaljno predstavio niz statističkih podataka o tome kako je zaštitio korisnike App Storea od prevara.

Uobičajeni razlog zašto Apple odbija iOS aplikacije je taj što „one jednostavno traže više korisničkih podataka nego što im je potrebno ili loše rukuju podacima koje prikupljaju“.

Apple kaže da je kombinacija sofisticirane tehnologije i ljudske stručnosti zaštitila korisnike App Storea od više od 1,5 milijardi dolara vrednih neovlašćenih transakcija, i da je kompanija tako sprečila pokušaje krađe novca, podataka i vremena korisnika.

Pored toga, kompanija je prošle godine odbila ili uklonila skoro milion novih, rizičnih i ranjivih aplikacija i dodatnih skoro milion ažuriranja aplikacija iz niza razloga. Kada se podnese na odobrenje, može se dogoditi da aplikacija bude nedovršena, ili da ne funkcioniše pravilno ili da još uvek nema dovoljno dobar mehanizam za moderaciju sadržaja kojeg generišu korisnici.

Manji, ali značajan broj ovih odbijanja odnosi se na gruba kršenja pravila koja mogu naštetiti korisnicima ili uticati na njihovo korisničko iskustvo. Samo prošle godine Appleov tim za pregled aplikacija odbio više od 48.000 aplikacija zbog skrivenih ili nedokumentovanih funkcija, kao i više od 150.000 aplikacija jer je utvrđeno da su „spamuju, da su kopije ili obmanjuju korisnike na načine kao što je manipulacija njima kako bi obavili kupovinu “.

Neki programeri menjaju način rada aplikacije nakon pregleda kako bi izbegli smernice i mogli da čine nešto što je zabranjeno, pa čak i krivična dela. Kada se takve aplikacije otkriju, one se odbijaju ili odmah uklanjaju iz prodavnice, a programeri se obaveštavaju o 14-dnevnom postupku podnošenja žalbe pre nego što se njihovi nalozi trajno ukinu. U 2020. godini oko 95.000 aplikacija uklonjeno je iz App Storea zbog ovakvih manevara programera aplikacija.

Na primer, samo u poslednjih nekoliko meseci, Apple je iz App Storea uklanjao aplikacije koje su nakon početnog pregleda promenile funkcionalnost da bi postale aplikacije za kockanje sa pravim novcem, aplikacije za pornografiju ili nešto treće.

Ocene i pregledi App Storea pomažu mnogim korisnicima da donesu odluku o preuzimanju aplikacija, a programeri se oslanjaju na njih da bi aplikacijama dodali nove funkcije kao odgovor na povratne informacije koje dobijaju od korisnika. Apple se oslanja na sofisticirani sistem koji kombinuje mašinsko učenje, veštačku inteligenciju i stručne timove koji proveravaju ove ocene i preglede. Od 2020. godine Apple je obradio preko milijardu ocena i preko 100 miliona recenzija, a više od 250 miliona ocena i recenzija uklonjeno je zbog nezadovoljavanja standarda.

Apple je nedavno objavio iOS 14.5 koji od programera aplikacija zahteva transparentnost u pogledu podataka koje mogu prikupljati od korisnika, kao i toga da li se prikupljeni podaci koriste za praćenje korisnika ili se povezuju sa njihovim identitetom ili uređajem.

Korisnici sada mogu u opisu aplikacije u App Storeu videti koji se podaci prikupljaju i da li se prate, pre nego što odluče da li će instalirati aplikaciju.

Iako se neki, naročito Facebook, snažno protive novoj transparentnosti praćenja aplikacija, neki drugi, poput Fondacije za elektronske granice (EFF), pozdravili su ovaj potez Applea opisujući ga kao „veliki korak napred“ i pozvali Google da učini nešto slično sa Androidom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Stručnjaci upozoravaju na dramatičan porast napada malvera na mobilne uređaje

Izveštaj kompanije Kaspersky predstavljen na Svetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni, otkrio je eskalaciju rizika sa kojima se korisnici m... Dalje

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Trojanac Anatsa ponovo pronađen u aplikacijama na Google Play

Istraživači iz firme ThreatFabric primetili su na Google Play pet aplikacija koje je preuzelo više od 150.000 korisnika koji su na taj način infic... Dalje

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Android malver XLoader se širi preko SMS poruka

Istraživači iz kompanije McAfee otkrili su novu verziju Android malvera XLoader koji se širi uglavnom putem SMS poruka koje sadrže skraćeni URL k... Dalje

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

Lažna verzija popularne aplikacije LastPass u Apple App Storeu

U Apple App Storeu pojavila se lažna aplikacija LassPass za koju se pretpostavlja da se koristi kao aplikacija za krađu lozinki korisnika. Kompanija... Dalje

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google će blokirati instaliranje aplikacija iz spoljnih izvora koje zahtevaju rizične dozvole

Google pokreće pilot program za borbu protiv finansijskih prevara blokiranjem bočnog učitavanja Android APK fajlova koji zahtevaju pristup rizični... Dalje