U aplikacijama na Google Play primećen trojanac koji vas može skupo koštati

Mobilni telefoni, 05.05.2023, 09:30 AM

U aplikacijama na Google Play primećen trojanac koji vas može skupo koštati

Istraživači kompanije Kaspersky primetili su u zvaničnoj prodavnici Android aplikacija Google Play novi malver nazvan “Fleckpe”, koji je, sakriven u naizgled bezopasnim aplikacijama, preuzet više od 620.000 puta.

Fleckpe je poslednji u nizu otkrivenih malvera, kao što su Jocker i Harly, koji naplaćuje pretplatu za premium usluge bez znanja i saglasnosti žrtava.

Oni koji distribuiraju ovakve malvere zarađuju od neovlašćenih pretplata tako što dobijaju deo mesečne ili jednokratne pretplate. Kada oni sami upravljaju servisima na koje pretplaćuju žrtve, u tom slučaju zadržavaju ceo prihod.

Podaci kompanije Kaspersky ukazuju da je trojanac aktivan od prošle godine, ali je tek nedavno otkriven.

Većina žrtava Fleckpea živi na Tajlandu, u Maleziji, Indoneziji, Singapuru i Poljskoj, ali inficirani Android uređaji se mogu naći širom sveta.

Kaspersky je u Play prodavnici otkrio 11 aplikacija inficiranih trojancem Fleckpe koje se predstavljaju kao aplikacije za uređivanje slika, fototeke, aplikacije za pozadine i još mnogo toga.

Reč je o aplikacijama koje se u Play prodavnici nalaze pod sledećim imenima:

com.impressionism.prozs.app

com.picture.pictureframe

com.beauty.slimming.pro

com.beauty.camera.plus.photoeditor

com.microclip.vodeoeditor

com.gif.camera.editor

com.apps.camera.photos

com.toolbox.photoeditor

com.hd.h4ks.wallpaper

com.draw.graffiti

com.urox.opixe.nightcamreapro

„Sve aplikacije su uklonjene iz prodavnice do trenutka kada je naš izveštaj objavljen, ali su zlonamerni akteri možda napravili druge, još neotkrivene aplikacije, tako da bi stvarni broj instalacija mogao biti i veći“, navodi se izveštaju kompanije Kaspersky.

Korisnicima Androida koji su instalirali navedene aplikacije savetuje se da ih odmah uklone i pokrenu skeniranje antivirusom kako bi uklonili sve ostatke zlonamernog koda koji bi još uvek mogao biti skriven u uređaju.

Nakon instalacije, zlonamerna aplikacija zahteva pristup sadržaju obaveštenja koji je malveru potreban da bi došao do kodova za potvrdu pretplate za mnoge premium servise.

Kada se aplikacija pokrene, ona dekodira zlonamerni kod, koji se zatim izvršava. Malver kontaktira komandni i kontrolni (C2) server napadača da bi poslao osnovne informacije o novozaraženom uređaju, uključujući MCC (Mobile Country Code) i MNC (Mobile Network Code). C2 odgovara sa adresom veb sajta koju trojanac otvara u nevidljivom prozoru veb pregledača i pretplaćuje žrtvu na premium uslugu.

Ako je potrebno da se unese kod za potvrdu, malver će ga preuzeti iz obaveštenja uređaja i poslati ga na skriveni ekran da bi se proces pretplate završio.

Aplikacije inače rade ono što obećavaju, prikrivajući svoju pravu svrhu, tako da su šanse da će žrtve posumnjati da se nešto loše događa male.

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su i noviju verziju malvera, koja ima određene modifikacije u odnosu na prethodnu.

Nažalost, ovakvi trojanci su u poslednje vreme postali popularni među prevarantima. Sajber kriminalci se sve više okreću zvaničnim tržištima kao što je Google Play gde šire svoje malvere. Osim toga, ovi malveri su sve kompleksniji, što im omogućava da uspešno zaobiđu mnoge provere koje sprovode prodavnice aplikacija, zbog čega inficirane aplikacije ostaju neotkrivene tokom dužeg vremenskog perioda. Žrtve često ne primećuju odmah neželjene pretplate, a i kada ih primete ne znaju kako su se uopšte desile. Sve ovo “pretplatničke trojance” čini pouzdanim izvorom ilegalnog prihoda u očima sajber kriminalaca, navodi se u izveštaju kompanije Kaspersky.

Iako nisu toliko opasni kao špijunski softver ili malveri za krađu podataka, pretplatnički trojanci mogu da prikupljaju osetljive informacije o korisniku zaraženog uređaja i potencijalno služe kao ulazna tačka za moćnije malvere.

Da bi se zaštitili od ovakvih malvera, korisnicima Android uređaja se savetuje da budu oprezni sa aplikacijama, čak i onima koje dolaze sa Google Play, da aplikacije preuzimaju samo od pouzdanih programera i da obrate pažnju na tražene dozvole tokom instalacije. Preporuka je i da instaliraju antivirusni softver koji može da otkrije ovu vrstu malvera.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp uvodi tajni kod za zaključane razgovore

WhatsApp uvodi tajni kod za zaključane razgovore

WhatsApp je predstavio novu funkciju Secret Code koja omogućava korisnicima da sakriju svoje zaključane razgovore postavljanjem lozinke. Tajni kod ... Dalje

Android 14 omogućava aplikacijama da otkriju kada napravite snimak ekrana i obaveštava vas kada to uradite

Android 14 omogućava aplikacijama da otkriju kada napravite snimak ekrana i obaveštava vas kada to uradite

Android 14 uvodi novi API za otkrivanje skrinšotova koji omogućava programerima aplikacija da lako otkriju kada korisnik napravi snimak ekrana. Apl... Dalje

Nova funkcija NameDrop na iOS 17 izazvala paniku jer navodno ugrožava bezbednost: Da li je zaista opasna?

Nova funkcija NameDrop na iOS 17 izazvala paniku jer navodno ugrožava bezbednost: Da li je zaista opasna?

Društvenim mrežama se šire upozorenja o novom načinu na koji korisnici iPhonea mogu brzo da podele svoje kontakt informacije sa drugima. Forbes iz... Dalje

Verifikacija putem imejla uskoro dostupna svim korisnicima WhatsAppa

Verifikacija putem imejla uskoro dostupna svim korisnicima WhatsAppa

WhatsApp kontinuirano poboljšava bezbednost korisnika platforme. Aplikacija već duže vreme podržava end-to-end šifrovanje razgovora i šifrovane... Dalje

Iako je najbezbedniji izvor aplikacija za Android, sa Google Play ove godine 600 miliona korisnika preuzelo malvere

Iako je najbezbedniji izvor aplikacija za Android, sa Google Play ove godine 600 miliona korisnika preuzelo malvere

Korisnici obično misle da je bezbedno instalirati aplikacije sa Google Play. Na kraju krajeva, to je zvanična prodavnica aplikacija za Android, i sv... Dalje