WhatsApp dobio zeleno svetlo za tužbu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Mobilni telefoni, 10.01.2023, 10:30 AM

WhatsApp dobio zeleno svetlo za tužbu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Američki Vrhovni sud dozvolio je WhatsAppu da pokrene tužbu protiv izraelske kompanije NSO Group zbog toga što je, prema tvrdnjama WhatsAppa, iskoristila grešku u aplikaciji WhatsApp za instaliranje špijunskog softvera koji je omogućio nadzor 1.400 ljudi, uključujući novinare, aktiviste za ljudska prava i disidente.

Sudije su odbile žalbu NSO na odluku nižeg suda da se proces može nastaviti. NSO je tvrdila da nema osnova za tužbu jer je kompanija delovala kao agent neidentifikovanih stranih vlada kada je instalirala špijunski softver “Pegaz”.

Bajdenova administracija pozvala je sudije da odbiju žalbu NSO, napominjući da američki Stejt department nikada ranije nije priznao privatni entitet koje deluje kao agent strane države i koji bi zbog toga mogao da ima pravo na imunitet.

Meta, kompanija koja je vlasnik WhatsAppa i Facebooka, pozdravila je u saopštenju potez suda da odbije „neosnovanu“ žalbu NSO-a.

„Špijunski softver NSO je omogućio sajber napade usmerene na aktiviste za ljudska prava, novinare i vladine zvaničnike“, rekla je Meta. „Čvrsto verujemo da njihove operacije krše zakon SAD i oni moraju da odgovaraju za svoje nezakonite operacije.“

WhatsApp je 2019. godine tužio NSO tražeći zabranu i odštetu, optužujući izraelskog proizvođača špijunskog softvera da je šest meseci ranije pristupio serverima WhatsAppa bez dozvole da bi instalirao softver Pegaz na mobilne uređaje žrtava.

NSO je tvrdila da Pegaz pomaže policijama i obaveštajnim agencijama u borbi protiv kriminala i zaštiti nacionalne bezbednosti i da je njihova tehnologija namenjena da pomogne u hvatanju terorista, pedofila i okorelih kriminalaca.

U sudskim dokumentima, NSO je navela da je WhatsAppovo obaveštenje korisnicima zaustavilo istragu strane vlade o militantu Islamske države koji je koristio aplikaciju za planiranje napada.

U jednom slučaju, špijunski softver NSO je korišćen - navodno od strane saudijske vlade - za špijuniranje užeg kruga novinara Vašington posta Džamala Kašogija neposredno pre nego što je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

NSO se žalila na odluku suda iz 2020. koji je odbio da kompaniji dodeli imunitet, doktrinu običajnog prava koja štiti strane zvaničnike koji deluju u službenom svojstvu.

Potvrđujući tu presudu 2021. godine, 9. Okružni apelacioni sud SAD sa sedištem u San Francisku nazvao ga je „lakim slučajem“ jer samo licenciranje Pegaza od strane NSO-a i nuđenje tehničke podrške nisu ga zaštitili od odgovornosti prema saveznom Zakonu o imunitetu stranih suverena, koji ima prednost u odnosu na običajno pravo.

Advokati WhatsAppa rekli su da privatni entiteti poput NSO-a „kategorički ne ispunjavaju uslove” za imunitet stranog suverena.

Prema sudskim dokumentima, nalozima 1.400 korisnika WhatsAppa pristupilo se pomoću softvera za praćenje Pegaz, koji je njihove pametne telefone pretvorio u uređaje za nadzor.

Istraga koju je 2021. sprovelo 17 medija, na čelu sa neprofitnom medijskom organizacijom “Zabranjene priče” sa sedištem u Parizu, pokazala je da je špijunski softver korišćen za hakovanje pametnih telefona koji pripadaju novinarima, vladinim zvaničnicima i aktivistima za ljudska prava na globalnom nivou.

Vlada SAD je u novembru 2021. stavila NSO i izraelsku kompaniju Candiru na crnu listu, optužujući ih da prodaju špijunski softver vladama koje su ga koristile da špijuniranje novinara, aktivista i drugih.

NSO je tužio i Apple, zbog kršenja njegovih korisničkih uslova i ugovora o uslugama.

Naslovna fotografija: Anton, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

WhatsApp uvodi tajni kod za zaključane razgovore

WhatsApp uvodi tajni kod za zaključane razgovore

WhatsApp je predstavio novu funkciju Secret Code koja omogućava korisnicima da sakriju svoje zaključane razgovore postavljanjem lozinke. Tajni kod ... Dalje

Android 14 omogućava aplikacijama da otkriju kada napravite snimak ekrana i obaveštava vas kada to uradite

Android 14 omogućava aplikacijama da otkriju kada napravite snimak ekrana i obaveštava vas kada to uradite

Android 14 uvodi novi API za otkrivanje skrinšotova koji omogućava programerima aplikacija da lako otkriju kada korisnik napravi snimak ekrana. Apl... Dalje

Nova funkcija NameDrop na iOS 17 izazvala paniku jer navodno ugrožava bezbednost: Da li je zaista opasna?

Nova funkcija NameDrop na iOS 17 izazvala paniku jer navodno ugrožava bezbednost: Da li je zaista opasna?

Društvenim mrežama se šire upozorenja o novom načinu na koji korisnici iPhonea mogu brzo da podele svoje kontakt informacije sa drugima. Forbes iz... Dalje

Verifikacija putem imejla uskoro dostupna svim korisnicima WhatsAppa

Verifikacija putem imejla uskoro dostupna svim korisnicima WhatsAppa

WhatsApp kontinuirano poboljšava bezbednost korisnika platforme. Aplikacija već duže vreme podržava end-to-end šifrovanje razgovora i šifrovane... Dalje

Iako je najbezbedniji izvor aplikacija za Android, sa Google Play ove godine 600 miliona korisnika preuzelo malvere

Iako je najbezbedniji izvor aplikacija za Android, sa Google Play ove godine 600 miliona korisnika preuzelo malvere

Korisnici obično misle da je bezbedno instalirati aplikacije sa Google Play. Na kraju krajeva, to je zvanična prodavnica aplikacija za Android, i sv... Dalje