WhatsApp dobio zeleno svetlo za tužbu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Mobilni telefoni, 10.01.2023, 10:30 AM

WhatsApp dobio zeleno svetlo za tužbu protiv proizvođača špijunskog softvera Pegaz

Američki Vrhovni sud dozvolio je WhatsAppu da pokrene tužbu protiv izraelske kompanije NSO Group zbog toga što je, prema tvrdnjama WhatsAppa, iskoristila grešku u aplikaciji WhatsApp za instaliranje špijunskog softvera koji je omogućio nadzor 1.400 ljudi, uključujući novinare, aktiviste za ljudska prava i disidente.

Sudije su odbile žalbu NSO na odluku nižeg suda da se proces može nastaviti. NSO je tvrdila da nema osnova za tužbu jer je kompanija delovala kao agent neidentifikovanih stranih vlada kada je instalirala špijunski softver “Pegaz”.

Bajdenova administracija pozvala je sudije da odbiju žalbu NSO, napominjući da američki Stejt department nikada ranije nije priznao privatni entitet koje deluje kao agent strane države i koji bi zbog toga mogao da ima pravo na imunitet.

Meta, kompanija koja je vlasnik WhatsAppa i Facebooka, pozdravila je u saopštenju potez suda da odbije „neosnovanu“ žalbu NSO-a.

„Špijunski softver NSO je omogućio sajber napade usmerene na aktiviste za ljudska prava, novinare i vladine zvaničnike“, rekla je Meta. „Čvrsto verujemo da njihove operacije krše zakon SAD i oni moraju da odgovaraju za svoje nezakonite operacije.“

WhatsApp je 2019. godine tužio NSO tražeći zabranu i odštetu, optužujući izraelskog proizvođača špijunskog softvera da je šest meseci ranije pristupio serverima WhatsAppa bez dozvole da bi instalirao softver Pegaz na mobilne uređaje žrtava.

NSO je tvrdila da Pegaz pomaže policijama i obaveštajnim agencijama u borbi protiv kriminala i zaštiti nacionalne bezbednosti i da je njihova tehnologija namenjena da pomogne u hvatanju terorista, pedofila i okorelih kriminalaca.

U sudskim dokumentima, NSO je navela da je WhatsAppovo obaveštenje korisnicima zaustavilo istragu strane vlade o militantu Islamske države koji je koristio aplikaciju za planiranje napada.

U jednom slučaju, špijunski softver NSO je korišćen - navodno od strane saudijske vlade - za špijuniranje užeg kruga novinara Vašington posta Džamala Kašogija neposredno pre nego što je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

NSO se žalila na odluku suda iz 2020. koji je odbio da kompaniji dodeli imunitet, doktrinu običajnog prava koja štiti strane zvaničnike koji deluju u službenom svojstvu.

Potvrđujući tu presudu 2021. godine, 9. Okružni apelacioni sud SAD sa sedištem u San Francisku nazvao ga je „lakim slučajem“ jer samo licenciranje Pegaza od strane NSO-a i nuđenje tehničke podrške nisu ga zaštitili od odgovornosti prema saveznom Zakonu o imunitetu stranih suverena, koji ima prednost u odnosu na običajno pravo.

Advokati WhatsAppa rekli su da privatni entiteti poput NSO-a „kategorički ne ispunjavaju uslove” za imunitet stranog suverena.

Prema sudskim dokumentima, nalozima 1.400 korisnika WhatsAppa pristupilo se pomoću softvera za praćenje Pegaz, koji je njihove pametne telefone pretvorio u uređaje za nadzor.

Istraga koju je 2021. sprovelo 17 medija, na čelu sa neprofitnom medijskom organizacijom “Zabranjene priče” sa sedištem u Parizu, pokazala je da je špijunski softver korišćen za hakovanje pametnih telefona koji pripadaju novinarima, vladinim zvaničnicima i aktivistima za ljudska prava na globalnom nivou.

Vlada SAD je u novembru 2021. stavila NSO i izraelsku kompaniju Candiru na crnu listu, optužujući ih da prodaju špijunski softver vladama koje su ga koristile da špijuniranje novinara, aktivista i drugih.

NSO je tužio i Apple, zbog kršenja njegovih korisničkih uslova i ugovora o uslugama.

Naslovna fotografija: Anton, Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Nesrećan kraj kripto romanse: Lažne aplikacije u App Store i Google Play umešane u investicione prevare

Nesrećan kraj kripto romanse: Lažne aplikacije u App Store i Google Play umešane u investicione prevare

Kriminalci koji stoje iza investicionih prevara poznatih kao „pig buchering“ (u slobodnom prevodu „svinjokolj“) ili na kinesko... Dalje

Milioni korisnika sa Google Play preuzeli aplikacije koje ih obmanjuju, bombarduju reklamama i kradu poverljive podatke

Milioni korisnika sa Google Play preuzeli aplikacije koje ih obmanjuju, bombarduju reklamama i kradu poverljive podatke

Tri aplikacije za praćenje fizičkih aktivnosti koje bombarduju korisnike reklamama preuzete su iz Google Play prodavnice aplikacija za Android na v... Dalje

Android 14 će blokirati instalaciju zastarelih aplikacija

Android 14 će blokirati instalaciju zastarelih aplikacija

Sledeća verzija Androida mogla bi vas sprečiti da preuzimate i instalirate zastarele aplikacije van Google Play prodavnice. 9to5Google je primetio ... Dalje

Sa novim Android trojancem, hakeri mogu daljinski kontrolisati vaš telefon

Sa novim Android trojancem, hakeri mogu daljinski kontrolisati vaš telefon

Sajber kriminalci koji stoje iza poznatih Android bankarskih trojanaca BlackRock i ERMAC sada nude još jedan malver pod nazivom Hook, za koji kažu d... Dalje

Samsung telefoni imaju grešku koja omogućava skrivene instalacije aplikacija i prevare

Samsung telefoni imaju grešku koja omogućava skrivene instalacije aplikacija i prevare

U Samsungovoj aplikaciji Galaxy Store za Android otkrivene su dve ranjivosti koje omogućavaju lokalnim napadačima da instaliraju proizvoljne aplika... Dalje