Apple objavio izveštaj o zahtevima vlasti za informacijama o korisnicima i uređajima

Ostale vesti, 06.11.2013, 07:42 AM

Apple objavio izveštaj o zahtevima vlasti za informacijama o korisnicima i uređajima

Apple je u utorak objavio izveštaj o zahtevima vlasti za informacijama o korisnicima koji se odnosi na zahteve koje je kompanija dobila od vlasti država iz celog sveta u periodu od 1. januara do 30. juna ove godine. Ovakvi izveštaji postali su praksa svih velikih internet kompanija kao što su Google, Twitter, Yahoo i Facebook koje objavljuju godišnje ili polugodišnje izveštaje o zahtevima vlasti za podacima korisnika.

Skoro pola godine posle dramatičnih otkrića o masovnom praćenju internet korisnika od strane američke Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), Apple ovim izveštajem pokušava da uveri korisnike da kompanija nastoji da zaštiti lične podatke svojih korisnika.

“Smatramo da naši korisnici imaju pravo da razumeju kako se njihovi lični podaci obrađuju i da je na nama odgovornost da im pružimo najbolju moguću zaštitu njihove privatnosti”, kažu iz kompanije.

Kao i druge kompanije i Apple može da objavi samo zbirno zahteve američkih vlasti koje uključuju i zahteve NSA i drugih obaveštajnih agencija. Zajedno sa drugim kompanijama Apple pokušava da se izbori za ukidanje ovih ograničenja koja onemogućavaju tehnološke kompanije da budu transparentnije u pogledu zahteva koje dolaze od američkih vlasti.

“Naš posao ne zavisi od prikupljanja privatnih podataka (korisnika)”, ističe se u izveštaju. “Mi nemamo interes da prikupljamo privatne podatke naših korisnika. Mi štitimo razgovore korisnika iMesage i FaceTime-a end-to end enkripcijom. Ne čuvamo podatke o lokaciji, pretragu mapa ili zahteve Siri u bilo kojoj prepoznatljivoj formi.”

Prema podacima iz izveštaja, većina zahteva za informacijama je u vezi izgubljenih ili ukradenih uređaja, kada korisnici traže od policije pomoć u pronalaženju izgubljenih ili ukradenih iPhone uređaja, ili kada policija pokušava da pronađe pošiljke sa ukradenim uređajima.

Iz Apple-a tvrde da se samo manji deo zahteva odnos na informacije koje su u vezi iTunes, iCloud ili Game Center naloga.

Najčešće se podaci o nalozima korisnika traže u slučajevima pljačke i drugih kriminalnih dela, kao i u slučajevima potrage za nestalim osobama ili decom, zatim u slučajevima kidnapovanja pa i u slučajevima pokušaja sprečavanja samoubistva. Pozitivan odgovor kompanije na zahteve za informacijama o vlasnicima iTunes ili iCloud naloga obično uključuje osnovne podatke kao što su ime i adresa. U retkim slučajevima, od kompanije se zahteva da dostavi sačuvane fotografije ili email adrese. Iz Apple-a kažu da se svi takvi zahtevi pažljivo razmatraju i da se sadržaj naloga dostavlja podnosiocu zateva u izuzetno retkim slučajevima i samo u posebnim okolnostima.

Najveći broj zateva za informacijama o korisnicima dolazi iz SAD. Tokom prvih šest meseci iz SAD je na adresu kompanije pristiglo između 1000 i 2000 zahteva. Zbog ograničenja koje su nametnule američke vlasti Apple nije u mogućnosti da objavi tačan broj zahteva koji su došli iz SAD kao ni podatke o broju zahteva na koje je kompanija odgovorila pružajući podnosiocima zahteva tražene informacije.

Zemlja koja je druga po broju zahteva za informacijama, odmah iza SAD, je Velika Britanija koja je poslala 127 zahteva, na koje je kompanija u 37% slučajeva odgovorila dostavljanjem “nekih podataka”, a samo u jednom slučaju na zahtev je odgovoreno dostavljanjem sadržaja naloga.

SAD su zemlja iz koje je došao i najveći broj zahteva za informacijama o uređajima (3542) koji se odnose na 8605 uređaja korisnika, na koje je Apple u 88% slučajeva (3110 zahteva) odgovorio dostavljanjem nekih od traženih informacija. Nemačka je drugi najveći potražilac informacija o Apple-ovim uređajima sa 2156 zahteva na koje je u 86% slučajeva odgovoreno pozitivno. iOS uređaji su često na meti lopova što dokazuje i broj ovakvih zahteva koje iniciraju sami vlasnici uređaja koji zajedno sa policijom pokušavaju da pronađu svoje ukradene uređaje.

Apple-ov izveštaj o zahtevima vlasti za informacijama o korisnicima i uređajima možete naći ovde (PDF).


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Microsoft će ukinuti podršku za Windows 7 u januaru sledeće godine, a iako su rizici ostanka na nepodržanim verzijama Windowsa veliki, ne izgled... Dalje

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Vesti o američkim sankcijama prema Huaweiju malo su utihnule kada je kompaniji privremeno odobren nastavak saradnje sa američkim kompanija i posebno... Dalje

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft je postao vlasnik GitHuba a sada je kompanija zabranila programere iz nekoliko zemalja zbog novih američkih sankcija. Kompanija je zabranil... Dalje

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Zvaničnici američke vlade i predstavnici američkih tehnoloških kompanija sastaće se kako bi razgovarali o zabrani Huaweija. Na sastanku će uč... Dalje

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Američkim kompanijama bi moglo biti omogućeno da posluju sa Huaweijem za dve nedelje, navodi se u izveštaju agencije Rojters. Kineski tehnološki g... Dalje