Gasi se piratski sajt IsoHunt

Ostale vesti, 21.10.2013, 08:03 AM

Gasi se piratski sajt IsoHunt

IsoHunt, po popularnosti treći pretraživač BitTorrent fajlova moraće da plati 110 miliona dolara Američkoj filmskoj asocijaciji (MPAA) a sajt će uskoro biti ugašen. Time će biti okončana dugogodišnja sudska borba koja je započela još u februaru 2006. godine kada je MPAA u saopštenju za medije najavila da će tužiti sajt zbog kršenja autorskih prava.

Gašenje sajta IsoHunt deo je nagodbe sa MPAA, a predsedavajući filmskog udruženja Kris Dod kaže da je ovo veliki korak napred za legitimno online poslovanje.

Osnivač sajta Kanađanin Geri Fung izrazio je žaljenje zbog gašenja sajta koji postoji već više od 10 godina. On je istakao da privatnost korisnika sajta nijednog trenutka nije bila ugrožena, što se odnosi na IP adrese i emailove korisnika.

Sajt koji je jedan od najpopularnijih sajtova te vrste je trenutno još uvek online, ali prema nagodbi sajt će morati da bude ugašen do 23. oktobra.

Holuvudski studiji među kojima su i kompanije Disney, Paramount i Twentieth Century Fox, optuživale su sajt za uporno kršenje autorskih prava nuđenjem miliona BitTorrent fajlova uglavnom sa piratizovanim sadržajem. IsoHunt nije hostovao piratizovani materijal već je ustvari bio direktorijum izvora iz kojih su se mogli preuzimati nezakoniti fajlovi.

Sudski dokumenti pokazuju da je malo verovatno da će Fungova kompanija biti u mogućnosti da plati 110 miliona dolara koliko je predviđeno nagodbom, i da će MPAA verovatno dobiti između 2 i 4 miliona dolara.

Odbrana je insistirala na argumentu da IsoHunt nije odgovoran za distribuciju piratizovanog materijala već da je odgovornost na korisnicima. Međutim, sud u Kaliforniji se nije složio sa tim.

“Ovim se šalje snažna poruka da oni koji grade poslovanje na podsticanju, omogućavanju i pomaganju drugima da krše autorska prava su i sami prekršioci i da će biti pozvani na odgovornost zbog svojih nezakonitih radnji”, rekao je predsedavajući MPAA. On je rekao da će ova parnica pomoći očuvanju radnih mesta i zaštiti desetine hiljada preduzeća u stvaralačkoj industriji, čiji rad i ulaganja iskorišćavaju sajtovi kao što je IsoHunt.

U dokumentu koji su potpisale obe strane u sudskom sporu, IsoHunt se saglasio da se neće žaliti na odluku suda. Ipak, kompanija je ipak podnela žalbu Vrhovnom sudu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje