Google kritikovan zbog piraterije

Ostale vesti, 22.12.2011, 09:43 AM

Google kritikovan zbog piraterije

Međunarodna federacija gramofonske industrije (IFPI, International Federation of the Phonographic Industry) koja zastupa interese muzičke industrije širom sveta kritikovala je Google zbog neispunjenih obećanja datih pre godinu dana koja se tiču zaštite autorskih prava i nelegalnog preuzimanja fajlova od strane korisnika.

Iako je IFPI je priznala da je Google ipak napravio određene korake u tom pravcu, iz organizacije optužuju Google da profitira od piraterije.

Iz Google-a odbacuju optužbe nazivajući ih novinskom senzacijom.

U izveštaju koji je objavio IFPI tvrdi se da Google zarađuje od sajtova i programa koji se bave piraterijom.

Obaveza Google-a je da zaštiti autorska prava muzičara i da preduzme korake kako ne bi i dalje bio zloupotrebljavan za potrebe piraterije, kaže se u izveštaju IFPI. IFPI je pozvao Google da preduzme određene korake, uključujući i finansijska ulaganja kako bi rezultati pretrage koji usmeravaju korisnike ka legalnim muzičkim servisima dobili prioritet.

Google se nalazi među onima koji se oštro protive nacrtu kontraverznog zakona protiv piraterije na internetu (SOPA, Stop Online Piracy Act) kojeg podržavaju filmska i muzička industrija. Prema tom zakonu, američka vlada bi mogla da blokira bilo koju veb stranicu za koju se posumnja da je objavljivanjem određenog materijala prekšila autorska prava. Google, Twitter, Facebook i druge velike kompanije protive se ovakvim zakonskim odredbama koje smatraju cenzurom interneta koja bi se mogla uporediti sa onom u Kini i Iranu.

Savetnik za autorska prava u kompaniji Google Ketrin Ojama prisustvovala je prošlog meseca raspravi koja se vodila u Kongresu povodom ovog zakona i tom prilikom u ime Google-a izložila mere koje kompanija trenutno preduzima u borbi protiv piraterije, iznoseći stav da dodatna legislativa nije potrebna.

Jedini dugoročni način za pobedu nad internet piraterijom jeste da se korisnicima ponudi ubedljivija legitimna alternativa,” rekla je Ojama svedočeći pred Kongresom i dodala da je Google obezbedio prihod muzičkoj industriji od prodaje oglasa koji se prikazuju pored spotova na YouTube servisu.

Ojama je iznela i podatak da je Google zatvorio 150000 naloga korisnika koji su koristili sponzorisane rezultate pretrage za reklamiranje falsifikovanih dobara. Pored toga, Google je i vrlo efikasan kada je reč o uklanjanju spornog materijala iz rezultata pretrage i sa stranica YouTube. U 75% slučajeva, sporni linkovi se uklanjaju u roku od 6 sati od momenta kada kompanija dobije obaveštenje od nosioca autorskih prava.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje