Google kritikovan zbog piraterije

Ostale vesti, 22.12.2011, 09:43 AM

Google kritikovan zbog piraterije

Međunarodna federacija gramofonske industrije (IFPI, International Federation of the Phonographic Industry) koja zastupa interese muzičke industrije širom sveta kritikovala je Google zbog neispunjenih obećanja datih pre godinu dana koja se tiču zaštite autorskih prava i nelegalnog preuzimanja fajlova od strane korisnika.

Iako je IFPI je priznala da je Google ipak napravio određene korake u tom pravcu, iz organizacije optužuju Google da profitira od piraterije.

Iz Google-a odbacuju optužbe nazivajući ih novinskom senzacijom.

U izveštaju koji je objavio IFPI tvrdi se da Google zarađuje od sajtova i programa koji se bave piraterijom.

Obaveza Google-a je da zaštiti autorska prava muzičara i da preduzme korake kako ne bi i dalje bio zloupotrebljavan za potrebe piraterije, kaže se u izveštaju IFPI. IFPI je pozvao Google da preduzme određene korake, uključujući i finansijska ulaganja kako bi rezultati pretrage koji usmeravaju korisnike ka legalnim muzičkim servisima dobili prioritet.

Google se nalazi među onima koji se oštro protive nacrtu kontraverznog zakona protiv piraterije na internetu (SOPA, Stop Online Piracy Act) kojeg podržavaju filmska i muzička industrija. Prema tom zakonu, američka vlada bi mogla da blokira bilo koju veb stranicu za koju se posumnja da je objavljivanjem određenog materijala prekšila autorska prava. Google, Twitter, Facebook i druge velike kompanije protive se ovakvim zakonskim odredbama koje smatraju cenzurom interneta koja bi se mogla uporediti sa onom u Kini i Iranu.

Savetnik za autorska prava u kompaniji Google Ketrin Ojama prisustvovala je prošlog meseca raspravi koja se vodila u Kongresu povodom ovog zakona i tom prilikom u ime Google-a izložila mere koje kompanija trenutno preduzima u borbi protiv piraterije, iznoseći stav da dodatna legislativa nije potrebna.

Jedini dugoročni način za pobedu nad internet piraterijom jeste da se korisnicima ponudi ubedljivija legitimna alternativa,” rekla je Ojama svedočeći pred Kongresom i dodala da je Google obezbedio prihod muzičkoj industriji od prodaje oglasa koji se prikazuju pored spotova na YouTube servisu.

Ojama je iznela i podatak da je Google zatvorio 150000 naloga korisnika koji su koristili sponzorisane rezultate pretrage za reklamiranje falsifikovanih dobara. Pored toga, Google je i vrlo efikasan kada je reč o uklanjanju spornog materijala iz rezultata pretrage i sa stranica YouTube. U 75% slučajeva, sporni linkovi se uklanjaju u roku od 6 sati od momenta kada kompanija dobije obaveštenje od nosioca autorskih prava.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Moskovski sud kaznio je WhatsApp, Facebook i Twitter zbog toga što ne čuvaju podatke ruskih korisnika unutar granica Rusije, objavio je Roskomnadzor... Dalje

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) u sredu je donela odluku kojom zabranjuje pojavljivanje mlađih od 16 godina u sadržaju na striming i video pl... Dalje

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija je podnela tužbe protiv Facebooka, Googlea, Telegrama i Twittera zbog toga što nisu uklonili sadržaj koji se smatra nezakonitim. Kremlj tvrd... Dalje

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Najavljujući Windows 11, Microsoft je naveo funkcije i aplikacije koje će biti uklonjene kada korisnici nadograde operativni sistem. U saopštenju ... Dalje

WhatsApp tuži indijsku vladu zbog kršenja prava privatnosti korisnika

WhatsApp tuži indijsku vladu zbog kršenja prava privatnosti korisnika

WhatsApp je podneo tužbu protiv indijske vlade tražeći da se spreči primena novih propisa koji danas stupaju na snagu, a koji će primorati kompan... Dalje