Google-ov inženjer otpušten zbog špijuniranja korisnika

Ostale vesti, 17.09.2010, 01:06 AM

Google-ov inženjer otpušten zbog špijuniranja korisnika

Inženjer zaposlen u kompaniji Google otpušten je zbog kršenja kompanijskih pravila privatnosti, potvrdili su iz kompanije Google u sredu, komentarišući vest da je jedan od zaposlenih u kompaniji neovlašćeno pristupao nalozima nekolicine tinejdžera.

“Otpustili smo Dejvida Barksdejla zbog kršenja Google-ovih strogih internih pravila privatnosti,” kaže se u zvaničnom saopštenju. “Mi strogo kontrolišemo broj zaposlenih koji imaju pristup našim sistemima i kontinuirano unapređujemo naš sistem kontrole.”

Dejvid Barksdejl (27) je otpušten u julu zbog zloupotrebe položaja jer je u više navrata, koristeći svoju poziciju člana tehničkog tima kompanije sa ovlašćenjima za pristup korisničkim nalozima, prekršio stroga interna pravila i špijunirao naloge najmanje četvoro maloletnika.

Šta su bili Barksdejlovi motivi za špijuniranje nije sasvim jasno. Naime, u jednom od incidenata, žrtva je bio 15-ogodišnjak sa kojim se Barksdejl sprijateljio. Kada je dečak odbio da mu kaže ime svoje devojke, bivši Google-ov inženjer je pribavio logove dečakovih razgovora preko Google Voice, a zatim upadom u njegov nalog došao do imena devojke i njenog broja, da bi mu se potom izrugivao i pretio da će pozvati devojku. U drugom prijavljenom incidentu, oštećeni tinejdžer je blokirao Barksdejla na Gtalk-u, pa je ovaj je, koristeći svoje privilegije, odblokirao sebe i omogućio sebi dalju komunikaciju sa dečakom. Pored ovoga, pristupio je kontakt listama i transkriptima chat-ova još dva tinejdžera oba pola.

Upućeni smatraju da Barksdejlovi postupci nisu seksualne prirode, iako je tokom online komunikacije tinejdžerima predlagao, primera radi, zajedničke odlaske u bioskop. Objašnjenje je da je on želeo da pokaže svoju moć zbog mogućnosti pristupa kompanijskim podacima. Opisujući sebe kao hakera, on se hvalisao i pred prijateljem, demonstrirajući svoju moć pristupa njegovom nalogu, ovog puta uz saglasnost tog korisnika. Roditeljima oštećenih tinejdžera Dejvid Barksdejl nije izgledao kao dobroćudni luckasti geek pa su ga prijavili kompaniji zbog kršenja privatnosti.

Inženjeri zaduženi za tehničko održavanje sajta imaju pristup poverljivim podacima, pa i korisničkim nalozima u svakom trenutku. Primera radi, ukoliko se pojavi problem sa Gmail-om, inženjeri moraju imati pristup mehanizmima za skladištenje podataka, pa i email-ovima uskladištenim na Google-ovim serverima.

U kompaniji priznaju da se radi o ozbiljnom narušavanju privatnosti korisnika ali to neće izmeniti njihov stav da inženjeri moraju imati ovakav nivo pristupa korisničkim nalozima. Nema naznaka da je u kompaniji sprovedena istraga koja bi obuhvatila i druge zaposlene, kao ni to kakve su mere preduzete da bi se ovakvi incidenti ubuduće sprečili.

Izvor


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn, jedina velika američka društvena mreža kojoj je dozvoljeno da radi u Kini, objavila je da će platforma u Kini prestati sa radom. znatno... Dalje

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Moskovski sud kaznio je WhatsApp, Facebook i Twitter zbog toga što ne čuvaju podatke ruskih korisnika unutar granica Rusije, objavio je Roskomnadzor... Dalje

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) u sredu je donela odluku kojom zabranjuje pojavljivanje mlađih od 16 godina u sadržaju na striming i video pl... Dalje

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija je podnela tužbe protiv Facebooka, Googlea, Telegrama i Twittera zbog toga što nisu uklonili sadržaj koji se smatra nezakonitim. Kremlj tvrd... Dalje

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Najavljujući Windows 11, Microsoft je naveo funkcije i aplikacije koje će biti uklonjene kada korisnici nadograde operativni sistem. U saopštenju ... Dalje