Google-ov inženjer otpušten zbog špijuniranja korisnika

Ostale vesti, 17.09.2010, 01:06 AM

Google-ov inženjer otpušten zbog špijuniranja korisnika

Inženjer zaposlen u kompaniji Google otpušten je zbog kršenja kompanijskih pravila privatnosti, potvrdili su iz kompanije Google u sredu, komentarišući vest da je jedan od zaposlenih u kompaniji neovlašćeno pristupao nalozima nekolicine tinejdžera.

“Otpustili smo Dejvida Barksdejla zbog kršenja Google-ovih strogih internih pravila privatnosti,” kaže se u zvaničnom saopštenju. “Mi strogo kontrolišemo broj zaposlenih koji imaju pristup našim sistemima i kontinuirano unapređujemo naš sistem kontrole.”

Dejvid Barksdejl (27) je otpušten u julu zbog zloupotrebe položaja jer je u više navrata, koristeći svoju poziciju člana tehničkog tima kompanije sa ovlašćenjima za pristup korisničkim nalozima, prekršio stroga interna pravila i špijunirao naloge najmanje četvoro maloletnika.

Šta su bili Barksdejlovi motivi za špijuniranje nije sasvim jasno. Naime, u jednom od incidenata, žrtva je bio 15-ogodišnjak sa kojim se Barksdejl sprijateljio. Kada je dečak odbio da mu kaže ime svoje devojke, bivši Google-ov inženjer je pribavio logove dečakovih razgovora preko Google Voice, a zatim upadom u njegov nalog došao do imena devojke i njenog broja, da bi mu se potom izrugivao i pretio da će pozvati devojku. U drugom prijavljenom incidentu, oštećeni tinejdžer je blokirao Barksdejla na Gtalk-u, pa je ovaj je, koristeći svoje privilegije, odblokirao sebe i omogućio sebi dalju komunikaciju sa dečakom. Pored ovoga, pristupio je kontakt listama i transkriptima chat-ova još dva tinejdžera oba pola.

Upućeni smatraju da Barksdejlovi postupci nisu seksualne prirode, iako je tokom online komunikacije tinejdžerima predlagao, primera radi, zajedničke odlaske u bioskop. Objašnjenje je da je on želeo da pokaže svoju moć zbog mogućnosti pristupa kompanijskim podacima. Opisujući sebe kao hakera, on se hvalisao i pred prijateljem, demonstrirajući svoju moć pristupa njegovom nalogu, ovog puta uz saglasnost tog korisnika. Roditeljima oštećenih tinejdžera Dejvid Barksdejl nije izgledao kao dobroćudni luckasti geek pa su ga prijavili kompaniji zbog kršenja privatnosti.

Inženjeri zaduženi za tehničko održavanje sajta imaju pristup poverljivim podacima, pa i korisničkim nalozima u svakom trenutku. Primera radi, ukoliko se pojavi problem sa Gmail-om, inženjeri moraju imati pristup mehanizmima za skladištenje podataka, pa i email-ovima uskladištenim na Google-ovim serverima.

U kompaniji priznaju da se radi o ozbiljnom narušavanju privatnosti korisnika ali to neće izmeniti njihov stav da inženjeri moraju imati ovakav nivo pristupa korisničkim nalozima. Nema naznaka da je u kompaniji sprovedena istraga koja bi obuhvatila i druge zaposlene, kao ni to kakve su mere preduzete da bi se ovakvi incidenti ubuduće sprečili.

Izvor


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje