Google-ov izveštaj o transparentnosti: Sve veći broj zahteva vlasti za cenzuru

Ostale vesti, 26.04.2013, 07:27 AM

Google-ov izveštaj o transparentnosti: Sve veći broj zahteva vlasti za cenzuru

Broj zahteva za uklanjanje određenih sadržaja koje je dobio Google u drugoj polovini 2012. godine je veći nego ikad, objavila je kompanija u svom poslednjem izveštaju o transparentnosti.

U periodu od jula do decembra 2012. godine, Google je od vlada država širom sveta dobio 2285 zahteva za uklanjanje 24 176 sadržaja, što je za 26% više u odnosu na prvu polovinu prošle godine, kada je kompaniji upućeno 1811 ovakvih zahteva za uklanjanje 18 070 sadržaja.

Iz kompanije kažu da se više nego ikad vlasti obraćaju kompaniji sa zahtevom za uklanjanje sadržaja političke prirode koje građani objavljuju na Google-ovim servisima.

Većina zahteva za uklanjanje sadržaja koje vlade upućuju Google-u, skoro 40%, odnose se na sadržaje koji su ocenjenji kao klevete i uvrede. Privatnost i bezbednost su drugi najčešće navođeni razlozi kojima se obrazlažu ovi zahtevi. Za njima slede izborni zakoni, kritika vlasti, govor mržnje i vređanje na verskoj osnovi.

Zanimljivo je da ovoga puta SAD ne predvode države sa najvećim brojem zahteva upućenim Google-u. Ovog puta, država sa najvećim brojem zahteva za uklanjanje sadržaja je Turska koja je od Google-a zatražila da ukloni 8751 sadržaj. Google je u 62% slučajeva na zahvteve iz Turske odgovorio pozitivno.

I iz Rusije je došao veći broj zahteva nego ranije jer je u Rusiji prošle jeseni usvojen novi zakon o zaštiti dece od štetnog sadržaja na internetu, koji omogućava vlastima da onemoguće rad web sajtova sa sadržajem koji bi mogao da naškodi deci.

Brazil je u drugoj polovini prošle godine uputio 697 zahteva Google-u, što je znatno više nego u prethodnih šest meseci kada je kompaniji iz ove zemlje stigao 191 zahtev za uklanjanje sadržaja. Razlog za povećani broj zahteva su izbori koji su jesenas održani u Brazilu jer je polovina zahteva bila u vezi sadržaja koji bi mogao biti uvredljiv za kandidate na izborima.

Tokom druge polovine 2012., Google je iz 20 zemalja dobio zahteve za uklanjanje kontroverznog filma „Nevinost muslimana“, na koje je kompanija odgovorila pozitivno, iako film ne izlazi iz okvira smernica koje je propisala kompanija, ali je u suprotnosti sa lokalnim zakonima. Tako je ovaj film nedostupan građanima Jordana, Malezije i drugih država i privremeno nedostupan u Egiptu i Libiji.

Google objavljuje ovakve izveštaje svakih nekoliko meseci kako bi korisnici imali jasnu sliku o onome što vlasti širom sveta čine u pogledu cenzure na internetu. Ovo je treći ovakav izveštaj koji je kompanija objavila ove godine. Izveštaje o informacijama koje potražuju vlade objavljuju i Twitter i Microsoft.

Više detalja o ovome možete naći na adresi http://www.google.com/transparencyreport/removals/government/.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje