Internet domen Sex.com prodat za 13 miliona dolara

Ostale vesti, 22.10.2010, 04:16 AM

Internet domen Sex.com prodat za 13 miliona dolara

Internet domen sex.com koji se smatra najvrednijim domenom na svetu, stavljen je na aukciju u julu ove godine kada je kompanija Escom LLC, u čijem je vlasništvu bio, bankrotirala.

Nepoznata kompanija Clover Holdings koja je registrovana na karibskom ostrvu Sveti Vinsent, izašla je sa najboljom ponudom za domen. Ugovor o prodaji postaće validan tek kada ga odobri sud nadležan za nadzor nad bankrotiranom kompanijom Escom LLC. Očekuje se da ova odluka bude doneta 27. oktobra.

Prodaja je usledila kao rezultat spora članova borda kreditora koji upravljaju kompanijom Escom od trenutka kada je proglašen njen bankrot. Pretpostavlja se da oko 12 kompanija polaže pravo na kontrolu nad ovim domenom.

Escom je 2006. godine otkupio sex.com po ceni od 12 miliona dolara i dodatnih 2 miliona u deonicama, čime je ovaj domen ušao na listu najplaćenijih domena na svetu, na kojoj prvo mesto drži insure.com kojeg je marketing kompanija QuinStreet 1999. godine platila 16 miliona dolara.

Verovatno najinteresantije u ovom slučaju je činjenica da je tokom pet poslednjih godina cena domena porasla za svega 1 milion dolara i da je prodaja iz 2006. godine zapravo bila odličan posao. Činjenica je i da kompanija Escom koja je aktuelni vlasnik domena nema mnogo izbora tako da su kupci nastojali da zadrže cenu na nivou prethodne kupovine.

Domen sex.com je menjao vlasnike nekoliko puta, bio je predmet skandala, tužbi, preuzimanja i preotimanja kada se našao i pod kontrolom prevaranta koji ga je oteo legitimnom vlasniku. Razlog je očigledan - reč "sex" je jedan od natraženijih pojmova na internetu i sve web stranice čiji sadržaj ima veze sa seksom imaju i dobru posetu, a njihovi vlasnici profit.

Prvi vlasnik domena sex.com je Geri Kremen koji ga je registrovao 1994. a prodao 2006. godine nakon 12 godina duge pravne bitke sa Stivenom Koenom koji mu je preoteo domen 1996. godine. Koen je morao da plati 65 miliona dolara i odsluži zatvorsku kaznu za prevaru vezanu za preuzimanje domena. Neverovatna priča o domenu sex.com bila je inspirativna za Kieren Mekarti, autora knjige "Sex.com - jedan domen, dva čoveka, dvanaest godina surove borbe za dragulj na kruni interneta" čije odlomak na engleskom možete pogledati ovde.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn, jedina velika američka društvena mreža kojoj je dozvoljeno da radi u Kini, objavila je da će platforma u Kini prestati sa radom. znatno... Dalje

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Moskovski sud kaznio je WhatsApp, Facebook i Twitter zbog toga što ne čuvaju podatke ruskih korisnika unutar granica Rusije, objavio je Roskomnadzor... Dalje

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) u sredu je donela odluku kojom zabranjuje pojavljivanje mlađih od 16 godina u sadržaju na striming i video pl... Dalje

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija je podnela tužbe protiv Facebooka, Googlea, Telegrama i Twittera zbog toga što nisu uklonili sadržaj koji se smatra nezakonitim. Kremlj tvrd... Dalje

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Najavljujući Windows 11, Microsoft je naveo funkcije i aplikacije koje će biti uklonjene kada korisnici nadograde operativni sistem. U saopštenju ... Dalje