Kakve zahteve za uklanjanje linkova iz rezultate pretrage Google prihvata a kakve odbija

Ostale vesti, 13.10.2014, 09:08 AM

Kakve zahteve za uklanjanje linkova iz rezultate pretrage Google prihvata a kakve odbija

Od maja kada je Sud pravde EU presudio da korisnici imaju “pravo na zaborav” kada su u pitanju rezultati pretrage koje prikazuju internet pretraživači, Google je dobio nešto više od 145000 zahteva korisnika za uklanjanje skoro pola miliona linkova iz pretrage, objavila je kompanija.

Nakon razmatranja zahteva, 58,2% linkova je uklonjeno iz pretrage.

Da bi objasnila kriterujume na osnovu kojih se zahtevi odobravaju ili odbijaju, kompanija je navela desetak primera zahteva koje su poslali korisnici iz različitih zemalja.

Tako je Google uvažio zahtev Italijanke koja je tražila da se iz rezultata pretrage ukloni link za članak star nekoliko decenija o ubistvu njenog supruga, u kome se spominje i njeno ime. Po istom principu je odobren zahtev žrtve silovanja iz Nemačke. Međutim, zahtev jednog stručnjaka za finansije koji je tražio uklanjanje desetak linkova za stranice koje su izveštavale o njegovom hapšenju i o tome da je osuđen za finansijske prekršaje, kompanija je odbila. Jedan medijski stručnjak iz Velike Britanije tražio je da se uklone linkovi za članke o nepristojnom sadržaju koji je objavljivao na internetu, ali je Google odbio taj zahtev. Zahtev je odbijen i osobi koja je otpuštena sa posla zbog seksualnih prestupa koje je počinila na radnom mestu. Lekar koji je tražio da se ukloni 50 linkova za novinske članke o proceduralnim grešakama koje je napravio je takođe odbijen, a uklonjeni su samo linkovi za tri stranice na kojima objavljene privatne informacije ali na kojima se ne spominje greška koju je napravio. Jedan Nemac je tražio uklanjanje 50 linkova do članaka o razmeni nepristojnih privatnih poruka i Google je uvažio taj zahtev. Jedna osoba iz Velike Britanije je tražila uklanjanje linka do novinskog izveštaja o odlukama jednog lokalnog sudije, među kojima je i presuda osobi koja je uputila zahtev Googleu. Prema zakonu o rehabilitaciji prestupnika u Velikoj Britaniji, prošlo je dovoljno vremena da bi ta presuda mogla da se zanemari tako da je Google uvažio ovaj zahtev.

Iz ovih primera jasno je da Google prihvata zahteve žrtava kriminala, ali da sa druge strane kompanija smatra da oni koji su bili predmet istrage zbog krivičnih dela ili su osuđeni zbog toga nemaju pravo na zaborav. Prilikom procene svakog zahteva, Google uzima u obzir i prava pojedinca i javni interes u vezi sa sadržajem.

Google je objavio i listu na kojoj su prikazani domeni sa kojih potiče većina uklonjenih URL-ova. Najviše ih je sa Facebooka (3331), Profile Engine (3287), YouTube 82393), Badoo (2198) i Google Groups (1945).

Implementacija presude evropskog suda o pravu na zaborav nije jednostavna. Svaki zahtev se mora razmatrati pojedinačno.

“U ocenjivanju zahteva, mi ćemo razmatrati da li rezultati uključuju zastarele ili netačne informacije o osobi”, objašnjavaju iz kompanije. “Takođe ćemo odmeriti da li je u javnom interesu da informacije ostanu u našim rezultatima pretrage - na primer, ako se odnose na finansijske prevare, zloupotrebe profesije, presude za krivična dela ili javno ponašanje (izabranih ili neizabranih) državnih službenika.”

Važno je napomenuti i da se linkovi koji se uklanjaju na zahtev korisnika uklanjaju samo iz rezultata pretrage na Googleovim evropskim domenima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Microsoft će ukinuti podršku za Windows 7 u januaru sledeće godine, a iako su rizici ostanka na nepodržanim verzijama Windowsa veliki, ne izgled... Dalje

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Vesti o američkim sankcijama prema Huaweiju malo su utihnule kada je kompaniji privremeno odobren nastavak saradnje sa američkim kompanija i posebno... Dalje

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft je postao vlasnik GitHuba a sada je kompanija zabranila programere iz nekoliko zemalja zbog novih američkih sankcija. Kompanija je zabranil... Dalje

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Zvaničnici američke vlade i predstavnici američkih tehnoloških kompanija sastaće se kako bi razgovarali o zabrani Huaweija. Na sastanku će uč... Dalje

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Američkim kompanijama bi moglo biti omogućeno da posluju sa Huaweijem za dve nedelje, navodi se u izveštaju agencije Rojters. Kineski tehnološki g... Dalje