Kakve zahteve za uklanjanje linkova iz rezultate pretrage Google prihvata a kakve odbija

Ostale vesti, 13.10.2014, 09:08 AM

Kakve zahteve za uklanjanje linkova iz rezultate pretrage Google prihvata a kakve odbija

Od maja kada je Sud pravde EU presudio da korisnici imaju “pravo na zaborav” kada su u pitanju rezultati pretrage koje prikazuju internet pretraživači, Google je dobio nešto više od 145000 zahteva korisnika za uklanjanje skoro pola miliona linkova iz pretrage, objavila je kompanija.

Nakon razmatranja zahteva, 58,2% linkova je uklonjeno iz pretrage.

Da bi objasnila kriterujume na osnovu kojih se zahtevi odobravaju ili odbijaju, kompanija je navela desetak primera zahteva koje su poslali korisnici iz različitih zemalja.

Tako je Google uvažio zahtev Italijanke koja je tražila da se iz rezultata pretrage ukloni link za članak star nekoliko decenija o ubistvu njenog supruga, u kome se spominje i njeno ime. Po istom principu je odobren zahtev žrtve silovanja iz Nemačke. Međutim, zahtev jednog stručnjaka za finansije koji je tražio uklanjanje desetak linkova za stranice koje su izveštavale o njegovom hapšenju i o tome da je osuđen za finansijske prekršaje, kompanija je odbila. Jedan medijski stručnjak iz Velike Britanije tražio je da se uklone linkovi za članke o nepristojnom sadržaju koji je objavljivao na internetu, ali je Google odbio taj zahtev. Zahtev je odbijen i osobi koja je otpuštena sa posla zbog seksualnih prestupa koje je počinila na radnom mestu. Lekar koji je tražio da se ukloni 50 linkova za novinske članke o proceduralnim grešakama koje je napravio je takođe odbijen, a uklonjeni su samo linkovi za tri stranice na kojima objavljene privatne informacije ali na kojima se ne spominje greška koju je napravio. Jedan Nemac je tražio uklanjanje 50 linkova do članaka o razmeni nepristojnih privatnih poruka i Google je uvažio taj zahtev. Jedna osoba iz Velike Britanije je tražila uklanjanje linka do novinskog izveštaja o odlukama jednog lokalnog sudije, među kojima je i presuda osobi koja je uputila zahtev Googleu. Prema zakonu o rehabilitaciji prestupnika u Velikoj Britaniji, prošlo je dovoljno vremena da bi ta presuda mogla da se zanemari tako da je Google uvažio ovaj zahtev.

Iz ovih primera jasno je da Google prihvata zahteve žrtava kriminala, ali da sa druge strane kompanija smatra da oni koji su bili predmet istrage zbog krivičnih dela ili su osuđeni zbog toga nemaju pravo na zaborav. Prilikom procene svakog zahteva, Google uzima u obzir i prava pojedinca i javni interes u vezi sa sadržajem.

Google je objavio i listu na kojoj su prikazani domeni sa kojih potiče većina uklonjenih URL-ova. Najviše ih je sa Facebooka (3331), Profile Engine (3287), YouTube 82393), Badoo (2198) i Google Groups (1945).

Implementacija presude evropskog suda o pravu na zaborav nije jednostavna. Svaki zahtev se mora razmatrati pojedinačno.

“U ocenjivanju zahteva, mi ćemo razmatrati da li rezultati uključuju zastarele ili netačne informacije o osobi”, objašnjavaju iz kompanije. “Takođe ćemo odmeriti da li je u javnom interesu da informacije ostanu u našim rezultatima pretrage - na primer, ako se odnose na finansijske prevare, zloupotrebe profesije, presude za krivična dela ili javno ponašanje (izabranih ili neizabranih) državnih službenika.”

Važno je napomenuti i da se linkovi koji se uklanjaju na zahtev korisnika uklanjaju samo iz rezultata pretrage na Googleovim evropskim domenima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Tramp: Jedina šansa TikToka je neka ''vrlo američka kompanija''

Tramp: Jedina šansa TikToka je neka ''vrlo američka kompanija''

Američki predsednik Donald Tramp juče je u Beloj kući objasnio da TikTok mora da pronađe novog vlasnika do 15. septembra, ili će u protivnom bit... Dalje

Google tužen zbog praćenja korisnika u aplikacijama čak i ako su isključili praćenje u podešavanjima Google naloga

Google tužen zbog praćenja korisnika u aplikacijama čak i ako su isključili praćenje u podešavanjima Google naloga

Google prati šta ljudi rade u stotinama hiljada mobilnih aplikacija čak i kada odaberu preporučene postavke kompanije za zaustavljanje takvog prać... Dalje

Microsoft Edge krišom uvozi podatke iz Firefoxa na Windows 10

Microsoft Edge krišom uvozi podatke iz Firefoxa na Windows 10

Microsoft je započeo automatsko uvođenje novog pregledača Microsoft Edge baziranog na Chromiumu na Windows 10 uređajima ali izgleda da se to nije ... Dalje

Microsoft Edge uspeo da pretekne Mozilla Firefox, sada je drugi najpopularniji internet pregledač

Microsoft Edge uspeo da pretekne Mozilla Firefox, sada je drugi najpopularniji internet pregledač

Microsoftova odluka da za svoj pregledač Edge koristi Chromiumov endžin, kako sada stvari stoje, bila je dobitna karta. Pre samo godinu dana, Micros... Dalje

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje