Microsoft odbacuje tvrdnje da omogućava vlastima špijuniranje korisnika servisa kompanije

Ostale vesti, 15.07.2013, 09:01 AM

Microsoft odbacuje tvrdnje da omogućava vlastima špijuniranje korisnika servisa kompanije

Microsoft je demantovao pisanje Gardijana koji je prošle nedelje objavio detalje o učešću Microsoft-a u tajnom programu PRIZMA američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA). Kompanija je odbacujući navode iz Gardijanovog članka naglasila da ne pruža nijednoj državi neovlašćeni ili direktni pristup servisima SkyDrive, Outlook.com, Skype ili bilo kom drugom Microsoft-ovom proizvodu.

Microsoft se rukovodi jasnim principima kada su u pitanju zahtevi države u vezi sa informacijama o klijentima i dostavljanjem istih državnim organima po pitanju sprovođenja zakona i nacionalne bezbednosti”, kaže se u saopštenju Microsoft-a.

Prema pisanju Gardijana, Microsoft tesno sarađuje sa američkim obaveštajnim službama omogućavajući im nadzor nad komunikacijom korisnika, što uključuje i pomoć kompanije Nacionalnoj agenciji za bezbednost uzaobilaženju enkripcije koju primenjuje kompanija u cilju zaštite privatnosti i bezbednosti korisnika Microsoft-ovih servisa i proizvoda.

Dokumenti koje je Gardijanu dostavio Edvard Snouden, bivši saradnik CIA i trenutno najpoznatiji begunac za kojim tragaju američke vlasti, pokazuju razmere saradnje internet kompanija i američkih obaveštajnih agencija tokom protekle tri godine. Prema pisanju Gardijana, Microsoft je pomagao NSA da zaobiđe enkripciju da bi agencija mogla da presreće komunikaciju korisnika na novom portalu Outlook.com. Kompanija je sarađivala sa FBI da bi omogućila Nacionalnoj agenciji za bezbednost lakši pristup servisu za skladištenje podataka u oblaku SkyDrive koji trenutno ima 250 miliona korisnika širom sveta. Microsoft je omogućio agenciji pristup emailovima korisnika, a devet meseci pošto je kompanija kupila Skype količina Skype video poziva koje je nadzirala i prikupljala NSA je utrostručen. Materijal prikupljen u sklopu programa PRIZMA prosleđivan je redovno na adrese FBI i CIA-e.

U odgovoru na ove tvrdnje, iz Microsoft-a kažu da kompanija dostavlja informacije u vezi sa korisnicima isključivo kao odgovor na pokrenute pravne procese.

“Naš stručni pravni tim zadužen za poštovanje pravila u poslovanju veoma pažljivo ispituje sve zahteve i odbacuje one za koje veruje da su neosnovani. Takođe, naša kompanija odgovara na zahteve izdate od strane relevantnih institucija koje te zahteve postavljaju u skladu sa zakonima, a nikako na takozvane porudžbine o kojima se raspravljalo u medijima tokom prošlih nedelja”, kaže se u saopštenju kompanije.

Prema pisanju Gardijana, NSA je bila zabrinuta zbog enkripcije koja se koristi na Outlook.com od jula prošle godine. Pet meseci kasnije Microsoft i FBI su došli do rešenja koje je omogućilo NSA da zaobiđe enkripciju komunikacije korisnika Outlook.com.

“U procesu ažuriranja ili nadogradnje proizvoda, u pojedinim slučajevima nailazimo na zakonske obaveze koje od nas zahtevaju zadržavanje mogućnosti dostavljanja informacija kao odgovor na primenu određenog zakona ili u slučajevima očuvanja nacionalne bezbednosti”, kažu iz Microsoft-a, dodajući da bi kompanija volela da je u mogućnosti da na ova pitanja odgovori slobodnije i da se zato zalaže za “dodatnu transparentnost koja bi omogućila svima da bolje razumeju i učestvuju u raspravi o ovim važnim pitanjima”.

Kompanija je nedavno zatražila od FISA suda dozvolu da objavi podatke o broju FISA zahteva koje je dobila. Google i Yahoo su takođe zatražili od suda da dozvoli da objave podatke koje su američke tajne službe tražile od kompanija na osnovu FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) zakona iz 1978. koji omogućava fizičko i elektronsko praćenje i prikupljanje informacija o osobama koje mogu biti i američki državljani a koje su pod sumnjom zbog špijunaže ili terorizma.

Zanimljivo je da Microsoft i Skype često navode zaštitu privatnosti korisnika kao prednost njihovih servisa nad servisima drugih kompanija. Šta više, Microsoft je često kritikovao Google-ovu politiku privatnosti, koja je nedavno bila predmet kritike kampanje Scroogled koju je Microsoft pokrenuo u februaru ove godine sa ciljem da se podigne svest korisnika o tome da Google pregledava emailove korisnika Gmail servisa kako bi im ponudio relevatne reklame.

Zanimljivo je i ono što je Stefan Vajc, direktor online servisa u Microsoft-u, tom prilikom rekao: “Mi poštujemo privatnost korisnika našeg Outlook.com i zabrinuti smo zbog toga što Google narušava tu privatnost svaki put kada korisnik Outlook.com servisa razmenjuje email poruke sa korisnikom Gmail-a.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft Edge uspeo da pretekne Mozilla Firefox, sada je drugi najpopularniji internet pregledač

Microsoft Edge uspeo da pretekne Mozilla Firefox, sada je drugi najpopularniji internet pregledač

Microsoftova odluka da za svoj pregledač Edge koristi Chromiumov endžin, kako sada stvari stoje, bila je dobitna karta. Pre samo godinu dana, Micros... Dalje

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje