Novo Snoudenovo otkriće: NSA ima svoj ''Google'' za metapodatke

Ostale vesti, 26.08.2014, 09:06 AM

Novo Snoudenovo otkriće: NSA ima svoj ''Google'' za metapodatke

NSA je napravila bazu podataka koja sadrži više od 850 milijardi metapodataka i pretraživač kao što je Google koji olakšava američkim agencijama pristup podacima o pozivima, emailovima, lokacijama telefona i razgovorima na internetu, objavio je Intercept.

Intercept se poziva na dokumente koji su došli od Edvarda Snoudena koji pokazuju da NSA ne samo da je godinama prikupljala nezamislivu količinu informacija o američkim ali i stranim državljanima, već i da je te informacije delila sa drugim američkim, ali i stranim agencijama.

Sama veličina baze podataka ukazuje na obim procesa prikupljanja informacija. Baza podataka sadrži više od 850 milijardi zapisa koji uključuju 30 različitih vrsta metapodataka. Metapodaci ne otkrivaju sadržaje telefonskih razgovora ili poruka, već podatke kao što su datum, vreme i trajanje poziva, broj onog ko poziva i broj koji je pozvan, kao i jedinstveni IMEI mobilnog telefona, ako je poziv obavljen mobilnim telefonom.

Spomenuti pretraživač koji je NSA nazvala ICReach (Intelligence Community Reach) je alat koji je američka obaveštajna agencija razvila sa idejom da se olakša pretraga podataka koji imaju određene karakteristike. Primera radi, ako neka agencija traži nečiji broj telefona, ICReach joj omogućava da dobije listu poziva (dolaznih i odlaznih) vlasnika tog broja, tokom određenog vremenskog perioda.

ICReach pretražuje bazu podataka koja sadrži ne samo informacije o privatnim komunikacijama stranih državljana, već i miliona američkih građana koji nisu osumnjičeni za bilo kakve prekršaje.

ICReachu može da pristupi više od 1000 analitičara iz 23 američke vladine agencije, uključujući i FBI, DEA, CIA i druge.

ICReach se može koristiti za praćenje kretanja ljudi, stvaranje slike o osobama sa kojima kontakira praćena osoba, može da pomogne da se predvidi buduće delovanje, pa čak i da se otkrije verska pripadnost i političko opredeljenje.

NSA koja kontroliše ICReach je 2007. odobrila njegovo korišćenje britanskoj obaveštajnoj agenciji GCHQ. Njenom pretraživaču mogu da pristupe i obaveštajne agencije iz Australije, Kanade i sa Novog Zelanda koje su partneri NSA.

Metapodaci su infromacije o sadržaju, ali ne i sam sadržaj. Ipak, oni su dovoljni da otkriju dovoljno vrednih informacija o ljudima koje NSA i druge agencije špijuniraju. Oni mogu otkriti ko su najbliži prijatelji i članovi porodice osobe koju prati agencija, na osnovu informacija o tome sa kim praćena osoba najčešće razgovara. Ovi podaci mogu otkriti i nečije radno vreme, lokaciju, pa čak i versku pripadnost i političko opredeljenje osobe koja je predmet interesovanja agencije.

ICHReach nema direktne veze sa velikom bazom podataka NSA koja čuva informacije o milionima telefonskih poziva američkih građana po članu 215 Patriotskog akta. Toj bazi podataka može da pristupi samo mali broj zaposlenih u NSA, i to samo u okviru istraga koje su u vezi terorizma.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje

Zbog Googleovog kršenja zakona o konkurenciji, novi Android telefoni u Turkoj ostaju bez Play prodavnice, Gmaila i YouTubea

Zbog Googleovog kršenja zakona o konkurenciji, novi Android telefoni u Turkoj ostaju bez Play prodavnice, Gmaila i YouTubea

Google je prestao da izdaje licence za nove modele Android telefona koji se prodaju u Turskoj, što znači da se oni neće prodavati sa Googleovim se... Dalje