Rusija kaznila Google i Facebook zbog zabranjenog sadržaja

Ostale vesti, 26.05.2021, 10:00 AM

Rusija kaznila Google i Facebook zbog zabranjenog sadržaja

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor, dala je u ponedeljak Googleu rok od 24 sata da ukloni zabranjeni sadržaj, zapretivši izricanjem kaznene mere usporavanja, slične onoj koja je izrečena Twitteru iz istog razloga.

Roskomnadzor je dao Googleu rok od 24 sata da ukloni linkove i video snimke povezane sa drogom i nasiljem, ali i sadržaj "ekstremističkih organizacija".

Juče je sud saopštio da je kaznio Google, ali i Facebook, zbog toga što nisu uklonili sadržaj za koji Moskva smatra da je nezakonit. Google je kažnjen sa 6 miliona rubalja, a Facebook sa 26 miliona rubalja (353.890 dolara).

Ponavljanje prekršaja kaznilo bi se daleko više, novčanom kaznom do 10% ukupnog godišnjeg prihoda kompanije.

Roskomnadzor je poslao više od 26000 obaveštenja Googleu da ukloni ono što je nazvao “nezakonitim sadržajem”, prenela je državna novinska agencija TASS. U istoj izjavi, Roskomnadzor je optužio Google da ograničava pristup YouTubeu ruskim medijima, uključujući RT I Sputnik, i da podržava “ilegalne protestne aktivnosti”.

“Ova cenzura ruskih medija i ciljana podrška nelegalnim protestnim aktivnostima zapravo govore o političkoj obojenosti Googleovih aktivnosti u Rusiji”, rekao je Roskomnadzor.

Roskomnadzor je rekao i da bi mogao usporiti brzinu interneta za korisnike u Rusiji koji pokušavaju da pristupe Googleu.

Država je već iskoristila ova ovlašćenja u martu, kada je ograničila pristup Twitteru zato što Twitter nije uklonio oko 3000 objava čije je brisanje tražio Roskomnadzor. U aprilu je ruski sud izrekao Twitteru tri odvojene novčane kazne u ukupnom iznosu od 8,9 miliona rubalja. I TikTok je ove godine kažnjen zbog sličnih prekršaja. Ovaj sukob sa velikim tehnološkim kompanijama je pokušaj Moskve da ojača “suverenitet svog interneta”.

Internet provajderi u Rusiji mogu ograničiti ili blokirati protok podataka do veb sajtova, usporavajući vezu prilikom pristupa određenim stranicama.

Googleov ruski ogranak uložio je prošle nedelje žalbu na odluku suda u Moskvi kojom se kompanija obavezuje da deblokira YouTube nalog hrišćansko-pravoslavnog kanala u vlasništvu ruskog biznismena koji je pod finansijskim sankcijama SAD i EU.

Dokumenti moskovskog suda koje je video Rojters, otkrili su da je Google tužio Roskomnadzor zbog zahteva da ukloni sadržaj.

Sporno je 12 YouTube video snimaka koji podstiču maloletnike da se pridruže protestima u januaru, u znak podrške kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom. Navaljni i njegovi saradnici koristili su YouTube za iznošenje optužbi protiv visokih ruskih zvaničnika ali i za organizovanje svojih opozicionih aktivnosti. Navaljni ima više od 6,5 miliona pretplatnika na YouTubeu.

Google je tužbu podneo 23. aprila, ali je prihvaćena tek 11. maja kada su rešena administrativna pitanja. Ročište je zakazano za 14. jul. Googleov ruski ogranak odbio je da komentariše tužbu kao i zahtev Roskomnadzora za uklanjanje sadržaja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google je najavio značajan korak u pravcu poboljšanja privatnosti korisnika: postepeno eliminisanje kolačića trećih strana. Ovaj potez koji je ... Dalje

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Rusiji kaznio je Google sa 15 miliona rubalja (164.000 dolara) zbog ponovljenog odbijanja kompanije da podatke ruskih korisnika čuva na serveri... Dalje

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor planira da blokira virtueln... Dalje

Xiaomi u Kini blokira Telegram kao opasnu aplikaciju

Xiaomi u Kini blokira Telegram kao opasnu aplikaciju

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi smatra Telegram opasnim zbog čega je kompanija blokirala instalaciju aplikacije za svoje korisnike u Ki... Dalje

Sud odbio Googleov zahtev da prekine spor o obmanjivanju korisnika u vezi privatnog pretraživanja

Sud odbio Googleov zahtev da prekine spor o obmanjivanju korisnika u vezi privatnog pretraživanja

Sud u Kaliforniji odbio je Googleov zahtev za presudu po skraćenom postupku u tužbi vrednoj 5 milijarde dolara koju su pokrenuli korisnici u kojoj ... Dalje