Rusija kaznila Google i Facebook zbog zabranjenog sadržaja

Ostale vesti, 26.05.2021, 10:00 AM

Rusija kaznila Google i Facebook zbog zabranjenog sadržaja

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor, dala je u ponedeljak Googleu rok od 24 sata da ukloni zabranjeni sadržaj, zapretivši izricanjem kaznene mere usporavanja, slične onoj koja je izrečena Twitteru iz istog razloga.

Roskomnadzor je dao Googleu rok od 24 sata da ukloni linkove i video snimke povezane sa drogom i nasiljem, ali i sadržaj "ekstremističkih organizacija".

Juče je sud saopštio da je kaznio Google, ali i Facebook, zbog toga što nisu uklonili sadržaj za koji Moskva smatra da je nezakonit. Google je kažnjen sa 6 miliona rubalja, a Facebook sa 26 miliona rubalja (353.890 dolara).

Ponavljanje prekršaja kaznilo bi se daleko više, novčanom kaznom do 10% ukupnog godišnjeg prihoda kompanije.

Roskomnadzor je poslao više od 26000 obaveštenja Googleu da ukloni ono što je nazvao “nezakonitim sadržajem”, prenela je državna novinska agencija TASS. U istoj izjavi, Roskomnadzor je optužio Google da ograničava pristup YouTubeu ruskim medijima, uključujući RT I Sputnik, i da podržava “ilegalne protestne aktivnosti”.

“Ova cenzura ruskih medija i ciljana podrška nelegalnim protestnim aktivnostima zapravo govore o političkoj obojenosti Googleovih aktivnosti u Rusiji”, rekao je Roskomnadzor.

Roskomnadzor je rekao i da bi mogao usporiti brzinu interneta za korisnike u Rusiji koji pokušavaju da pristupe Googleu.

Država je već iskoristila ova ovlašćenja u martu, kada je ograničila pristup Twitteru zato što Twitter nije uklonio oko 3000 objava čije je brisanje tražio Roskomnadzor. U aprilu je ruski sud izrekao Twitteru tri odvojene novčane kazne u ukupnom iznosu od 8,9 miliona rubalja. I TikTok je ove godine kažnjen zbog sličnih prekršaja. Ovaj sukob sa velikim tehnološkim kompanijama je pokušaj Moskve da ojača “suverenitet svog interneta”.

Internet provajderi u Rusiji mogu ograničiti ili blokirati protok podataka do veb sajtova, usporavajući vezu prilikom pristupa određenim stranicama.

Googleov ruski ogranak uložio je prošle nedelje žalbu na odluku suda u Moskvi kojom se kompanija obavezuje da deblokira YouTube nalog hrišćansko-pravoslavnog kanala u vlasništvu ruskog biznismena koji je pod finansijskim sankcijama SAD i EU.

Dokumenti moskovskog suda koje je video Rojters, otkrili su da je Google tužio Roskomnadzor zbog zahteva da ukloni sadržaj.

Sporno je 12 YouTube video snimaka koji podstiču maloletnike da se pridruže protestima u januaru, u znak podrške kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom. Navaljni i njegovi saradnici koristili su YouTube za iznošenje optužbi protiv visokih ruskih zvaničnika ali i za organizovanje svojih opozicionih aktivnosti. Navaljni ima više od 6,5 miliona pretplatnika na YouTubeu.

Google je tužbu podneo 23. aprila, ali je prihvaćena tek 11. maja kada su rešena administrativna pitanja. Ročište je zakazano za 14. jul. Googleov ruski ogranak odbio je da komentariše tužbu kao i zahtev Roskomnadzora za uklanjanje sadržaja.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Rusija zabranila strane mesindžere u državnim institucijama

Rusija zabranila strane mesindžere u državnim institucijama

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor upozorila je da je ove nede... Dalje

Kazne zbog kršenja Opšte uredbe EU o zaštiti podataka za godinu dana porasle za 168%

Kazne zbog kršenja Opšte uredbe EU o zaštiti podataka za godinu dana porasle za 168%

Troškovi koje su kompanije imale po osnovu kazni izrečenih u skladu sa Opštom uredbom EU o zaštiti podataka (GDPR) porasli su za 168%, na više od... Dalje

Google najavio uvođenje Privacy Sandboxa na Android 13 početkom sledeće godine

Google najavio uvođenje Privacy Sandboxa na Android 13 početkom sledeće godine

Google je najavio da će početkom sledeće godine započeti uvođenje Privacy Sandbox sistema za ograničeni broj Android 13 uređaja. Privacy Sandbo... Dalje

Gugl kažnjen sa 391,5 miliona dolara zbog tajnog praćenja korisnika

Gugl kažnjen sa 391,5 miliona dolara zbog tajnog praćenja korisnika

Internet gigant Gugl pristao je da plati rekordnih 391,5 miliona dolara za rešavanje spora po tužbi koju su zajedno podneli državni tužioci 40 ame... Dalje

Rusija kaznila TikTok zbog ''LGBT propagande'' i Twitch zbog ''ukrajinskih laži''

Rusija kaznila TikTok zbog ''LGBT propagande'' i Twitch zbog ''ukrajinskih laži''

Rusija je kaznila TikTok jer nije izbrisao sadržaj koji krši ruske zakone o „LGBT propagandi“ i Twitch zbog video intervjua sa Aleksijem... Dalje