Uzbunjivač Edvard Snouden zatražio azil od Ekvadora

Ostale vesti, 24.06.2013, 00:08 AM

Uzbunjivač Edvard Snouden zatražio azil od Ekvadora

Edvard Snouden, bivši saradnik Centralne obaveštajne agencije (CIA), koji je Gardijanu dostavio tajne dokumente američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) o nadzoru koji agencija vrši nad telefonskom i internet komunikacijom građana SAD, zatražio je azil od Ekvadora, javili su svetski mediji.

To je na Twitter-u potvrdio i ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patino, koji se trenutno nalazi u poseti Vijetnamu.

Snouden je u nedelju ujutro avionom Aerofolota doputovao iz Hong Konga u Moskvu odakle će, kako je navedeno u saopštenju Wikileaks-a, u pratnji diplomata i pravnih savetnika Wikileaks-a, otputovati u Ekvador. Wikileaks je saopštio da će Snoudenu pružiti pravnu pomoć i zaštitu.

U međuvremenu, ministarstvo pravde SAD je saopštilo da je Snoudenov pasoš opozvan, što je u skladu sa pravnom regulativom SAD. Licu koje se traži zbog krivičnih dela kao što je to slučaj sa Snoudenom, ne bi trebalo da se dozvoli dalje putovanje, osim ako je to neophodno da bi se vratio u SAD, rekli su iz ministarstva.

Zvaničnici Hong Konga su rekli da je Snouden napustio zemlju normalnim i zakonitim putem jer je američki zahtev za izručenje Snoudena bio nepotpun pa nije bilo pravnog osnova da mu se onemogući napuštanje Hong Konga.

Snouden je navodno posle sletanja na moskovski aerodrom Šeremetjevo odvezen automobilom venecuelanske ili ekvadorske ambasade.

Izvor iz ruske avio kompanije navodi da Snouden namerava da otputuje na Kubu i da je rezervisao let za ponedeljak ujutru.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Rusija spremna da razmotri eventualni zahtev Snoudena za politički azil, ali da takav zahtev Rusiji nije stigao.

SAD i Ekvador imaju sporazum o ekstradiciji ali se on ne primenjuje na krivična dela koja su političke prirode. Ekvador je već odobrio politički azil Džulijenu Asanžu, koji je prošle godine utočište pronašao u ambasadi ove zemlje u Londonu.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da će tražiti saradnju od bilo koje zemlje u koju Snouden pokuša da otputuje. Međutim, ukoliko Snoudenu pođe za rukom da se domogne Ekvadora, Amerikancima neće biti lako da dođu do njega.

Edvard Snouden je napustio svoj dom na Havajima pošto je dostavio Gardijanu i Vašington Postu tajne dokumente NSA o američkom programu za masovni nadzor nad komunikacijama. On je u SAD otužen za krađu i odavanje poverljivih informacija o nacionalnoj bezbednosti i samovoljno i neovlašćeno davanje poverljivih dokumenata trećim licima.

Za svaku od optužbi za koju se tereti Snouden predviđena je zatvorska kazna u maksimalnom trajanju do 10 godina.

Prvi čovek NSA general Kejt Aleksander izjavio je za ABC News da nije bilo naznaka da je Snouden odneo dokumente i da je očigledno da je sistem zakazao. On je rekao da agencija mora da pojača kontrolu i nad kompanijama koje imaju ugovornu obavezu sa agencijom, kao što je ona u kojoj je radio Snouden (Booz Allen Hamilton), što uključuje i praćenje aktivnosti sistem administratora kao što je bio Snouden.

Informacije koje je svetu objavio Snouden otkrile su da su SAD sistematski prikupljale podatke o telefonskoj i internet komunikaciji građana širom sveta u okviru tajnog programa NSA pod nazivom PRIZMA. Američki zvaničnici brane ovakvu praksu navodeći da su programi kao što je PRIZMA zakoniti, i da se odvijaju pod nadzorom pravosuđa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje