Uzbunjivač Edvard Snouden zatražio azil od Ekvadora

Ostale vesti, 24.06.2013, 00:08 AM

Uzbunjivač Edvard Snouden zatražio azil od Ekvadora

Edvard Snouden, bivši saradnik Centralne obaveštajne agencije (CIA), koji je Gardijanu dostavio tajne dokumente američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) o nadzoru koji agencija vrši nad telefonskom i internet komunikacijom građana SAD, zatražio je azil od Ekvadora, javili su svetski mediji.

To je na Twitter-u potvrdio i ministar spoljnih poslova Ekvadora Rikardo Patino, koji se trenutno nalazi u poseti Vijetnamu.

Snouden je u nedelju ujutro avionom Aerofolota doputovao iz Hong Konga u Moskvu odakle će, kako je navedeno u saopštenju Wikileaks-a, u pratnji diplomata i pravnih savetnika Wikileaks-a, otputovati u Ekvador. Wikileaks je saopštio da će Snoudenu pružiti pravnu pomoć i zaštitu.

U međuvremenu, ministarstvo pravde SAD je saopštilo da je Snoudenov pasoš opozvan, što je u skladu sa pravnom regulativom SAD. Licu koje se traži zbog krivičnih dela kao što je to slučaj sa Snoudenom, ne bi trebalo da se dozvoli dalje putovanje, osim ako je to neophodno da bi se vratio u SAD, rekli su iz ministarstva.

Zvaničnici Hong Konga su rekli da je Snouden napustio zemlju normalnim i zakonitim putem jer je američki zahtev za izručenje Snoudena bio nepotpun pa nije bilo pravnog osnova da mu se onemogući napuštanje Hong Konga.

Snouden je navodno posle sletanja na moskovski aerodrom Šeremetjevo odvezen automobilom venecuelanske ili ekvadorske ambasade.

Izvor iz ruske avio kompanije navodi da Snouden namerava da otputuje na Kubu i da je rezervisao let za ponedeljak ujutru.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da je Rusija spremna da razmotri eventualni zahtev Snoudena za politički azil, ali da takav zahtev Rusiji nije stigao.

SAD i Ekvador imaju sporazum o ekstradiciji ali se on ne primenjuje na krivična dela koja su političke prirode. Ekvador je već odobrio politički azil Džulijenu Asanžu, koji je prošle godine utočište pronašao u ambasadi ove zemlje u Londonu.

Američko ministarstvo pravde saopštilo je da će tražiti saradnju od bilo koje zemlje u koju Snouden pokuša da otputuje. Međutim, ukoliko Snoudenu pođe za rukom da se domogne Ekvadora, Amerikancima neće biti lako da dođu do njega.

Edvard Snouden je napustio svoj dom na Havajima pošto je dostavio Gardijanu i Vašington Postu tajne dokumente NSA o američkom programu za masovni nadzor nad komunikacijama. On je u SAD otužen za krađu i odavanje poverljivih informacija o nacionalnoj bezbednosti i samovoljno i neovlašćeno davanje poverljivih dokumenata trećim licima.

Za svaku od optužbi za koju se tereti Snouden predviđena je zatvorska kazna u maksimalnom trajanju do 10 godina.

Prvi čovek NSA general Kejt Aleksander izjavio je za ABC News da nije bilo naznaka da je Snouden odneo dokumente i da je očigledno da je sistem zakazao. On je rekao da agencija mora da pojača kontrolu i nad kompanijama koje imaju ugovornu obavezu sa agencijom, kao što je ona u kojoj je radio Snouden (Booz Allen Hamilton), što uključuje i praćenje aktivnosti sistem administratora kao što je bio Snouden.

Informacije koje je svetu objavio Snouden otkrile su da su SAD sistematski prikupljale podatke o telefonskoj i internet komunikaciji građana širom sveta u okviru tajnog programa NSA pod nazivom PRIZMA. Američki zvaničnici brane ovakvu praksu navodeći da su programi kao što je PRIZMA zakoniti, i da se odvijaju pod nadzorom pravosuđa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog ''bezbednosnih razloga'' Apple morao da ukloni WhatsApp i Threads iz kineske prodavnice aplikacija

Zbog ''bezbednosnih razloga'' Apple morao da ukloni WhatsApp i Threads iz kineske prodavnice aplikacija

Po nalogu kineske vlade, Apple je uklonio Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz kineske verzije svoje prodavnice aplikacija, App Store. Kineska vlad... Dalje

Edge krade kartice i druge podatke iz Google Chromea bez dozvole

Edge krade kartice i druge podatke iz Google Chromea bez dozvole

Microsoftov pretraživač Edge uvozi otvorene Chrome kartice i druge podatke iz Googleovog pretraživača bez dozvole, čak i ako je opcija koja omogu... Dalje

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google je najavio značajan korak u pravcu poboljšanja privatnosti korisnika: postepeno eliminisanje kolačića trećih strana. Ovaj potez koji je ... Dalje

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Rusiji kaznio je Google sa 15 miliona rubalja (164.000 dolara) zbog ponovljenog odbijanja kompanije da podatke ruskih korisnika čuva na serveri... Dalje

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor planira da blokira virtueln... Dalje