Wikipedia slavi 10. rođendan

Ostale vesti, 13.01.2011, 02:40 AM

Wikipedia slavi 10. rođendan

Besplatna internet enciklopedija Wikipedia će sa svojim korisnicima obeležiti deceniju postojanja sa više od 300 svečanosti koje će se održati na šest kontinenata.

Na stranici ten.wikipedia.org korisnici će moći da organizuju događaje u čast desetog rođendana svoje internet enciklopedije ili se pridruže nekoj od rođendanskih proslava i događaja koji se odigravaju svakodnevno. Sama godišnjica se slavi u subotu, 15. januara.

Tokom decenije postojanja, Wikipedia je promenila način na koji se pristupa informacijama na internetu i učestvuje u njihovom stvaranju. Wikipedia je u vrhu rezultata skoro svake pretrage na Guglu, sa svojih 17 miliona stranica od kojih je 3,5 miliona na engleskom jeziku.

Sajt, predvođen Džimijem Vejlsom, koji je ostao odlučan u nameri da na sajtu ne bude reklama, “živi” od donacija, pa je tako jedna od poslednjih akcija prikupljanja donacija donela sajtu 16 miliona dolara.

Sajt su tokom decenije postojanja pratile i kontroverze. Iako je načelni stav od početka bio da se svkaom ko to želi dozvoli uređivanje članaka na Wikipediji, bilo je i spornih stranica koje su se nalazile pod različitim nivoima zaštite i čije je uređivanje bilo dozvoljeno samo određenim korisnicima. Stranice su takođe često bivale privremeno zaštićene kako bi se sprečio vandalizam i takozvani uređivački ratovi.

Wikipedia je često bila na meti kritika zbog navodne sistematske pristrasnosti i nedoslednosti, i favorizovanja konsenzusa umesto verodostojnosti. Pouzdanost i tačnost su posebno sporne za kritičare Wikipedije. Wikipediji se zamera i to da se često objavljuju sumnjive ili neproverene informacije, mada je istraživanje časopisa Nature pokazalo da su naučni članci na Wikipediji na približno istom nivou kao i oni koji se na iste teme mogu naći u Enciklopediji Britanika, kao i da je procenat ozbiljnijih grešaka u člancima približno isti u obe enciklopedije.

Deseti rođendan Wikipedije biće proslavljen okupljanjima i internet aktivnostima. Tako će u San Francisku biti organizovana regionalna konferencija urednika i organizatora Wikipedije, a slični i drugi događaji biće organizovani u gradovima širom Evrope, Afrike, Azije, Australije i Južne Amerike.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje