Wikipedia slavi 10. rođendan

Ostale vesti, 13.01.2011, 02:40 AM

Wikipedia slavi 10. rođendan

Besplatna internet enciklopedija Wikipedia će sa svojim korisnicima obeležiti deceniju postojanja sa više od 300 svečanosti koje će se održati na šest kontinenata.

Na stranici ten.wikipedia.org korisnici će moći da organizuju događaje u čast desetog rođendana svoje internet enciklopedije ili se pridruže nekoj od rođendanskih proslava i događaja koji se odigravaju svakodnevno. Sama godišnjica se slavi u subotu, 15. januara.

Tokom decenije postojanja, Wikipedia je promenila način na koji se pristupa informacijama na internetu i učestvuje u njihovom stvaranju. Wikipedia je u vrhu rezultata skoro svake pretrage na Guglu, sa svojih 17 miliona stranica od kojih je 3,5 miliona na engleskom jeziku.

Sajt, predvođen Džimijem Vejlsom, koji je ostao odlučan u nameri da na sajtu ne bude reklama, “živi” od donacija, pa je tako jedna od poslednjih akcija prikupljanja donacija donela sajtu 16 miliona dolara.

Sajt su tokom decenije postojanja pratile i kontroverze. Iako je načelni stav od početka bio da se svkaom ko to želi dozvoli uređivanje članaka na Wikipediji, bilo je i spornih stranica koje su se nalazile pod različitim nivoima zaštite i čije je uređivanje bilo dozvoljeno samo određenim korisnicima. Stranice su takođe često bivale privremeno zaštićene kako bi se sprečio vandalizam i takozvani uređivački ratovi.

Wikipedia je često bila na meti kritika zbog navodne sistematske pristrasnosti i nedoslednosti, i favorizovanja konsenzusa umesto verodostojnosti. Pouzdanost i tačnost su posebno sporne za kritičare Wikipedije. Wikipediji se zamera i to da se često objavljuju sumnjive ili neproverene informacije, mada je istraživanje časopisa Nature pokazalo da su naučni članci na Wikipediji na približno istom nivou kao i oni koji se na iste teme mogu naći u Enciklopediji Britanika, kao i da je procenat ozbiljnijih grešaka u člancima približno isti u obe enciklopedije.

Deseti rođendan Wikipedije biće proslavljen okupljanjima i internet aktivnostima. Tako će u San Francisku biti organizovana regionalna konferencija urednika i organizatora Wikipedije, a slični i drugi događaji biće organizovani u gradovima širom Evrope, Afrike, Azije, Australije i Južne Amerike.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn, jedina velika američka društvena mreža kojoj je dozvoljeno da radi u Kini, objavila je da će platforma u Kini prestati sa radom. znatno... Dalje

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Moskovski sud kaznio je WhatsApp, Facebook i Twitter zbog toga što ne čuvaju podatke ruskih korisnika unutar granica Rusije, objavio je Roskomnadzor... Dalje

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) u sredu je donela odluku kojom zabranjuje pojavljivanje mlađih od 16 godina u sadržaju na striming i video pl... Dalje

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija je podnela tužbe protiv Facebooka, Googlea, Telegrama i Twittera zbog toga što nisu uklonili sadržaj koji se smatra nezakonitim. Kremlj tvrd... Dalje

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Najavljujući Windows 11, Microsoft je naveo funkcije i aplikacije koje će biti uklonjene kada korisnici nadograde operativni sistem. U saopštenju ... Dalje