Windows XP ima sve manje korisnika

Ostale vesti, 04.08.2011, 12:40 PM

Windows XP ima sve manje korisnika

Microsoft godinama pokušava da penzioniše svoj zastareli i još uvek veoma popularni operativni sistem Windows XP i izgleda da napori kompanije u tom pravcu najzad daju pozitivne rezultate.

Prema podacima koje je objavio NetApplications, Windows XP nije više predominantni operativni sistem koji koristi većina kompjuterskih korisnika.

Udeo deceniju starog operativnog sistema kompanije Microsoft na tržištu najzad je tokom jula pao na ispod 50% i taj pad će se, prema procenama kompanije koja se bavi statistikom na internetu, ubrzano nastaviti.

Uprkos ovome, Windows XP je i dalje daleko najkorišćeniji operativni sistem, što pokazuje upravo podatak koji je dobijen u julu. Udeo Windows XP na tržištu operativnih sistema iznosi 49,69%, što je pad u poređenju sa 51,13% koliko je iznosio njegov udeo zabeležen tokom juna. Windows 7 je zauzeo stabilnu poziciju na drugom mestu sa 27,92%, a Windows Vista kojeg koristi sve manji broj korisnika je na trećem mestu sa 9,27%.

Sveukupno gledano, pozicija Microsoft-ovih operativnih sistema na svetskom tržištu slabi, te je zabeležen pad od 91,32% koliki je bio udeo ovih operativnih sistema na tržištu prošle godine tokom jula, na 87,6% koliko je zabeleženo prošlog meseca tekuće godine.

Kompanija Net Applications koja registruje operativne sisteme korisnika koji pristupaju internetu, ukazuje na trend povećanog korišćenja Apple-ovog iOS i drugih operativnih sistema, pri čemu se uglavnom misli na Google-ov Android. U ukupnom internet saobraćaju iOS učestvuje sa 3%. Ipak, Apple-ov operativni sistem nije zabeležio veći uspeh tokom prethodnih godinu dana jer je njegov udeo na tržištu u tom periodu porastao sa 5,06%, koliko je zabeleženo u julu prošle godine, na 5,61% u istom periodu ove godine.

Nasuprot ovome, podaci kompanije StartCounter daju nešto drugačiju sliku o udelu pojedinih operativnih sistema na tržištu. Prema ovim podacima, upotreba Windows XP je u značajnijem padu od onog koji je registrovao NetApplications i iznosi 43,89%, udeo Windows 7 na tržištu operativnih sistema iznosi 36,6% a Windows Vista 11,56%. Pad broja korisnika Windows XP i Vista posledica je rastućeg trenda prelaska korisnika na noviji Microsoft-ov operativni sistem Windows 7. I statistika StatCounter-a pokazuje blagi pad ukupnog udela operatiivnih sistema kompanije Microsoft na tržištu. Taj pad izražen u procentima iznosi 1,11%, sa prošlogodišnjih 92,62% na 91,51% koliki je udeo zabeležen ove godine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn, jedina velika američka društvena mreža kojoj je dozvoljeno da radi u Kini, objavila je da će platforma u Kini prestati sa radom. znatno... Dalje

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Moskovski sud kaznio je WhatsApp, Facebook i Twitter zbog toga što ne čuvaju podatke ruskih korisnika unutar granica Rusije, objavio je Roskomnadzor... Dalje

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) u sredu je donela odluku kojom zabranjuje pojavljivanje mlađih od 16 godina u sadržaju na striming i video pl... Dalje

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija je podnela tužbe protiv Facebooka, Googlea, Telegrama i Twittera zbog toga što nisu uklonili sadržaj koji se smatra nezakonitim. Kremlj tvrd... Dalje

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Najavljujući Windows 11, Microsoft je naveo funkcije i aplikacije koje će biti uklonjene kada korisnici nadograde operativni sistem. U saopštenju ... Dalje