Windows XP ima sve manje korisnika

Ostale vesti, 04.08.2011, 12:40 PM

Windows XP ima sve manje korisnika

Microsoft godinama pokušava da penzioniše svoj zastareli i još uvek veoma popularni operativni sistem Windows XP i izgleda da napori kompanije u tom pravcu najzad daju pozitivne rezultate.

Prema podacima koje je objavio NetApplications, Windows XP nije više predominantni operativni sistem koji koristi većina kompjuterskih korisnika.

Udeo deceniju starog operativnog sistema kompanije Microsoft na tržištu najzad je tokom jula pao na ispod 50% i taj pad će se, prema procenama kompanije koja se bavi statistikom na internetu, ubrzano nastaviti.

Uprkos ovome, Windows XP je i dalje daleko najkorišćeniji operativni sistem, što pokazuje upravo podatak koji je dobijen u julu. Udeo Windows XP na tržištu operativnih sistema iznosi 49,69%, što je pad u poređenju sa 51,13% koliko je iznosio njegov udeo zabeležen tokom juna. Windows 7 je zauzeo stabilnu poziciju na drugom mestu sa 27,92%, a Windows Vista kojeg koristi sve manji broj korisnika je na trećem mestu sa 9,27%.

Sveukupno gledano, pozicija Microsoft-ovih operativnih sistema na svetskom tržištu slabi, te je zabeležen pad od 91,32% koliki je bio udeo ovih operativnih sistema na tržištu prošle godine tokom jula, na 87,6% koliko je zabeleženo prošlog meseca tekuće godine.

Kompanija Net Applications koja registruje operativne sisteme korisnika koji pristupaju internetu, ukazuje na trend povećanog korišćenja Apple-ovog iOS i drugih operativnih sistema, pri čemu se uglavnom misli na Google-ov Android. U ukupnom internet saobraćaju iOS učestvuje sa 3%. Ipak, Apple-ov operativni sistem nije zabeležio veći uspeh tokom prethodnih godinu dana jer je njegov udeo na tržištu u tom periodu porastao sa 5,06%, koliko je zabeleženo u julu prošle godine, na 5,61% u istom periodu ove godine.

Nasuprot ovome, podaci kompanije StartCounter daju nešto drugačiju sliku o udelu pojedinih operativnih sistema na tržištu. Prema ovim podacima, upotreba Windows XP je u značajnijem padu od onog koji je registrovao NetApplications i iznosi 43,89%, udeo Windows 7 na tržištu operativnih sistema iznosi 36,6% a Windows Vista 11,56%. Pad broja korisnika Windows XP i Vista posledica je rastućeg trenda prelaska korisnika na noviji Microsoft-ov operativni sistem Windows 7. I statistika StatCounter-a pokazuje blagi pad ukupnog udela operatiivnih sistema kompanije Microsoft na tržištu. Taj pad izražen u procentima iznosi 1,11%, sa prošlogodišnjih 92,62% na 91,51% koliki je udeo zabeležen ove godine.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje