Zašto američka NSA prikuplja milione fotografija internet korisnika

Ostale vesti, 03.06.2014, 08:11 AM

Zašto američka NSA prikuplja milione fotografija internet korisnika

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prikuplja milione fotografija sa interneta do kojih dolazi presretanjem komunikacija u okviru svojih programa za nadzor, koje potom koristi u svojim sofisticiranim programima za prepoznavanje lica, piše američki Njujork Tajms.

Procureli dokumenti NSA iz 2011. godine u koje je Tajms imao uvid otkrivaju da NSA svakodnevno presretne milione fotografija sa interneta, među kojima se u proseku nalazi oko 55000 fotografija koje su dovoljnog kvaliteta da posluže za prepoznavanje lica.

Dokumenti otkrivaju i da su fotografije prikupljane iz emailova, poruka, sa društvenih mreža i video razgovora, iz komercijalnih baza fotografija lica i drugih izvora na internetu, što agenciji omogućava novi softver koji je zasnovan na tehnologiji prepoznavanja lica.

Ovako prikupljene fotografije dodaju se fotografijama koje već postoje u drugim bazama podataka, u kojima se između ostalog nalaze i fotografije putnika sa aerodroma i fotografije koje NSA preuzima, sa dozvolom ili bez nje, iz baza podataka drugih zemalja u kojima se nalaze podaci iz ličnih karata.

NSA kombinuje ove fotografije sa biometrijskim, biografskim i kontekstualnim informacijama koje ima o pojedinicima.

Zvaničnici agencije veruju da tehnološki napredak može potpuno promeniti način na koji agenicija pronalazi obaveštajne mete u svetu.

Ipak, tehnologija prepoznavanja lica je još uvek daleko od savršene. Ona nailazi na probleme kada treba uporediti fotografije male rezolucije i fotografije lica napravljenih sa strane ili iz različitih uglova. Fotografije načinjene iz različitih uglova, sa različitim rezolucijama utiču na algoritme softvera za prepoznavanje lica. To može dovesti do greške, što potvrđuju i procureli dokumenti.

Jedan od primera koji navodi Tajms je i pokušaj identifikacije mladog, tamnokosog čoveka sa bradom čiju je fotografiju softver NSA upoređivao sa fotografijama iz baze podataka. Program je prikazao 42 rezultata, od kojih je nekolicina bila očigledno pogrešna, među kojima se nalazila i fotografija čoveka srednjih godina.

Još jedan primer koji navodi Tajms je i pokušaj identifikacije u kome je korišćena fotografija Osame Bin Ladena. Među rezultatima koje je dao softver za prepoznavanje lica bile su i fotografije četiri čoveka sa bradom koji su imali tek neznatne sličnosti sa Bin Ladenom.

Ipak, nekada ova tehnologija može biti moćna. Prezentacija NSA iz 2011. pokazala je kako je softver uspešno spojio ćelavog mladića sa fotografije na kojoj je on sa još jednim muškarcem, sa fotografijom na kojoj je isti mladić imao mnogo kose na glavi, potpuno drugačiju odeću i koja je napravljena na nekom drugom mestu.

Zaštitnici prava na privatnost zabrinuti su zbog ovih otkrića. Iako se tehnologija za prepoznavanje lica doživljava kao sofisticirana, čak i NSA u svojoj prezentaciji priznaje da je ta tehnologija sklona greškama. Ne samo da agencija prikuplja, skladišti i analizira privatne podatke ljudi, već se to radi sa manjkavim sistemima, bez zakonskih okvira i mera zaštite.

Portparolka NSA je komentarišući pisanje Tajmsa rekla da agencija nema pristup fotografijama iz pasoša američkih državljana i njhovih vozačkih dozvola, ali je odbila da se izjasni da li NSA ima pristup bazi podataka američkog ministarstva inostranih poslova u kojoj se nalaze fotografije stranih državljana koji su zatražili američku vizu.

“Mi ne bismo radili svoj posao ako ne bismo tražili načine za kontinuirano poboljšanje preciznosti signala obaveštajnih aktivnosti, sa ciljem suprotstavljanja naporima stranih obaveštajnih meta da se preruše ili prikriju planove o nanošenju štete SAD i njenim saveznicima”, kaže Veni Vajns, portparolka NSA.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje