Evropske vlade optužene da koriste špijunski softver za prikrivanje korupcije i kriminala

Vesti, 10.11.2022, 10:00 AM

Evropske vlade optužene da koriste špijunski softver za prikrivanje korupcije i kriminala

Vlade Evropske unije koristile su „špijunski softver protiv svojih građana u političke svrhe i za prikrivanje korupcije i kriminalnih aktivnosti“, navodi se u novom nacrtu izveštaja odbora Evropskog parlamenta.

Kako izveštava The Record, nacrt izveštaja na 159 stranica koji je objavljen u utorak, podstaknut je istragom nazvanom „Projekat Pegaz“, u kojoj je učestvovalo više od 80 novinara iz konzorcijuma 17 medija iz 10 zemalja. Istraga je otkrila da se alat Pegaz koji prodaje izraleska kompanija NSO Grupa češće koristio u političke svrhe nego u kriminalnim istragama, kao i da je korišćen protiv zvaničnika unutar EU.

Odbor Evropskog parlamenta je utvrdio da nije bilo dovoljno reagovanja na zloupotrebu ovog alata, optužujući Evropski savet da praktikuje „omertu” (kodeks ćutanja) kada je u pitanju zloupotreba špijunskog softvera unutar bloka. Odbor je pozvao Evropsku komisiju da sprovede „sveobuhvatnu i dubinsku istragu o zloupotrebi špijunskog softvera i trgovini špijunskim softverom u EU“, kao i „potpunum istragu svih navoda i sumnji u upotrebu špijunskog softvera protiv zvaničnika Evropske komisije”.

Odbor, koji se fokusirao na „upotrebu Pegaza i sličnog špijunskog softvera za nadzor“, nema ovlašćenja koja su neophodna za takvu istragu, na primer, da poziva svedoke da svedoče pod zakletvom.

Sofi in 't Veld, holandska poslanica Evropskog parlamenta koja je izvestilac odbora, objavila je nacrt izveštaja na svom veb sajtu. Ona se požalila da institucije EU ne preduzimaju nikakve značajne korake da bi se uhvatile u koštac sa zloupotrebama koje su navedene u izveštaju.

Ona je rekla i da nacrt izveštaja nije konačan i da članovi odbora još uvek mogu da izmene određene aspekte pre nego što on bude predstavljao „stav Evropskog parlamenta u celini“.

Evropska komisija je u septembru predložila zakon koji bi zaštitio novinare od napada špijunskog softvera, ali taj zakon tek treba da dobije podršku Evropskog saveta. Međutim, čak i da je usvojen, on ne bi pokrivao druge mete ove tehnologije.

Regulisanje u ovoj oblasti je problematično zbog člana 4. Ugovora o Evropskoj uniji koji navodi da „nacionalna bezbednost ostaje isključiva odgovornost svake države članice“, ograničavajući mogućnosti Komisije da se meša u ovu oblast.

Prema mišljenju članova odbora, postoji veliki broj postojećih zakona koji bi mogli da „posluže kao regulatorni u vezi špijunskog softvera“, uključujući propise EU o privatnosti i zaštiti podataka, kao i zakone o kontroli izvoza za tehnologije dvostruke namene. Međutim, u izveštaju se kaže da „bez odgovarajuće i smislene primene, zakoni EU su samo papirni tigrovi koji stvaraju dovoljno prostora za nelegitimnu upotrebu špijunskog softvera“.

Izveštaj odbora optužuje pet država za zloupotrebu ili omogućavanje zloupotrebe tehnologije na načine koji bi se smatrali nezakonitim prema Povelji EU o osnovnim pravima, a te države su Poljska, Mađarska, Grčka, Španija i Kipar. Ove vlade „predstavljaju skoro četvrtinu stanovništva EU, tako da imaju značajnu težinu u Savetu“, navodi se u izveštaju.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis najavio je u ponedeljak da će njegova vlada zabraniti upotrebu špijunskog softvera nakon izveštaja da je tehnologija korišćena, između ostalih, i protiv novinara i političara.

Iako je Komisija javno zatražila pojašnjenje o ovim navodima od vlada Poljske, Mađarske, Španije i Grčke, navodeći da te zemlje ne mogu jednostavno da navedu „nacionalnu bezbednost“ kao opravdanje, izveštaj kritikuje „ovo stidljivo upozorenje“, ističući da je malo verovatno da će se Komisija upustiti u bilo kakvu dalju akciju.

U aprilu ove godine Rojters je objavio da su visoki zvaničnici EU bili meta Pegaza ali nije otkriveno ko ih je špijunirao. NSO Grupa koja prodaje Pegaz, objavila je tada saopštenje u kome je tvrdila da nije odgovorna za pokušaje hakovanja evropskih zvaničnika, kao i da se navodno špijuniranje nije moglo dogoditi sa alatima NSO.

Zbog brojnih optužbi protiv kompanije, uključujući i onu da je softver korišćen za hakovanje telefona devet zvaničnika Stejt departmenta, SAD su stavile NSO na crnu listu.

Photo by Angel Bena from Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

LastPass objavio da je ponovo hakovan, kompanija tvrdi da su lozinke korisnika bezbedne

LastPass objavio da je ponovo hakovan, kompanija tvrdi da su lozinke korisnika bezbedne

Karim Tuba, izvršni direktor LastPassa, menadžera lozinki koji ima više od 25 miliona korisnika, objavio je da tim za bezbednost kompanije trenutno... Dalje

Agencije za zaštitu privatnosti istražuju tvrdnje o curenju telefonskih brojeva 487 miliona korisnika WhatsAppa

Agencije za zaštitu privatnosti istražuju tvrdnje o curenju telefonskih brojeva 487 miliona korisnika WhatsAppa

Tvrdnje da su stotine miliona telefonskih brojeva korisnika WhatsAppa procurile privukle su pažnju regulatora za zaštitu podataka. U oglasu na haker... Dalje

Acer laptop računari imaju grešku koju hakeri mogu iskoristiti za preuzimanje potpune kontrole nad uređajem

Acer laptop računari imaju grešku koju hakeri mogu iskoristiti za preuzimanje potpune kontrole nad uređajem

Acer je objavio ažuriranje firmwarea da bi rešio bezbednosnu ranjivost koja bi se mogla iskoristiti da bi se isključio UEFI Secure Boot na ranjivim... Dalje

Na hakerskom forumu prodaju se podaci 500 miliona korisnika WhatsAppa, među ukradenim podacima i podaci korisnika iz Srbije

Na hakerskom forumu prodaju se podaci 500 miliona korisnika WhatsAppa, među ukradenim podacima i podaci korisnika iz Srbije

Na jednom hakerskom forumu, koji se pojavio kao alternativa sada ugašenom Raidforums prodaje se 487 miliona brojeva mobilnih telefona korisnika Whats... Dalje

Ruske hakerske grupe ukrale više od 50 miliona lozinki za Steam, Roblox, Amazon i PayPal naloge

Ruske hakerske grupe ukrale više od 50 miliona lozinki za Steam, Roblox, Amazon i PayPal naloge

34 ruske hakerske grupe ukrale su najmanje 50 miliona lozinki u prvih sedam meseci 2022. uz pomoć malvera koji kradu informacije, kao što su RedLine... Dalje