Evropski supervizor za zaštitu podataka traži zabranu čuvenog špijunskog softvera Pegaz u EU

Vesti, 18.02.2022, 01:30 AM

Evropski supervizor za zaštitu podataka traži zabranu čuvenog špijunskog softvera Pegaz u EU

Evropski supervizor za zaštitu podataka (EDPS) pozvao je zvaničnike EU da zabrane upotrebu komercijalnog špijunskog softvera Pegaz širom Evrope, navodeći kao razlog rizike i štetu bez presedana po lične slobode i vladavinu prava.

Pegaz koji razvija izraelska kompanija NSO Group, je moćan špijunski softver koji može da zarazi i Android i iOS uređaje.

Softver se prodaje kao deo paketa usluga nadzora. On može da zarazi uređaje korisnika, preuzme podatke sa uređaja i prati njihovo kretanje i aktivnosti na mreži u realnom vremenu.

Od svog lansiranja kao komercijalnog proizvoda početkom prošle decenije, NSO je tvrdila da softver prodaje samo državnim agencijama.

Međutim, istraga u kojoj je učestvovalo više od 80 novinara iz konzorcijuma 17 medija u 10 zemalja, a koju su predvodile neprofitna organizacija “Zabranjene priče” i Amnesty International, otkrila je da je špijunski softver instaliran na telefonima brojnih novinara, političara, disidenata i aktivista u desetinama zemalja, i to kako onih u kojima su na vlasti represivni režimi do zapadnih demokratija.

Nedavni slučajevi zaraze Pegazom zabeleženi su na telefonima političara i aktivista u Mađarskoj, Poljskoj, Salvadoru, Finskoj i Izraelu.

U svetlu tih nedavnih slučajeva upotrebe špijunskog softvera Pegaz, EDPS, koji je nezavisni organ koji savetuje zakonodavce EU o temama zaštite podataka i privatnosti, pozvao ih je da zabrane upotrebu ovog softvera u zemljama EU.

EDPS je naveo napredne funkcije špijunskog softvera, njegovu sposobnost da dobije neograničen pristup telefonima i njegove mogućnosti zaraze nultim klikom kao glavne razloge za svoju odluku,

Nadzorni organ EU za zaštitu podataka je rekao da ne bi trebalo dozvoliti da se tako napredni alat kao što je Pegaz koristi u Evropi bez ikakvih ograničenja ili nadzora, što podstiče zloupotrebu od strane klijenata NSO.

EDPS je ostavio otvorena vrata za primenu ovog alata, ali je zatražio od EU bolji nadzor nad krivičnim i nacionalnim bezbednosnim procedurama, što su pravni mehanizmi preko kojih je Pegaz korišćen u prošlosti.

„Nacionalna bezbednost se ne može koristiti kao izgovor za ekstenzivnu upotrebu takvih tehnologija niti kao argument protiv uključivanja Evropske unije“, rekao je EDPS.

Poziv EDPS-a za zabranu špijunskog softvera Pegaz dolazi nakon što su SAD prošle godine sankcionisale NSO Group kada je otkriveno da je kompanija dozvolila da represivni režimi koriste Pegaz kršeći ljudska prava.

Apple je takođe podneo građansku tužbu protiv NSO, tražeći od suda zabranu koja bi sprečila izraelsku kompaniju da razvija nove eksploatacije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple zakrpio dve ranjivosti nultog dana koje se koriste u napadima

Apple je bio primoran da zakrpi još dve ranjivosti nultog dana, čime je njihov ukupan broj za godinu porastao na 20. Tehnološki gigant je rekao da ... Dalje

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Istraživanje: Kada je reč o sajber bezbednosti godine su samo broj

Kada je reč o sajber bezbednosti godine su izgleda samo broj. Ko daje prioritet bezbednosti na mreži? Ko preduzima najbolje mere kada se radi o priv... Dalje

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

Sutra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti

30. novembra se obeležava Međunarodni dan računarske bezbednosti, događaj koji treba da nas podseti na važnost zaštite naših računara i život... Dalje

Hakeri napali slovenačke elektrane

Hakeri napali slovenačke elektrane

IT mreža Holdinga Slovenske elektrane (HSE), najvećeg slovenačkog proizvođača električne energije, koji je zaslužan za 60% domaće proizvodnje,... Dalje

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Windows Hello autentifikacija se može zaobići na Microsoft, Dell i Lenovo laptopovima

Stručnjaci za hardversku bezbednost iz Blackwing Intelligencea otkrili su ranjivosti u sistemu za potvrdu identiteta otiskom prsta Windows Hello, pok... Dalje