Kaspersky objavio besplatni alat za dešifrovanje za žrtve jedne verzije zloglasnog ransomwarea Conti

Vesti, 17.03.2023, 10:00 AM

Kaspersky objavio besplatni alat za dešifrovanje za žrtve jedne verzije zloglasnog ransomwarea Conti

Kaspersky je u četvrtak objavio alat za dešifrovanje koji bi mogao da pomogne žrtvama čiji su podaci zaključani jednom verzijom Conti ransomwarea.

Kaspersky je rekao da se alat može koristiti za malver koji je zarazio desetine „kompanija i državnih institucija“ tokom decembra 2022. Reč je o ransomwareu Meow, čiji je kod baziran na kodu Conti ransomwarea koji je procurio u martu prošle godine, pošto je nezadovoljna podružnica osporila podršku grupe ruskoj invaziji na Ukrajinu.

Stručnjaci kompanije Kaspersky uspeli su da dođu do privatnih ključeva ransomwarea koji omogućavaju žrtvama da otključaju svoje fajlove.

Članovi ransomware grupe Meow objavili su na jednom ruskom hakerskom forumu da prestaju sa svojim aktivnostima i ostavili link za sve privatne ključeve i dekriptore.

Krajem februara 2023. stručnjaci kompanije Kaspersky pronašli su privatne ključeve u 257 foldera. Jedan od njih je imao dva ključa, a u nekoliko foldera bilo je dekriptora i fajlova koje se koriste za njihovo testiranje. U najmanje 34 foldera bili su nazivi kompanija ili vladinih agencija, a Kaspersky je rekao da, s obzirom na broj foldera sa dekriptorima, veruju da je 14 od 257 žrtava platilo otkup.

Pomoću podataka u folderima, Kaspersky je uspeo da objavi besplatni dekriptor i doda ga u svoj katalog dekriptora pod nazivom „Bez otkupnine“ (No ransom).

„Ovo je sjajan posao kompanije Kaspersky i nadamo se da ćemo sve više viđati ove vrste aktivnosti javnog i privatnog sektora. Izgleda da je Kaspersky imao pristup njihovoj infrastrukturi, barem toliko da može da identifikuje žrtve”, rekao je Alen Liksa, stručnjak za ransomware iz Recorded Future.

Na svom vrhuncu, Conti je bio jedna od najuspešnijih ransomware grupa koja je napala na desetine meta visokog profila, pre nego što se ugasila u maju 2022.

Kaspersky je rekao da su se, nakon što je javno objavljen izvorni kod ransomwarea Conti, razne kriminalne grupe pojavile sa svojim verzijama ransomwarea.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija ponovo zatvorila zloglasni hakerski sajt BreachForums

Policija je po drugi put za godinu dana preuzela kontolu nad zloglasnom platformom BreachForums, koja je poznata pre svega po prodaji ukradenih podata... Dalje

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga iz AppStorea

Zbog mogućih prevara Apple uklonio stotine hiljada naloga programera i korisničkih naloga  iz AppStorea

Apple je objavio da je u periodu između 2020. i 2023. godine blokirao ukupno 7 milijardi dolara potencijalno lažnih transakcija, kao i lažne recenz... Dalje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Android i iOS će vas upozoravati na Bluetooth uređaje za praćenje

Apple i Google uvode nove funkcije koje će upozoravati korisnike iOS-a i Androida na Bluetooth uređaje za praćenje. „Ovo će pomoći da se ... Dalje

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Hakovan Europol, napadači prodaju podatke ukradene tokom napada

Poznata hakerska grupa prodaje nešto za šta tvrde da su veoma osetljivi interni podaci koji su ukradeni početkom ovog meseca od Europola. Grupa &bd... Dalje

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell objavio da su hakeri ukrali podatke 49 miliona kupaca

Dell je upozorio da su hakeri ukrali informacije o oko 49 miliona kupaca. Kompanija je na email adrese kupaca počela da šalje obaveštenja o komprom... Dalje