Top 10 lista najznačajnijih malicioznih programa u 2010. godini

Vesti, 10.01.2011, 00:30 AM

Top 10 lista najznačajnijih malicioznih programa u 2010. godini

Kompanija TrendMicro objavila je listu 10 najznačajnijih malicioznih programa koji su suvereno vladali sajber-prostorom tokom 2010. godine. Lista pred vama je izbor eksperta kompanije i višeg istraživača bezbednosti Dejvida Sanča.

  • Stuxnet zbog sofisticiranosti kao i zbog činjenice da je korišćen za špijunažu. Navodno je napravljen sa ciljem sabotaže iranskog nuklearnog programa, a napravio je veliku pometnju jer je teško pogodio prethodno nepoznate programske propuste u operativnom sistemu Windows.

  • Aurora jer su se na udaru našle velike kompanije kao što je Google i zbog toga što je tom prilikom došlo do krađe poverljivih podataka koje pripadaju oštećenim kompanijama.

  • ZeuS je "uradi sam" alatka za bot mreže koja je postala veoma popularna na crnom tržištu tokom prethodne godine, a zahvaljujući njoj je nastalo mnogo različitih bot mreža pomoću kojih su od privatnih korisnika i kompanija ukradeni milioni dolara.

  • SpyEye, reklamiran kao naslednik ZeuS-a, ima sličan koncept kao ZeuS, takođe dolazi u obliku "uradi sam" alatke i nosi izvorni kod svog prethodnika ali u sofisticiranijem obliku.

  • Koobface, najpoznatiji među korisnicima društvenih mreža Facebook i Twitter, naterao je razvojni tim Facebooka da najzad doda CAPTCHA test obrascu za objavljivanje linkova.

  • Bredolab, bot mreža koja je svom kreatoru iz Jermenije donela milione dolara profita pre nego što ga je uhapsila holandska policija u septembru prošle godine. Bredolab je korišćen za širenje drugih malicioznih programa.

  • TDSS/Allurion, veoma podmukao rootkit koji je uzrokovao ozloglašene Blue Screen of Death greške na mnogim kompjuterima tokom februara 2010 nakon čega je kompanija Microsoft objavila ažuriranje kojim su promenjeni fajlovi korišćeni za inficiranje sistema. Reč je o jednom od najkompleksnijih rootkit programa ikad viđenom iza kojeg po svemu sudeći stoji odličan razvojni tim.

  • Mebroot, spam bot mreža koja koristi rookit koji pak može da "preživi" i reinstalaciju Windowsa. Rootkit se krije veoma duboko unutar sistema tako da se pokreće čak i pre Windowsa. Odgovoran je za veliki procenat svetskog spam saobraćaja.

  • Lažni antivirusi, iako sami po sebi nisu virusi, maliciozni jesu jer su jedan od najčešćih izbora autora pravih virusa, a prevara lažnim antivirusom je korisnicima vidljivi payload (vidi u Rečniku: payload) malicioznih programa.

  • Bonana, verzija već spomenutog Koobface-a za Mac zbog toga što koristi isti metod za širenje - društvene mreže. Značajan je po tome što je funkcionalnost Koobaface-a uspeo da implementira na Mac platformu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

OBAVEŠTENJE od godišnjem odmoru

Zbog godišnjih odmora sajt neće biti ažuriran od 02. do 18. septembra.... Dalje

Google će nagrađivati one koji mu prijave aplikacije koje zloupotrebljavaju podatke

Google će nagrađivati one koji mu prijave aplikacije koje zloupotrebljavaju podatke

Google je objavio da proširuje svoj Bug Bounty program kako bi poboljšao sigurnost Android aplikacija i dodataka za Chrome distribuiranih preko njeg... Dalje

Procureli podaci nemačkih i belgijskih korisnika programa lojalnosti MasterCarda

Procureli podaci nemačkih i belgijskih korisnika programa lojalnosti MasterCarda

Evropski ogranak kompanije MasterCard Inc. zvanično je obavestio belgijske i nemačke poverenike za zaštitu podataka o curenju podataka korisnika pr... Dalje

Skandal u Ukrajini: zaposleni u nuklearnoj elektrani krali struju za rudarenje kriptovalute

Skandal u Ukrajini: zaposleni u nuklearnoj elektrani krali struju za rudarenje kriptovalute

Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) pokrenula je istragu nakon što je otkriveno da je nekoliko zaposlenih u lokalnoj nuklearnoj elektrani povezalo del... Dalje

Korisnici Instagrama oprez: email obaveštenja o pokušaju prijave na nalog su lažna

Korisnici Instagrama oprez: email obaveštenja o pokušaju prijave na nalog su lažna

Korisnici Instagrama trenutno su ciljevi nove fišing kampanje u kojoj se koriste upozorenja o pokušaju prijave na Instagram nalog, i dodatno nešto ... Dalje