Otkriven maliciozni Linux modul Turla (Snake, Uroburos)

Opisi virusa, 10.12.2014, 16:02 PM

Otkriven maliciozni Linux modul Turla (Snake, Uroburos)

Istraživači Kaspersky Laba otkrili su novi modul Turla, pretnje poznate i pod nazivima Snake i Uroburos. Zagonetka zvana Turla je jedna od najkompleksnijih pretnji u svetu.

Svaki do sada otkriveni uzorak malvera Turla je bio namenjen Micorosoftovim 32-bitnim i 64-bitnim Windows operativnim sistemima. Novi uzorak malvera je neobičan zbog toga što je prvi koji cilja Linux.

Veruje se da su APT napadači (advanced persistent threat) koji stoje iza Turla napada sa ruskog govornog područja. Oni koriste 0-day exploite, društveni inženjering i watering hole tehnike napada da bi inficirali računare žrtava. Njihovi ciljevi su najčešće institucije vlasti, ambasade, vojske, istraživačke i obrazovne institucije i farmaceutske kompanije. Rootkit/backdoor komponente malvera omogućavaju napadačima da preuzmu kontrolu nad zaraženim računarima i na njima izvršavaju komande, kradu fajlove sa računara koje zatim šalju serverima za komandu i kontrolu koji su pod kontrolom napadača.

Koliko je poznato, napadači su godinama radili na ovaj način, uvek ciljajući Windows računare. Sada su u ruke istraživača Kaspersky Laba dospela dva uzorka koja su dizajnirana za Linux.

Linux Turla modul je izvršni fajl pisan u C/C++, u kojem su statički ulinkovane brojne biblioteke, što u velikoj meri povećava veličinu izvršnog fajla. Iz kompajliranog izvršnog fajla su izbačeni nazivi funkcija i promenljive, verovatno sa namerom da se oteža analiza ovog malvera. Njegova funkcionalnost uključuje skrivene mrežne komunikacije, proizvoljno daljinsko izvršavanje komande i daljinsko upravljanje, kažu iz Kaspersky Laba.

Malver je backdoor baziran na javno dostupnom izvornom kodu.

“Ovaj Turla na cd00r bazirani malver održava nevidljivost bez potrebe za root privilegijama kada pokreće proizvoljne daljinske komande”, kažu istraživači. “On ne može biti otkriven preko netstata, obično korišćenog administrativnog alata. On koristi tehnike koje ne zahtevaju root pristup, što mu omogućava da slobodnije radi na žrtvinom računaru. Čak i ako ga pokrene običan korisnik sa ograničenim privilegijama, on može nastaviti da presreće dolazne pakete i izvršava dolazne komande na sistemu.”

Dva uzorka koja su otkrili u Kaspersky Labu su različite varijacije istog malvera, ali je verovatno da ih ima još, kažu istraživači.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje

Malver DarkGate se širi kao PDF ili ZIP fajl preko Skypea i Microsoft Teamsa

Malver DarkGate se širi kao PDF ili ZIP fajl preko Skypea i Microsoft Teamsa

Malver DarkGate, koji je prvi put primećen krajem 2018. godine, trenutno se širi preko komunukacionih platformi kao što su Skype i Microsoft Teams,... Dalje