Šta će se desiti sa vašim podacima ako više ne budete mogli da koristite Google nalog: Google ima plan

Tekstovi o zaštiti, 12.10.2021, 10:30 AM

Šta će se desiti sa vašim podacima ako više ne budete mogli da koristite Google nalog: Google ima plan

Šta se dešava sa našim digitalnim nalozima kada prestanemo da ih koristimo? To je nešto o čemu bi trebalo misliti, s obzirom da takvi nalozi mogu postati meta sajber kriminala.

Koliko neaktivni nalozi mogu biti opasni pokazao je ransomware napad na kompaniju Colonial Pipeline, u čijem je vlasništvu jedan od najvećih američkih naftovoda. Napad je izveden preko neaktivnog naloga za koji nije korišćena višefaktorska autentifikacija. Drugi primer je nedavno hakovanje T-Mobile kada se informacijama sa neaktivnih pripejd naloga pristupilo putem starih fajlova za obračun. Neaktivni računi mogu predstavljati ozbiljan bezbednosni rizik.

Google je najavio da će funkcija Provera privatnosti (Privacy Checkup) ubuduće podsećati korisnike da naprave plan za svoj nalog. Kada to uradite, Google će vam povremeno slati e-mail podsetnik o vašem planu.

Plan možete napraviti pomoću Menadžera neaktivnosti naloga. Sami možete odrediti kada Google treba da smatra vaš nalog neaktivnim i da li treba da izbriše vaše podatke ili ih deli sa pouzdanim kontaktom.

Evo kako to funkcioniše.

Kada se prijavite za Menadžer neaktivnosti naloga (Inactive Account Manager), koji je dostupan u postavkama Mog naloga (My Account), možete da izaberete period od 3, 6, 12 ili 18 meseci neaktivnosti posle čega bi Google vaš nalog trebalo da smatra neaktivnim. Mesec dana pre određenog vremena Google će vas o tome obavestiti putem poruke poslate na vaš telefon i e-maila poslatog na adresu koju ste naveli.

Možete izabrati do 10 ljudi koje će Google obavestiti kada vaš Google nalog postane neaktivan. Oni o tome neće biti obavešteni tokom podešavanja. Takođe im možete omogućiti pristup nekim vašim podacima. Ako odlučite da delite podatke sa svojim pouzdanim kontaktima, e-mail će sadržati spisak odabranih podataka koje želite da podelite sa njima, kao i link za preuzimanje tih podataka. Ovo može uključivati fotografije, kontakte, e-mailove, dokumente i druge podatke koje ste odlučili da delite sa svojim pouzdanim kontaktom. Takođe možete izabrati da postavite Gmail automatski odgovor, sa prilagođenom temom i porukom koja objašnjava da ste prestali da koristite nalog.

Nakon što vaš nalog postane neaktivan, Google može da izbriše sav sadržaj ili da ga pošalje vašim označenim kontaktima. Ako ste odlučili da dozvolite nekome da preuzme vaš sadržaj, izabrana osoba to može učiniti 3 meseca pre nego što se obriše sadržaj. Ako odlučite da izbrišete svoj Google nalog, to će uključivati vaše javno deljene podatke (na primer, vaše YouTube video snimke ili blogove na Bloggeru). Podatke povezane sa vašim nalogom možete pregledati na Google kontrolnoj tabli. Ako Gmail koristite sa svojim nalogom, više nećete moći da pristupite e-mailovima kada nalog postane neaktivan. Takođe nećete moći ponovo da koristite to korisničko ime za Gmail.

Planom za neaktivni nalog možete zaštititi svoje podatke, svoj nalog u slučaju da postane neaktivan i osigurati da se vaši podaci dele sa vašim pouzdanim kontaktima u slučaju da ne možete da pristupite nalogu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kako da bezbedno kupujete na internetu

Kako da bezbedno kupujete na internetu

Internet kupovina je već neko vreme deo naših života, i mnogi od nas više ne mogu da zamisle svoju svakodnevicu bez nje. Nekoliko klikova i dostav... Dalje

Najčešći simptomi infekcije računara ili telefona

Najčešći simptomi infekcije računara ili telefona

Kada napadaju, sajber kriminalci nastoje da ne budu otkriveni. Što duže ostanu neprimećeni, veća je verovatnoća da će ostvariti svoj cilj. Me... Dalje

5 najčešćih prevara na TikToku

5 najčešćih prevara na TikToku

TikTok je sve popularniji, i kao što je to bio slučaj sa svim društvenim mrežama u fazi ekspanzije, osim sve većeg broja korisnika, na platformi ... Dalje

Šest načina na koji sajber kriminalci mogu ukrasti vaše lozinke

Šest načina na koji sajber kriminalci mogu ukrasti vaše lozinke

Curenje lozinki jedan je od najneprijatnijih problema digitalnog doba. Možda vas ne bi zabrinulo saznanje da neko zna vašu lozinku za neki stari ime... Dalje

Ekstenzije za veb pregledače opasnije su nego što mislite

Ekstenzije za veb pregledače opasnije su nego što mislite

Svako od nas je verovatno bar jednom instalirao neki dodatak za veb pregledač. Međutim, mali broj nas razmišlja da li je ekstenzija za pregledač b... Dalje