XAgent: Špijunski program za iOS koji krade slike, poruke i kontakte

Mobilni telefoni, 09.02.2015, 09:30 AM

XAgent: Špijunski program za iOS koji krade slike, poruke i kontakte

Istražujući špijunsku operaciju Pawn Storm stručnjaci kompanije Trend Micro otkrili su dva špijunska programa koji su dizajnirani za iOS uređaje, od kojih jedan može biti instaliran na uređajima koji nisu jailbreakovani.

Malver je korišćen u dugogodišnjoj operaciji ekonomske i političke sajber špijunaže nazvanoj Pawn Storm koja je otkrivena tek krajem prošle godine. Među do tada identifikovanim žrtvama bile su medijske kuće, vojni atašei, osoblje u ministarstvima odbrane Francuske i Mađarske, jedna multinacionalna kompanija sa sedištem u Nemačkoj, zaposleni u američkom Stejt Depratmentu, zaposleni u kompaniji ACADEMI koja je dobavljač američke vojske, zaposleni u poljskoj vladi i brojni drugi ciljevi.

Istraživači smatraju da je ovaj iOS malver instaliran na već kompromitovanim sistemima, i da je veoma sličan malveru SEDNIT koji je pronađen na Windows sistemima.

“Otkrili smo dve maliciozne iOS aplikacije u Operaciji Pawn Storm. Jedna je nazvana XAgent a druga koristi naziv legitimne iOS igre, "MadCap". Posle analize smo zaključili da su obe aplikacije povezane sa malverom SEDNIT", kažu istraživači.

Malver SEDNIT je dizajniran za krađu ličnih podataka korisnika, snimanje zvuka, pravljenje snimaka ekrana i krađu drugih informacija koje malver šalje serveru za komandu i kontrolu.

XAgent je potpuno funkcionalan malver koji radi bez greške na iOS 7 i lako ostaje nevidljiv - ikona aplikacije je sakrivena a malver radi u pozadini, a ako se prekine rad aplikacije, ona će automatski ponovo biti pokrenuta. Međutim, na iOS8 može biti otkriven zahvaljujući vidljivoj ikoni. Osim toga, maliciozna aplikacija se na iOS 8 ne može pokrenuti automatski kada se aplikacija jednom isključi. Istraživači pretpostavljaju da je spyware nastao pre nego što je prošle godine objavljen iOS8.

XAgent je dizajniran za prikupljanje svih vrsta informacija sa iOS uređaja - on može da prikuplja poruke, kontakte, slike, podatke o lokaciji, listu instaliranih aplikacija i procesa, informacije o Wi-Fi statusu.

MadCap je sličan XAgentu, ali je fokusiran na snimanje zvuka. Osim toga, Madcap može biti instaliran samo na jailbreakovanim uređajima.

XAgent se isporučuje žrtvama pomoću fišing napada i to na sledeći način. Najpre se inficiraju telefoni prijatelja i saradnika osobe koja je ustvari cilj napada i zatim se koriste da bi se žrtvi poslao fišing link, pod pretpostavkom da će žrtva verovatnije kliknuti na linkove koje šalju ljudi koje poznaje nego na linkove u porukama koje dolaze od nepoznatih.

Moguće je da se malver instalira i na druge načine. Moguć je, na primer, scenario infekcije iPhonea pošto se on poveže sa kompromitovanim ili inficiranim Windows računarom preko USB kabla.

Špijunski programi za iOS još uvek su veoma retki. Osim komercijalnog špijunskog alata FinFisher koji proizvodi Gamma Group International koji ima mobilnu komponentu sposobnu da špijunira iOS uređaje, prošle godine je neko, najverovatnije kineska vlada, koristio mobilni alat za daljinski pristup iOS uređajima, za špijuniranje demonstranata u Hong Kongu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Aplikacije za špijuniranje partnera iz Play prodavnice preuzelo na desetine hiljada korisnika

Aplikacije za špijuniranje partnera iz Play prodavnice preuzelo na desetine hiljada korisnika

Ovih dana je lako doći do aplikacija za praćenje za mobilne telefone. Ne morate ih mnogo tražiti, ima ih i u Googleovoj prodavnici Android aplikaci... Dalje

Hakeri mogu manipulisati fajlovima koje primite preko WhatsAppa i Telegrama

Hakeri mogu manipulisati fajlovima koje primite preko WhatsAppa i Telegrama

Istraživači kompanije Symantec pokazali su nekoliko zanimljivih scenarija napada na aplikacije WhatsApp i Telegram za Android. Napad nazvan "Media F... Dalje

Hiljade Android aplikacija prikupljaju podatke za koje im niste dali dozvolu

Hiljade Android aplikacija prikupljaju podatke za koje im niste dali dozvolu

Pametni telefoni su rudnik zlata kada su u pitanju podaci korisnika zahvaljujući aplikacijama koje neprestano prikupljaju sve moguće podatke sa ure... Dalje

Jedna poruka na iPhoneu može da napravi veliki problem koji se može rešiti samo brisanjem uređaja

Jedna poruka na iPhoneu može da napravi veliki problem koji se može rešiti samo brisanjem uređaja

“Tekstualne bombe” su već duže vreme problem na iPhone uređajima, ali ovaj put je to ozbiljno, jer se može popraviti samo potpunim br... Dalje

Lažni ES File Explorer iz Google Play prodavnice preuzelo 10000 korisnika

Lažni ES File Explorer iz Google Play prodavnice preuzelo 10000 korisnika

Lukas Stefanko, iz kompanije ESET, otkrio je u Google Play prodavnici lažnu aplikaciju pod nazivom ES File Explorer. Aplikacija nije nudila korisnici... Dalje