Američke vlasti odbacile zahtev internet kompanija za objavljivanjem podataka o ''specijalnim'' zahtevima agencija

Ostale vesti, 18.06.2013, 07:52 AM

Američke vlasti odbacile zahtev internet kompanija za objavljivanjem podataka o ''specijalnim'' zahtevima agencija

Objavljivanje tajnih dokumenata o kontroverznom programu PRIZMA američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA) nanelo je ozbiljnu štetu kompanijama koje su učestvovale u programu omogućavajući agentima NSA pristup podacima korisnika njihovih usluga i proizvoda. Zato je logična i očekivana reakcija kompanija, koje su listom negirale da bilo šta znaju o programu PRIZMA, da pokušaju da povrate narušeni ugled i spreče eventualni odliv korisnika njihovih proizvoda i servisa.

Prva reakcija najvećih internet kompanija posle istupanja bivšeg saradnika NSA Edvarda Snoudena u javnost i objavljivanja tajnih dokumenata NSA bila je negiranje, ali ubrzo su neke od ovih kompanija, na čelu sa Google-om, zatražile od vlade SAD da im dozvoli da objave podatke o broju specijalnih zahteva vlasti koje kompanije dobijaju tokom godine. Ipak, uprkos tome što je i u interesu američkih bezbednosnih agencija da američke internet kompanije zadrže svoje korisnike, izgleda ne postoji spremnost da se izađe u susret zahtevima kompanija za veću transparentnost u pogledu zahteva bezbednosnih agencija i odgovorima kompanija na ove zahteve.

Zbog toga su Facebook, Microsoft i Apple objavili samo ono što su mogli - ukupan broj zahteva koji uključuju i zahteve koji su u vezi nacionalne bezbednosti ali s obzirom da je reč o zbirnim podacima, ostalo je nejasno koliki je procenat zahteva koji su kompanijama uputile bezbednosne agencije u ukupnom broju zahetva koje su kompanije dobile od vlasti.

“Za šest meseci, zaključno sa 31. decembrom 2012., broj zahteva za podacima korisnika koje je Facebook dobio od svih subjekata vlasti u SAD, koji uključuju lokalne, državne i federalne vlasti, i zahteve koji su u vezi kriminala i nacionalne bezbednosti, kreće se između 9000 i 10000”, objavila je kompanija Facebook. Reč je o najrazličitijim zahtevima - od potrage za nestalom decom, praćenjem begunaca pa i slučajevima kada agenti agencija za bezbednost istražuju terorističke pretnje. Broj zahteva koji je Facebook naveo, između 9000 i 10000, odnosi se na podatke korisnika oko 18000 Facebook naloga.

I Microsoft je izneo svoje podatke koji se odnose na isti period, od 1. jula do 31. decembra 2012., i koji uključuju zahteve lokalnih, državnih i federalnih vlasti za podacima između 31000 i 32000 korisnika naloga. Iz kompanije su rekli da im je dozvoljeno da objave zahteve koji se odnose na nacionalnu bezbednost ali samo zbirno sa ostalim vrstama zahteva.

Apple se oglasio juče, iznoseći podatak da je kompanija, u periodu od 1. decembra 2012. do 31. maja ove godine dobila između 4000 i 5000 zahteva za podacima korisnika između 9000 i 10000 naloga ili uređaja, i da su te zahteve Apple-u uputile lokalne, državne i federalne vlasti, kao i da se ti zahtevi tiču kriminalnih istraga i nacionalne bezbednosti. Ipak, u Apple-u ističu da neke vrste podataka ne mogu biti prosleđene vlastima zato što se takvi podaci ne čuvaju (podaci o lokaciji, pretraga mapa itd.), ili su šifrovani kao što je slučaj sa komunikacijom preko iMessage i FaceTime.

Google i dalje pregovara sa vladom o tome koje podatke kompanija može da objavi, jer u kompaniji smatraju da je veoma važna diferencijacija između različitih vrsta zahteva vlasti.

I poslednja kompanija koja je izašla u javnost sa brojem zahteva za podacima korisnika koje je dobila od vlasti je Yahoo koji je objavio da je tokom poslednjih šest meseci, od 1. decembra 2012. do 31. maja ove godine, kompanija dobila između 12000 i 13000 zahteva, ali kao ni u izveštajima ostalih kompanija, nema preciznih podataka o broju zahteva koje su kompaniji uputile bezbednosne agencije.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog ''bezbednosnih razloga'' Apple morao da ukloni WhatsApp i Threads iz kineske prodavnice aplikacija

Zbog ''bezbednosnih razloga'' Apple morao da ukloni WhatsApp i Threads iz kineske prodavnice aplikacija

Po nalogu kineske vlade, Apple je uklonio Metine aplikacije WhatsApp i Threads iz kineske verzije svoje prodavnice aplikacija, App Store. Kineska vlad... Dalje

Edge krade kartice i druge podatke iz Google Chromea bez dozvole

Edge krade kartice i druge podatke iz Google Chromea bez dozvole

Microsoftov pretraživač Edge uvozi otvorene Chrome kartice i druge podatke iz Googleovog pretraživača bez dozvole, čak i ako je opcija koja omogu... Dalje

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google najavio postepeno ukidanje kolačića trećih strana

Google je najavio značajan korak u pravcu poboljšanja privatnosti korisnika: postepeno eliminisanje kolačića trećih strana. Ovaj potez koji je ... Dalje

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Moskvi kaznio Google zbog odbijanja kompanije da čuva podatke ruskih korisnika na serverima u Rusiji

Sud u Rusiji kaznio je Google sa 15 miliona rubalja (164.000 dolara) zbog ponovljenog odbijanja kompanije da podatke ruskih korisnika čuva na serveri... Dalje

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Rusija planira da blokira VPN-ove koji omogućavaju pristup Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor planira da blokira virtueln... Dalje