Američki proizvođači softvera prosleđuju informacije o bagovima američkim vlastima pre objavljivanja zakrpa

Ostale vesti, 18.06.2013, 07:52 AM

Američki proizvođači softvera prosleđuju informacije o bagovima američkim vlastima pre objavljivanja zakrpa

Hiljade američkih kompanija, uključujući i najveće internet kompanije, proizvođače softvera i hardvera, kompanije koje se bave bezbednošću, telekomunikacijske kompanije, internet provajdere, banke i kompanije koje posluju u drugim sektorima, tesno sarađuju sa američkim bezbednosnim agencijama, kako obaveštajnim tako i vojnim, deleći sa njima osetljive informacije kako bi zauzvrat dobile poverljive obaveštajne podatke o potencijalnim rizicima i napadima.

Ovi partnerski programi prevazilaze granice onoga što je otkrio Edvard Snouden, bivši saradnik američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA), koji je obelodanio tajne dokumente agencije koji su otkrili da NSA bez sudskog naloga prikuplja podatke o telefonskim razgovorima miliona američkih građana i internet komunikaciji građana drugih država zahvaljujući tome što agencija ima direktan pristup serverima Google-a, Facebook-a, Apple-a i drugih velikih internet kompanija.

Prema pisanju Bloomberg-a, informacije koje mnoge od ovih kompanija dostavljaju bezbednosnim agencijama ne uključuju podatke o korisnicima i njihovoj komunikaciji, već informacije o sigurnosnim propustima, specifikacije opreme i druge.

Ove informacije na prvi pogled izgledaju bezazleno, ali problem je u tome što ih američke vlasti mogu iskoristiti ne samo za odbranu svojih sistema od različitih vrsta sajber napada, već i za pokretanje sajber napada na druge države kao i za sajber špijunažu.

Izvori Bloomberg-a otkrivaju da kompanije kao što je Microsoft, ali i druge internet internet kompanije i proizvođači softvera u okviru ovih partnerskih programa pružaju bezbednosnim agencijama informacije o bagovima u njihovim popularnim programima i to pre nego što objave zakrpe za njih. Te informacije sa jedne strane mogu biti upotrebljene za zaštitu vladinih računara, ali i za pristup računarima terorista pa i za napade na američke neprijatelje. Sve kompanije koje na ovaj način sarađuju sa bezbednosnim agencijama svesne su rizika da američke vlasti mogu prodati ove informacije stranim vladama, ali kompanije niti pitaju niti mogu da zahtevaju od vlasti da ove informacije koriste na određeni način.

Portparol Microsoft-a potvrdio je da kompanija sarađuje sa nekoliko agencija na ovaj način.

Microsoft ima nekoliko partnerskih programa kao što su MAPP (Microsoft Active Protection Program) i SCP (Security Cooperation Program) u okviru kojih Microsoft svojim partnerima ali i vladama prosleđuje informacije o ranjivostima pre objavljivanja redovnog mesečnog ažuriranja koje je dostupno svim korisnicima programa kompanije.

Proizvođač antivirusa kompanija McAfee takođe deli podatke kojima raspolaže sa NSA, pre svega informacije o pretnjama i trendovima. Pored toga, kompanija dostavlja bezbednosnim agencijama informacije o obrascima sajber napada, analize o nepovredivosti softvera, sistemskim ranjivostima i aktivnostima hakerskih grupa.

I neke američke telekomunikacijske kompanije dobrovoljno i bez sudskog naloga pružaju obaveštajnim agencijama pristup objektima i podacima u inostranstvu, za šta bi im da je reč o teritoriji SAD bio neophodan sudski nalog.

Malo je onih u kompanijama koji znaju za ove programe, i obično je reč o najvišim rukovodiocima i pravnim zastupnicima kompanija. I sa strane obaveštajnih agencija je ista situacija tako da se često kompunikacija odvija direktno između čelnih ljudi u kompanijama i bezbednosnim agencijama.

Ova otkrića mogu imati ozbiljne reperkusije na američku industriju softvera i cloud computing-a. Američki zakoni kojima je regulisan nadzor već su izazvali zabrinutost i bes evropskih korisnika. Otkriće o odnosu NSA sa najvećim američkim kompanijama koje su ujedno i najveće svetske internet kompanije i proizvođači softvera, posebno sa Microsoft-om, možda će dovesti do toga da još neke vlade drugih država odluče da slede primer Kine i razviju sopstveni operativni sistem za potrebe državnih institucija.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Microsoft će ukinuti podršku za Windows 7 u januaru sledeće godine, a iako su rizici ostanka na nepodržanim verzijama Windowsa veliki, ne izgled... Dalje

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Vesti o američkim sankcijama prema Huaweiju malo su utihnule kada je kompaniji privremeno odobren nastavak saradnje sa američkim kompanija i posebno... Dalje

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft je postao vlasnik GitHuba a sada je kompanija zabranila programere iz nekoliko zemalja zbog novih američkih sankcija. Kompanija je zabranil... Dalje

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Zvaničnici američke vlade i predstavnici američkih tehnoloških kompanija sastaće se kako bi razgovarali o zabrani Huaweija. Na sastanku će uč... Dalje

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Američkim kompanijama bi moglo biti omogućeno da posluju sa Huaweijem za dve nedelje, navodi se u izveštaju agencije Rojters. Kineski tehnološki g... Dalje