EU pozvala Google, Microsoft i Yahoo na razgovore o ''pravu na zaborav''

Ostale vesti, 18.07.2014, 09:52 AM

EU pozvala Google, Microsoft i Yahoo na razgovore o ''pravu na zaborav''

Evropske institucije za zaštitu privatnosti pozvale su Google, Microsoft i Yahoo na razgovore o implementaciji odluke najvišeg evropskog suda o pravu građana EU da se informacije o njima uklone iz rezultata pretrage ukoliko podnosioci zahteva dokažu da te informacije više nisu relevantne.

Najveći provajderi pretrage u Evropi pozvani su da prisustvuju sastanku na kome će učešće uzeti nadležna tela za zaštitu privatnosti iz zemalja EU, kao i evropski supervizor za zaštitu podataka.

Sastanak će biti održan sledećeg četvrtka u Briselu, najavila je portparolka francuskog regulatornog tela za zaštitu podataka CNIL (Commission nationale de l'informatique et des libertes), koje trenutno predsedava radnom grupom regulatornih tela za zaštitu podataka iz država članica EU.

Portparol Microsofta je rekao da su primili poziv i da će sa zadovoljstvom prisustvovati sastanku, dok su iz Googlea rekli da će sarađivati sa evropskim institucijama za zaštitu podatka. Iz Yahooa za sada nema komentara o ovom sastanku.

Prema presudi Evropskog suda pravde izrečenoj u maju, pretraživači u Evropi mogu biti primorani da ispune zahtev za uklanjanje rezultata pretrage koji uključuju ime podnosioca zahteva, ako su prikazani rezultati “neadekvatni, irelevantni ili nisu više relevantni, ili su preterani”.

Od odluke suda u maju, Google je primio više od 70000 takvih zahteva za uklanjanje rezultata pretrage koji pokrivaju više od 250000 web stranica. Kompanija je u međuvremenu počela da prikazuje i upozorenje uz pojedine rezultate pretrage na svojim evropskim sajtovima, u kojima se kaže da su neki rezultati uklonjeni u skladu sa evropskim zakonom za zaštitu podataka, o čemu kompanija obaveštava i vlasnike sajtova na kojima se nalazi sadržaj do koga vode linkovi iz rezultata pretrage.

Oni koji žele da podnesu zahtev za uklanjanje rezultata pretrage, moraju da popune Googleov web formular.

I Microsoft je u utorak objavio svoj web formular za uklanjanje rezultata pretrage na Bingu, dok će se na ponošenje istih zahteva Yahoou sačekati još neko vreme jer kompanija još uvek nije ponudila svoj web formular za zahteve.

Odluka Evropskog suda pravde je do sada izazvala žestoku debatu o tome koje bi rezultate pretraživači trebalo da blokiraju a koje ne. Prilikom odlučivanja o tome, provajderi pretrage moraju uzeti u obzir i javni interes što, kako je prošle nedelje rekao glavni pravni savetnik u kompaniji Google Dejvid Dramond, kriterijume za uklanjanje čini veoma nejasnim i subjektivnim.

Tako se dogodilo da je Google neke linkove za britanske novinske članke koji su greškom uklonjeni kasnije morao da vrati.

S druge strane, nadležna evropska tela za zaštitu podataka su zabrinuta zbog načina na koji Google primenjuje odluku evropskog suda. Najveći problem za Evropljane predstavlja činjenica da Google uklanja sporne rezultate pretrage sa svojih evropskih domena, dok se ti rezulati pretrage i dalje pojavljuju na .com domenu. Google ovu praksu pravda time da .com domen nije namenjen evropskim korisnicima. Evropske vlasti smatraju da takav praksa kompanije dovodi u pitanje učinka odluke evropskog suda.

Radna grupa evropskih regulatornih tela za zaštitu podataka trenutno radi na zajedničkom pristupu implemnetaciji sudske odluke. Smernice koje predloži radna grupa trebalo bi da budu usvojene na jesen, a one bi trebalo da pomognu institucijama za zaštitu podataka evropskih zemalja da imaju koordinisani odgovor na pritužbe ljudi čije su zahteve pretraživači odbili.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn se povlači iz Kine

LinkedIn, jedina velika američka društvena mreža kojoj je dozvoljeno da radi u Kini, objavila je da će platforma u Kini prestati sa radom. znatno... Dalje

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Rusija kaznila WhatsApp, Facebook i Twitter zato što podatke ruskih korisnika ne čuvaju u Rusiji

Moskovski sud kaznio je WhatsApp, Facebook i Twitter zbog toga što ne čuvaju podatke ruskih korisnika unutar granica Rusije, objavio je Roskomnadzor... Dalje

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kina zabranila mlađima od 16 godina pojavljivanje na striming i video platformama

Kineska uprava za sajber prostor (CAC) u sredu je donela odluku kojom zabranjuje pojavljivanje mlađih od 16 godina u sadržaju na striming i video pl... Dalje

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija tužila Facebook, Google, Telegram i Twitter zbog ''zabranjenog sadržaja''

Rusija je podnela tužbe protiv Facebooka, Googlea, Telegrama i Twittera zbog toga što nisu uklonili sadržaj koji se smatra nezakonitim. Kremlj tvrd... Dalje

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Internet Explorer neće biti na Windowsu 11

Najavljujući Windows 11, Microsoft je naveo funkcije i aplikacije koje će biti uklonjene kada korisnici nadograde operativni sistem. U saopštenju ... Dalje