Nemačka najavila raskid ugovora sa američkom kompanijom Verizon zbog špijunaže

Ostale vesti, 27.06.2014, 09:56 AM

Nemačka najavila raskid ugovora sa američkom kompanijom Verizon zbog špijunaže

Nemačka vlada će raskinuti ugovor sa američkom telekomunikacionom kompanijom Verizon Communications zbog prošlogodišnjih otkrića o američkom špijuniranju.

Potez nemačkih vlasti izazvan je izveštajima baziranim na dokumentima koje je medijima dostavio Edvard Snouden, koji je nekada radio za američku Nacionalnu bezbednosnu agenciju, prema kojima je Vašington sprovodio kontinuirani masovni nadzor nad komunikacijama u Nemačkoj, a američke obaveštajne službe su godinama prisluškivale i mobilni telefon nemačke kancelarke Angele Merkel.

Berlin je kasnije zahtevao razgovore sa Vašintonom sa ciljem da se postigne sporazum o nešpijuniranju, ali su ovi napori ostali bez rezultata jer SAD nisu pokazale spremnost da daju garancije koje je Nemačka tražila.

Posle objavljivanja tajnih dokumenata NSA, američke telekomunikacione kompanije kao što je Verizon i internet giganti kao što je Google ulažu velike napore da poprave štetu i uvere svet da one nisu aktivno učestvovale u tajnim aktivnostima američkih vlasti. Izgleda bez uspeha.

U međuvremenu, Nemačka je započela reformu svojih internih komunikacija i sigurnih vladinih mreža, a otkazivanje ugovora sa kompanijom Verizon je jedan od prvih znakova da će američke kompanije biti u velikom problemu zbog skandala sa NSA.

Verizon pruža telekomunikacijske usluge mnogim nemačkim federalnim agencijama. Kompanija od 2010. godine obezbeđuje infrastrukturu za mrežu nemačke vlade Berlin-Bon, koja se koristi za komunikaciju među ministrima, a ugovor sa američkom kompanijom ističe tek sledeće godine. Nemačka vlada je saopštila da će Verizon zameniti Deutsche Telekom, uz napomenu da je nemačka telekomunikaciona kompanija već zadužena za obezbeđivanje najosetljivijih komunikacija između ministarstava i između vlade i nemačkih obaveštajnih službi.

“Veze između stranih obaveštajnih službi i kompanija otkrivene posle skandala sa NSA pokazuju da je nemačkoj vladi potreban visok nivo sigurnosti za njene ključne mreže”, kaže se u saopštenju nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova koje je objavljeno u četvrtak.

U saopštenju se dodaje da će posle raskida ugovora sa Verizonom Nemačka reorganizovati svoju komunikacionu infrastrukturu da bi ojačala bezbednost.

U svom odgovoru na ovu odluku, Verizon je rekao da je rad kompanije u Nemačkoj bio u skladu sa zakonom o zaštiti podataka te zemlja.

“Mi smo jasno stavili do znanja da američka vlada ne može pristupati podacima korisnika koji se čuvaju izvan SAD”, kaže se u saopštenju koje je u četvrtak objavio nemački ogranak kompanije Verizon. Prema tvrdnjama Detlefa Epiga, direktora nemačkog ogranka Verizona, Vašington prošle godine nije uputio kompaniji nijedan takav zahtev, ali je kompanija odbila da komentariše da li je takvih zahteva bilo prethodnih godina.

“Američka vlada ne može da nas natera da pokažemo podatke naših korisnika sačuvane u centrima podataka izvan SAD, a ako pokuša da to učini, mi bismo se suprotstavili takvom pokušaju na sudu”, kaže se u saopštenju kompanije.

Evropski pritisak na američku vladu je sve veći, a i američke kompanije osećaju posledice NSA skandala. Prošlog meseca, najviši evropski sud doneo je presudu prema kojoj američki gigant pretrage kompanija Google mora obezbediti evropskim korisnicima pravo da, pod određenim uslovima, zahtevaju da informacije o njima budu uklonjene iz pretrage.

U sredu je američki državni tužilac Erik Holder najavio da se planira donošenje zakona prema kome će Evropljanima biti obezbeđena ista prava kao i američkim građanima kada se njihovi podaci pošalju u SAD na zahtev američkih vlasti a u cilju sprovođenja zakona.

Iz Evrope je pozdravljena ova najava, ali je Evropa pozvala SAD da donose nove zakonske propise koji bi omogućili evropskim građanima da se obrate američkim sudovima ako smatraju da su njihovi podaci sa interneta zloupotrebljeni.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Podaci kompanije Kaspersky pokazuju da će zamena Windowsa 7 biti nemoguća misija

Microsoft će ukinuti podršku za Windows 7 u januaru sledeće godine, a iako su rizici ostanka na nepodržanim verzijama Windowsa veliki, ne izgled... Dalje

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Huaweiju će biti privremeno produžena dozvola za saradnju sa američkim kompanijama, sudbina kompanije i dalje neizvesna

Vesti o američkim sankcijama prema Huaweiju malo su utihnule kada je kompaniji privremeno odobren nastavak saradnje sa američkim kompanija i posebno... Dalje

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft blokirao programere iz zemalja kojima su SAD uvele sankcije

Microsoft je postao vlasnik GitHuba a sada je kompanija zabranila programere iz nekoliko zemalja zbog novih američkih sankcija. Kompanija je zabranil... Dalje

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Američke tehnološke kompanije sastaju se zbog Huaweija sa predstavnicima američke vlade

Zvaničnici američke vlade i predstavnici američkih tehnoloških kompanija sastaće se kako bi razgovarali o zabrani Huaweija. Na sastanku će uč... Dalje

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Da li će muke Huaweija sa američkim vlastima uskoro biti okončane?

Američkim kompanijama bi moglo biti omogućeno da posluju sa Huaweijem za dve nedelje, navodi se u izveštaju agencije Rojters. Kineski tehnološki g... Dalje