Za 4. jul zakazani protesti protiv američkih špijunskih programa

Ostale vesti, 03.07.2013, 07:25 AM

Za 4. jul zakazani protesti protiv američkih špijunskih programa

Velika koalicija grupa za zaštitu ljudskih prava i privatnosti i hiljade web sajtova protestvovaće 4. jula protiv programa za nadzor nad korisnicima interneta američke Nacionalne agencije za bezbednost (NSA).

U sklopu kampanje Restore the Fourth, mnogi web sajtovi, koji su članovi Saveza za odbranu interneta koji ima više od 30000 članova, planiraju da izraze svoj protest protiv tajnih programa NSA, uz navođenje teksta Četvrtog amandmana američkog Ustava koji štiti pravo na privatnost američkih građana i garantuje građanima nepovredivost ličnosti, mesta stanovanja, dokumenata i imovine od neosnovanih pretraga i zaplena, osim u slučaju kada postoji osnovana sumnja i kada se mora obezbediti sudski nalog.

Web sajtovi koji će uzeti učešće u protestu su između ostalih Reddit, WordPress, 4chan, Mozilla i drugi.

Organizatori kampanje planiraju i proteste u nekoliko američkih gradova, uključujući Njujork, Filadelfiju, Los Anđeles, Boston, Vašington, San Francisko, Hjuston i Atlantu.

"Koliko dugo ćemo još očekivati od razumnih ljudi da prihvataju korišćenje terorizma kao opravdanje i izgovor za beskrajnu izvršnu i državnu moć?”, rekao je glumac Džon Kjuzak na konferenciji za štampu na kojoj je najavljen protest. “Zbog čega se mnogi u našoj vlasti, našoj štampi, našoj intelektualnoj klasi plaše informisane javnosti?”

Predstavnici NSA i kancelarije direktora Nacionalne obaveštajne službe nisu komentarisali najavljene proteste.

U međuvremenu, čovek kome javnost duguje saznanje o tajnim programima NSA i špijuniranju američkih građana ali i korisnika interneta širom sveta, Edvard Snouden još uvek se nalazi na ruskom aerodromu, odakle je zatražio azil od nekoliko država. Američke vlasti optužile su Snoudena za krađu i odavanje poverljivih informacija o nacionalnoj bezbednosti i samovoljno i neovlašćeno davanje poverljivih dokumenata trećim licima.

Ovo nije prvi protest protiv špijunskih programa NSA. Pre tri nedelje, pokrenut je web sajt StopWatching.us na kome je prikupljeno više od pola miliona potpisa onih koji se protive ovakvoj praksi američkih vlasti.

Kjuzak, koji je član upravnog odbora Fondacije za slobodu štampe, kaže da se mnogi od onih koji brane programe NSA fokusiraju na karakter Snoudena i novinare koji su objavili njegovu priču umesto na sam nadzor i njegovu legalnost.

Javnosti koja se bavi Snoudenom odvlači se pažnja od invazije koja se ustvari dešava, kaže potpredsednik kompanije Mozilla Harvi Anderson. “Nedostatak transparentnosti o programima za praćenje podriva otvorenost interneta”, smatra Anderson.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje