Appleovi saradnici redovno preslušavaju snimke koje greškom napravi Siri

Vesti, 29.07.2019, 03:00 AM

Appleovi saradnici redovno preslušavaju snimke koje greškom napravi Siri

Appleovi saradnici redovno slušaju poverljive informacije korisnika, pa i snimke parova koji vode ljubav, jer je to deo njihovog posla koji kompaniji omogućava kontrolu kvaliteta, ili "ocenjivanje" Siri, digitalnog asistenta kompanije.

Iako Apple to eksplicitno ne otkriva u svojoj dokumentaciji o zaštiti privatnosti koja se tiče korisnika, mali deo snimaka koje napravi Siri se šalje ljudima koji rade za kompaniju širom sveta. Njihov zadatak je da ocenjuju odgovore Siri u odnosu na različite faktore, uključujući i to da li je aktivacija glasovnog asistenta namerna ili slučajna, da li je upit bio nešto za šta bi se moglo očekivati da Siri može da pomogne i da li je odgovor Siri bio adekvatan.

Apple kaže da se podaci "koriste kako bi pomogli Siri da vas bolje razume i prepozna ono što kažete".

Ali kompanija ne navodi izričito da taj posao obavljaju ljudi koji slušaju pseudonimizirane snimke.

Apple je rekao Gardijanu koji je objavio ove tvrdnje jednog od Appleovih saradnika koji je angažovan na ovim poslovima: "Mali deo Siri zahteva analizira se kako bi se poboljšao Siri i diktiranje. Korisnički zahtevi nisu povezani sa korisničkim Apple ID-jem. Siri odgovori su analizirani u sigurnim objektima i svi recenzenti su obavezni da se pridržavaju strogih Appleovih zahteva za poverljivošću." Kompanija je dodala da se vrlo mali deo snimaka, manje od 1% dnevnih Siri aktivacija, koristi za ocenjivanje, a oni koji se koriste obično traju samo nekoliko sekundi.

Međutim, Gardijanov uzbunjivač koji radi za kompaniju, i koji je tražio da ostane anoniman zbog straha od gubitka posla, izrazio je zabrinutost zbog ovog nedostatka, posebno s obzirom na učestalost kojom slučajne aktivacije uzimaju izuzetno osetljive lične informacije.

Siri se može slučajno aktivirati kada greškom čuje reči za svoje buđenje - “hej Siri”. "Zvuk rajsfešlusa, Siri često čuje kao okidač", rekao je izvor Gardijana. Usluga se može aktivirati i na druge načine. Na primer, ako Apple Watch detektuje da je podignut i onda čuje govor, Siri se automatski aktivira.

„Bilo je bezbroj slučajeva snimaka sa privatnim razgovorima između lekara i pacijenata, poslovnih dogovora, naizgled kriminalnih poslova, seksualnih susreta i tako dalje. Ovi snimci su praćeni korisničkim podacima koji prikazuju lokaciju, detalje o kontaktu i podatke o aplikaciji.”

Te prateće informacije mogu se koristiti za proveru da li je zahtev uspešno rešen. U svojim dokumentima o privatnosti, Apple kaže da podaci Siri "nisu povezani sa drugim podacima koje Apple može imati od upotrebe drugih Apple usluga". Ne postoji određeno ime ili identifikator koji se prilaže zapisu i nijedno pojedinačno snimanje se ne može lako povezati sa drugim snimcima.

Iako je Siri uključen na većini Apple uređaja, izvor je istakao Apple Watch i HomePod pametne zvučnike kao najčešće izvore snimaka nastalih greškom. Sat može da zabeleži i do 30 sekundi, što nije tako mnogo, ali može onom ko sluša da pomogne da shvati šta se dešava.

Izvor Gardijana je rekao da se oni ohrabruju da prijave slučajne aktivacije "ali samo kao tehnički problem", bez posebnih procedura koje bi se bavile osetljivim snimcima.

Osim neprijatnosti koju oseća slušajući takve privatne informacije, izvor je rekao da strahuje da bi takve informacije mogle biti zloupotebljene. „Nema mnogo provere o tome ko radi, a količina podataka koje možemo slobodno pregledati izgleda prilično velika. Ne bi bilo teško identifikovati osobu koju slušate...”

Izvor Gardijana kaže da Apple treba da otkrije korisnicima da u ovom procesu učestvuju ljudi.

Apple se, dakle, pridružio sumnjivom društvu Googlea i Amazona u tajnom deljenju audio snimaka svojih korisnika. Kompanija nije jedina koja koristi ljudski nadzor nad svojim virtuelnim asistentom. U aprilu je otkriveno da Amazon zapošljava ljude koji preslušavaju snimke Alexe, a ranije ovog meseca, otkriveno je da i Google radi isto sa Google pomoćnikom.

Međutim, Apple se razlikuje od tih kompanija. Amazon i Google dozvoljavaju korisnicima da se isključe iz nekih upotreba svojih snimaka. Apple ne nudi takav izbor ako se u potpunosti ne onemogući Siri.

Apple redovno podseća da je njihov odnos prema privatnosti korisnika prednost u odnosu na konkurente. U januaru je kompanija zakupila bilbord na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, na kome je pisalo da "ono što se događa na vašem iPhoneu ostaje na vašem iPhoneu".


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Robot usisivači vas mogu prisluškivati

Ako planirate kupovinu, ili maštate o robot usisivaču, možda bi trebalo da imate na umu otkriće naučnika koji kažu da robot usisivači mogu pris... Dalje

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Otkriveno kako je hakovano više od 300000 Spotify naloga

Korisnici su se godinama žalili da su im Spotify nalozi hakovani a lozinke promenjene, da im se nove plejliste pojavljuju na profilima ili su njihovi... Dalje

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Top 10 najčešće korišćenih lozinki u 2020.

Ovo je doba godine kada obično govorimo o lozinkama, odnosno da li se promenio odnos korisnika prema vlastitoj bezbednosti. Nakon analize 275 699 516... Dalje

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Hakeri napali fudbalski klub Mančester Junajted

Evropski fudbalski klub Mančester Junajted objavio je u petak da su pretrpeli sajber napad koji je uticao na njihove interne sisteme. Fudbalski klub ... Dalje

Od januara ekstenzije za Chrome će morati da prikažu koje podatke korisnika prikupljaju

Od januara ekstenzije za Chrome će morati da prikažu koje podatke korisnika prikupljaju

Ekstenzije su postale suštinski deo iskustva sa modernim pregledačima, a Google Chrome je dobar primer za to. Chrome veb prodavnica je toliko porasl... Dalje