Čuveni bag u Apple iOS koristio još jedan izraelski proizvođač softvera za špijunažu

Vesti, 07.02.2022, 11:00 AM

Čuveni bag u Apple iOS koristio još jedan izraelski proizvođač softvera za špijunažu

Ranjivost u Apple iOS koja je sada zakrpljena, a za koju je ranije utvrđeno da ju je koristila izraelska kompanija NSO Group, poznati proizvođač špijunskog softvera, koristio je za hakovanje Appleovih uređaja i drugi proizvođač softvera za nadzor, firma QuaDream, čije je sedište takođe u Izaelu.

Rojters je, pozivajući se na neimenovane izvore, objavio da su dve rivalske kompanije prošle godine koristile isti bag za daljinsko hakovanje iPhone uređaja, a da žrtve nisu morale da otvaraju zlonamerni link.

Eksploatacija bez klika nazvana FORCEDENTRY, je greška u iMessage koja se koristila da se zaobiđe iOS zaštita i instalira špijunski softver koji je omogućio napadačima da dođu do informacija kao što su kontakti, imejlovi, fajlovi, poruke i fotografije, ali i da pristupe kameri i mikrofonu telefona.

Google Project Zero, koji traga za ranjivostima nultog dana u hardveru i softveru, rekao je za FORCEDENTRY (CVE-2021-30860) da je „jedna od tehnički najsofisticiranijih eksploatacija".

Špijunski softver firme QuaDream, nazvan REIGN, funkcioniše na način sličan Pegaz koji razvija NSO Group, dajući korisnicima potpunu kontrolu nad uređajem. Apple je rešio bag u septembru 2021. i kasnije je tužio NSO zbog zloupotrebe baga za napad na iPhone uređaje pomoću softvera za nadzor.

Njujork Tajms je krajem prošlog meseca objavio da je Pegaz koristila i Centralna obaveštajna agencija (CIA) u borbi protiv terorizma u Džibutiju, ali i da su softver izraelske kompanije kupile brojne države.

Istraga je takođe otkrila da je američki FBI „godinama kupovao i testirao softver NSO sa namerom da ga koristi za domaći nadzor dok agencija prošle godine nije konačno odlučila da ne koristi te alate“.

Pored toga, veruje se da novi sistem, nazvan Fantom, može da se koristi za nadzor nad telefonskim brojevima koji se nalaze u SAD, što je u suprotnosti sa prethodnim tvrdnjama kompanije da se njihov softver ne može koristiti za američke telefonske brojeve.

FBI je prošle nedelje potvrdio Vašington Postu da je zaista nabavio licencu za korišćenje alata i testiranje njegovih mogućnosti na telefonima koji koriste strane SIM kartice. Međutim, agencija je dodala da je proizvod koristila „samo za testiranje i procenu proizvoda“ i da ga nikada nije koristila operativno ili za bilo kakvu istragu.

Američka vlada je početkom novembra prošle godine stavila NSO na crnu listu, zajedno sa još tri kompanije koje razvijaju špijunski softver i hakerske alate koji se koriste u ime država.

2021. bila je loša godina za NSO, između ostalog i zbog optužbi za zloupotrebu softvera i špijuniranje šefova država, aktivista, novinara i advokata iz celog sveta. Krajem godine, otkriveno je da je softver NSO korišćen za špijuniranje iPhone uređaja najmanje devet službenika američkog Stejt departmenta koji rade u Ugandi ili sa Ugandom, što znači da je NSO bila direktno umešana u špijunažu protiv američke vlade.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bivši šef bezbednosti Ubera proglašen krivim za prikrivanje krađe podataka

Bivši šef bezbednosti Ubera proglašen krivim za prikrivanje krađe podataka

Bivši direktor bezbednosti Ubera Džo Salivan proglašen je krivim za prikrivanje hakerskog napada koji se dogodio 2016. godine kada su hakeri ukrali... Dalje

Inficirani Tor pretraživač na popularnom YouTube kanalu

Inficirani Tor pretraživač na popularnom YouTube kanalu

Istraživači iz kompanije Kaspersky otkrili su infekcije do kojih je došlo preko programa za instalaciju Tor pretraživača za korisnike Windowsa ko... Dalje

Interni dokumenti Ferrarija objavljeni na internetu, kompanija tvrdi da nije hakovana

Interni dokumenti Ferrarija objavljeni na internetu, kompanija tvrdi da nije hakovana

Ferrari je u ponedeljak saopštio da su neki interni dokumenti kompanije objavljeni na internetu a proizvođač luksuznih sportskih automobila kaže d... Dalje

Kineski hakeri koriste stari Windows logo za sakrivanje opasnog malvera

Kineski hakeri koriste stari Windows logo za sakrivanje opasnog malvera

Istraživači kompanije Symantec otkrili su kampanju hakerske grupe „Witchetty“, koja koristi steganografiju da sakrije backdoor malver u ... Dalje

Windows 11 će vas upozoravati kada radite pogrešne stvari sa vašom lozinkom za Windows

Windows 11 će vas upozoravati kada radite pogrešne stvari sa vašom lozinkom za Windows

Windows 11 22H2 doneo je novu bezbednosnu funkciju pod nazivom Enhanced Phishing Protection koja upozorava korisnike kada unesu svoju lozinku za Windo... Dalje