Evernote ponudio korisnicima dvostepenu verifikaciju, istoriju pristupa nalogu i autorizaciju aplikacija

Vesti, 31.05.2013, 07:41 AM

Evernote ponudio korisnicima dvostepenu verifikaciju, istoriju pristupa nalogu i autorizaciju aplikacija

Poslednja u nizu kompanija koja je korisnicima ponudila uslugu dvostepene verifikacije je Evernote. Prošle nedelje isto je učinio i Twitter, a pre njega Google, Apple, Microsoft i WordPress.

Dvostepena verifikacija, poznata i pod nazivom dvofaktorna autentifikacija, je dodatni sloj zaštite za naloge korisnika. Kombinacija “onoga što znate” (lozinka) i “onoga što imate” (mobilni telefon) štiti nalog korisnika čak i onda kada je lozinka naloga kompromitovana jer se od onoga ko se prijavljuje na nalog osim korisničkog imena i lozinke zahteva i unos koda za verifikaciju, što se uglavnom dešava prilikom prijavljivanja na Evernote Web ili prilikom instalacije Evernote-a na novom uređaju.

Šestocifreni verifikacioni kod se šalje putem SMS-a na mobilni telefon korisnika ili ga generiše aplikacija instalirana na smart telefonu kao što je Google Authenticator. Pored toga, ako ste na putu i telefon vam nije pri ruci na raspolaganju će vam biti rezervni kodovi za pristup nalogu.

Dvostepena verifikacija će i za korisnike Evernote-a biti opcionalna. Iz Evernote-a upozoravaju da ako izgubite sekundarni način pristupa nalogu, rizikujete trajno zaključavanje naloga.

Dvostepena verifikacija će za sada biti dostupna samo korisnicima Evernote Premium i Evernote Business naloga, a kasnije i svim ostalim korisnicima.

Pre nego što aktivirate uslugu dvostepene verifikacije u okviru odeljka za bezbednost u Evernote Web Account Settings, morate ažurirati sve verzije Evernote-a, uključujući Skitch, Penultimate, Evernote Food i Evernote Hello. Kada aktivirate ovu uslugu, biće vam zatraženo da se prijavite na aplikacije koje koristite. Neke od partnerskih aplikacija možda neće raditi zbog aktiviranja dvostepene verifikacije. Da biste rešili taj problem, potrebno je da kreirate posebnu lozinku za svaku aplikaciju, u istom odeljku gde ste aktivirali dvostepenu verifikaciju.

Pored ove usluge, Evernote će svim korisnicima ponuditi istoriju pristupanja nalogu tokom prethodnih trideset dana. Ovo uključuje sve verzije Evernote-a koje koristite, sa podacima o lokacijama i IP adresama. To će korisniku biti od koristi u slučaju kada posumnja da je neko pristupao nalogu bez njegovog znanja.

Još jedna ponuda korisnicima koja stiže iz Evernote-a je autorizacija aplikacija, takođe dostupna svim korisnicima. Ako izgubite telefon ili računar, u Evernote Web Account Settings možete opozvati bilo koju verziju Evernote-a. Kada sledeći put pokrenete aplikaciju biće vam zatraženo da unesete lozinku.

Čini se da se u poslednje vreme kompanije utrkuju nudeći korisnicima uslugu dvostepene verifikacije naloga. Ipak, Evernote je imao i “lične” razloge - početkom marta kompanija je bila prinuđena da resetuje lozinke 50 miliona korisnika posle hakerskog napada, tokom koga su napadači upali u sisteme kompanije i pristupili podacima korisnika servisa, korisničkim imenima i email adresama povezanim sa Evernote nalozima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google oglasi za Facebook vode do sajtova prevaranata

Google ima problem sa oglasima u pretrazi, upozorio je programer Džastin Poliačik, a njegove reči potvrdili su i istraživači kompanije Malwarebyt... Dalje

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Zloglasna ransomware grupa HelloKitty najavila povratak i novo ime

Sajber kriminalci iz ransomware grupe ranije poznate kao HelloKitty objavili su da se naziv grupe menja u „HelloGookie“. Oni su objavili n... Dalje

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Piramidalna šema prevare na Telegramu

Istraživači kompanije Kasperski upozorili su na prevarante koji koriste sofisticiranu taktiku da ukradu Toncoine (TON) od korisnika Telegrama širom... Dalje

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Od početka godine ransomware grupa Akira napala 250 organizacija od kojih je pokušala da naplati 42 miliona dolara

Da posao sa ransomwareom cveta pokazuju i podaci o ransomware grupi Akira koja je za manje od godinu dana rada iznudila milione od na stotine pogođen... Dalje

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Microsoft je i dalje brend koji se najviše zloupotrebljava u phishing napadima

Prema podacima kompanije Check Point, Microsoft je brend koji se najviše zloupotrebljavao, u čak 38% svih phishing napada u prvom kvartalu 2024. Ovo... Dalje