Evernote ponudio korisnicima dvostepenu verifikaciju, istoriju pristupa nalogu i autorizaciju aplikacija

Vesti, 31.05.2013, 07:41 AM

Evernote ponudio korisnicima dvostepenu verifikaciju, istoriju pristupa nalogu i autorizaciju aplikacija

Poslednja u nizu kompanija koja je korisnicima ponudila uslugu dvostepene verifikacije je Evernote. Prošle nedelje isto je učinio i Twitter, a pre njega Google, Apple, Microsoft i WordPress.

Dvostepena verifikacija, poznata i pod nazivom dvofaktorna autentifikacija, je dodatni sloj zaštite za naloge korisnika. Kombinacija “onoga što znate” (lozinka) i “onoga što imate” (mobilni telefon) štiti nalog korisnika čak i onda kada je lozinka naloga kompromitovana jer se od onoga ko se prijavljuje na nalog osim korisničkog imena i lozinke zahteva i unos koda za verifikaciju, što se uglavnom dešava prilikom prijavljivanja na Evernote Web ili prilikom instalacije Evernote-a na novom uređaju.

Šestocifreni verifikacioni kod se šalje putem SMS-a na mobilni telefon korisnika ili ga generiše aplikacija instalirana na smart telefonu kao što je Google Authenticator. Pored toga, ako ste na putu i telefon vam nije pri ruci na raspolaganju će vam biti rezervni kodovi za pristup nalogu.

Dvostepena verifikacija će i za korisnike Evernote-a biti opcionalna. Iz Evernote-a upozoravaju da ako izgubite sekundarni način pristupa nalogu, rizikujete trajno zaključavanje naloga.

Dvostepena verifikacija će za sada biti dostupna samo korisnicima Evernote Premium i Evernote Business naloga, a kasnije i svim ostalim korisnicima.

Pre nego što aktivirate uslugu dvostepene verifikacije u okviru odeljka za bezbednost u Evernote Web Account Settings, morate ažurirati sve verzije Evernote-a, uključujući Skitch, Penultimate, Evernote Food i Evernote Hello. Kada aktivirate ovu uslugu, biće vam zatraženo da se prijavite na aplikacije koje koristite. Neke od partnerskih aplikacija možda neće raditi zbog aktiviranja dvostepene verifikacije. Da biste rešili taj problem, potrebno je da kreirate posebnu lozinku za svaku aplikaciju, u istom odeljku gde ste aktivirali dvostepenu verifikaciju.

Pored ove usluge, Evernote će svim korisnicima ponuditi istoriju pristupanja nalogu tokom prethodnih trideset dana. Ovo uključuje sve verzije Evernote-a koje koristite, sa podacima o lokacijama i IP adresama. To će korisniku biti od koristi u slučaju kada posumnja da je neko pristupao nalogu bez njegovog znanja.

Još jedna ponuda korisnicima koja stiže iz Evernote-a je autorizacija aplikacija, takođe dostupna svim korisnicima. Ako izgubite telefon ili računar, u Evernote Web Account Settings možete opozvati bilo koju verziju Evernote-a. Kada sledeći put pokrenete aplikaciju biće vam zatraženo da unesete lozinku.

Čini se da se u poslednje vreme kompanije utrkuju nudeći korisnicima uslugu dvostepene verifikacije naloga. Ipak, Evernote je imao i “lične” razloge - početkom marta kompanija je bila prinuđena da resetuje lozinke 50 miliona korisnika posle hakerskog napada, tokom koga su napadači upali u sisteme kompanije i pristupili podacima korisnika servisa, korisničkim imenima i email adresama povezanim sa Evernote nalozima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack resetuje lozinke za naloge kompromitovane u napadu 2015. godine

Slack je na svom blogu objavio saopštenje u kome se kaže da su zbog novih informacija o incidentu koji se dogodio 2015. godine, prinuđeni da poniš... Dalje

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Firefox će vas upozoravati kada otkrije da su vaše sačuvano korisničko ime i lozinka kompromitovani

Počev od Firefoxa 70, Mozilla želi da ima izveštaj pregledača kada bilo koja od vaših sačuvanih prijava bude pronađena među kompromitovanim pr... Dalje

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Da li treba verovati aplikaciji FaceApp

Malo je verovatno da ovih dana niste videli fotografije bar nekih od svojih prijatelja koje su delo aplikacije FaceApp. Svi pričaju o ovoj aplikaciji... Dalje

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Hakovana bugarska poreska agencija, procureli podaci 70% građana

Bugarska je pretrpela najveći gubitak podataka u svojoj istoriji, što je ugrozilo lične i finansijske podatke 5 miliona odraslih građana od ukupn... Dalje

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoftov softver proteran iz nemačkih škola zbog problema sa privatnošću korisnika

Microsoft Office 365 više nije dozvoljen u školama u nemačkoj pokrajini Hesen, nakon što su lokalne vlasti odlučile da zabrane softver zbog niza ... Dalje