Kina zapretila da će blokirati IT servise i proizvode koji ne prođu novi sistem provere sajber bezbednosti

Vesti, 26.05.2014, 10:00 AM

Kina zapretila da  će blokirati IT servise i proizvode koji ne prođu novi sistem provere sajber bezbednosti

Kina je zapretila da će sprečiti IT kompanije da u ovoj državi prodaju proizvode koji ne prođu novi sistem provere bezbednosti koji treba da iskoreni tajne aktivnosti kao što su špijuniranje i nadzor.

Veliki IT servisi i proizvodi koji mogu imati utiacaja na nacionalnu bezbednost ili javni interes biće proverevani po novom sistemu, javila je kineska državna novinska agencija Ksinhua.

Novi propisi, koji bi prema izveštaju agencije Ksinhua trebalo da zaštite zemlju, dolaze usred rastućih tenzija između Kine i SAD zbog problema u oblasti sajber bezbednosti koji bi mogli da dodatno poremete ionako zategnute odnose dve zemlje.

Početkom prošle nedelje Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da je američko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv petorice oficira kineske vojske zbog navodnog hakovanja nekoliko američkih kompanija i krađe poslovnih tajni. Optuženi su, prema navodima tužilaštva, od 2006. godine izveli brojne sajber napade na američke kompanije da bi ukrali poslovne tajne kojima su snabdevali rivalske kineske kompanije.

Optužnica je prema mišljenju analitičara trebalo da stavi akcenat na kinesku praksu korporativne špijunaže. Međutim, iz Kine je stigao oštar odgovor da kineska država nikada nije bila pokrovitelj hakerskih napada na američke kompanije.

Kineska vlada uputila je zahtev SAD tražeći da se optužnica protiv njenih oficira povuče. Pored toga, zvanični Peking je nazvao SAD licemernim pozivajući američke vlasti da se pozabave sopstvenim špijunskim aktivnostima. Oni su ukazali na nedavno objavljivanje tajnih dokumenata američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) koji su otkrili da SAD špijuniraju kineske obrazovne institucije i kompanije.

Kineska državna Infromaciona kancelarija navela da je Snoudenovo razotkrivanje NSA podsetnik zašto je sajber bezbednost neophodna. Još jednom je ponovljena tvrdnja da su kineska ministarstva, kompanije, univerziteti i telekomunikacijske kompanije žrtve prisluškivanja i upada.

Kineske pretnje koje bi mogle da ugroze poslovanje američkih kompanija u Kini nisu novina u odnosima dve zemlje. SAD su već preduzimale slične korake protiv kineskih kompanija kao što su Huawei i ZTE. Obaveštajni komitet američkog Kongresa je 2012. godine zaključio da su ove kompanije pretnja za nacionalnu bezbednost zbog njihovih veza sa kineskom vladom. Komitet je savetovao američkim kompanijama da kupuju mrežnu opremu od nekih drugih kompanija.

Najavljeni novi kineski sistem provere IT proizvoda i servisa mogao bi da ima isti efekat i da usmeri kineske državne kompanije prema domaćim snabdevačima. Novi sistem bi mogao rezultirati strožijim standardima u pogledu sajber bezbednosti koje će sve kineske kompanije morati da poštuju.

Nova pravila bi mogla da koriste lokalnim kompanijama kao što su Huawei i Lenovo, dok bi se strane tehnološke kompanije suočile sa novim preprekama u Kini, procena je analitičara.

Ksinhua nije objavila više detalja o tome kako će novi sistem provere funkcionisati. Nijedna američka tehnološka kompanija se još uvek nije oglasila ovim povodom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Korisnici iPhonea mete napada upitima za resetovanje lozinke

Sofisticirana phishing kampanja koja cilja korisnike iPhonea poslednjih meseci ukazala je na slabost u Appleovom mehanizmu za resetovanje lozinke. Pre... Dalje

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka upozorava na pokušaje prevare na društvenim mrežama

Mobi Banka je upozorila korisnike da su se na društvenim mrežama pojavili lažni profili koji koriste ime i logo Mobi Banke i pozivaju korisnike da,... Dalje

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Googleova AI pretraga preporučuje korisnicima opasne sajtove i prevare

Ranije ovog meseca, Google je počeo da uvodi novu funkciju pod nazivom Google Search Generative Experience (SGE) u rezultate pretrage, koja pruža br... Dalje

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Lažne ponude popularnog leka Ozempic preplavile internet, stručnjaci upozoravaju na fišing prevare

Stručnjaci kompanije Kaspersky upozorili su na alarmantan trend pojave fišing stranica koje se predstavljaju kao sajtovi legitimnih prodavaca koji n... Dalje

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Uvedene sankcije protiv tri berze kriptovaluta zbog pomoći Rusiji

Kancelarija za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) sankcionisala je tri berze kriptovaluta zbog nuđenja usluga koje se k... Dalje