Kina zapretila da će blokirati IT servise i proizvode koji ne prođu novi sistem provere sajber bezbednosti

Vesti, 26.05.2014, 10:00 AM

Kina zapretila da  će blokirati IT servise i proizvode koji ne prođu novi sistem provere sajber bezbednosti

Kina je zapretila da će sprečiti IT kompanije da u ovoj državi prodaju proizvode koji ne prođu novi sistem provere bezbednosti koji treba da iskoreni tajne aktivnosti kao što su špijuniranje i nadzor.

Veliki IT servisi i proizvodi koji mogu imati utiacaja na nacionalnu bezbednost ili javni interes biće proverevani po novom sistemu, javila je kineska državna novinska agencija Ksinhua.

Novi propisi, koji bi prema izveštaju agencije Ksinhua trebalo da zaštite zemlju, dolaze usred rastućih tenzija između Kine i SAD zbog problema u oblasti sajber bezbednosti koji bi mogli da dodatno poremete ionako zategnute odnose dve zemlje.

Početkom prošle nedelje Ministarstvo pravde SAD je saopštilo da je američko tužilaštvo podiglo optužnicu protiv petorice oficira kineske vojske zbog navodnog hakovanja nekoliko američkih kompanija i krađe poslovnih tajni. Optuženi su, prema navodima tužilaštva, od 2006. godine izveli brojne sajber napade na američke kompanije da bi ukrali poslovne tajne kojima su snabdevali rivalske kineske kompanije.

Optužnica je prema mišljenju analitičara trebalo da stavi akcenat na kinesku praksu korporativne špijunaže. Međutim, iz Kine je stigao oštar odgovor da kineska država nikada nije bila pokrovitelj hakerskih napada na američke kompanije.

Kineska vlada uputila je zahtev SAD tražeći da se optužnica protiv njenih oficira povuče. Pored toga, zvanični Peking je nazvao SAD licemernim pozivajući američke vlasti da se pozabave sopstvenim špijunskim aktivnostima. Oni su ukazali na nedavno objavljivanje tajnih dokumenata američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) koji su otkrili da SAD špijuniraju kineske obrazovne institucije i kompanije.

Kineska državna Infromaciona kancelarija navela da je Snoudenovo razotkrivanje NSA podsetnik zašto je sajber bezbednost neophodna. Još jednom je ponovljena tvrdnja da su kineska ministarstva, kompanije, univerziteti i telekomunikacijske kompanije žrtve prisluškivanja i upada.

Kineske pretnje koje bi mogle da ugroze poslovanje američkih kompanija u Kini nisu novina u odnosima dve zemlje. SAD su već preduzimale slične korake protiv kineskih kompanija kao što su Huawei i ZTE. Obaveštajni komitet američkog Kongresa je 2012. godine zaključio da su ove kompanije pretnja za nacionalnu bezbednost zbog njihovih veza sa kineskom vladom. Komitet je savetovao američkim kompanijama da kupuju mrežnu opremu od nekih drugih kompanija.

Najavljeni novi kineski sistem provere IT proizvoda i servisa mogao bi da ima isti efekat i da usmeri kineske državne kompanije prema domaćim snabdevačima. Novi sistem bi mogao rezultirati strožijim standardima u pogledu sajber bezbednosti koje će sve kineske kompanije morati da poštuju.

Nova pravila bi mogla da koriste lokalnim kompanijama kao što su Huawei i Lenovo, dok bi se strane tehnološke kompanije suočile sa novim preprekama u Kini, procena je analitičara.

Ksinhua nije objavila više detalja o tome kako će novi sistem provere funkcionisati. Nijedna američka tehnološka kompanija se još uvek nije oglasila ovim povodom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Interpol izdao hitno upozorenje o vakcinama

Interpol izdao hitno upozorenje o vakcinama

Interpol je danas izdao upozorenje u kome se kaže da bi međunarodne mreže organizovanog kriminala mogle da pokušaju da ubace u prodaju lažne vakc... Dalje

Proizvođač čipova Advantech potvrdio napad ransomwareom, kriminalne grupe traže sve veće otkupnine

Proizvođač čipova Advantech potvrdio napad ransomwareom, kriminalne grupe traže sve veće otkupnine

Proizvođač čipova Advantech potvrdio je da je 26. novembra dobio zahtev za otkupninu od grupe Conti koja zahteva 750 bitkoina, odnosno oko 14 milio... Dalje

Hakerska grupa OceanLotus koristi novi malver za napade na korisnike MacOS

Hakerska grupa OceanLotus koristi novi malver za napade na korisnike MacOS

Istraživači kompanije Trend Micro otkrili su novi malver koji se koristi u napadima na korisnike MacOS, iza kojih prema rečima istraživača stoje ... Dalje

Napadi hakera na proizvođača vakcine za COVID-19, kompaniju AstraZeneca

Napadi hakera na proizvođača vakcine za COVID-19, kompaniju AstraZeneca

Hakeri iz Severne Koreje pokušali su da provale u sisteme britanskog proizvođača lekova AstraZeneca, kompanije koja je trenutno u žiži javnosti k... Dalje

Policija sprečila krađu 40 miliona evra akcijom protiv sajtova za trgovinu ukradenim platnim karticama

Policija sprečila krađu 40 miliona evra akcijom protiv sajtova za trgovinu ukradenim platnim karticama

Italijanska i mađarska policija, uz podršku britanske policije i Europola, sprečile su gubitke od oko 40 miliona evra pojedinaca i kompanija, akcij... Dalje