Google najavio uvođenje Privacy Sandboxa na Android 13 početkom sledeće godine

Ostale vesti, 16.11.2022, 10:00 AM

Google najavio uvođenje Privacy Sandboxa na Android 13 početkom sledeće godine

Google je najavio da će početkom sledeće godine započeti uvođenje Privacy Sandbox sistema za ograničeni broj Android 13 uređaja.

Privacy Sandbox za Android je skup tehnologija koje je Google predstavio u februaru ove godine, sa ciljem da ograniči praćenje korisnika, a da istovremeno omogući oglašivačima održive opcije za merenje performansi.

Programeri aplikacija su pozvani da se prijave kako bi pristupili sistemskim API-jima i radili na njihovim integracijama od samog početka, istovremeno pomažući Googleu u sledećoj fazi testiranja.

Privacy Sandbox za Android zamenjuje cross-app identifikatore i tajno praćenje API sistemima kao što su „Attribution Reporting“, „Topics“ i „FLEDGE“.

Teme (Topics) su zamenile sistem pod nazivom Federated Learning of Cohorts (FLoC) koji se nije dopao onima koji se zalažu za privatnost ali ni oglašivačima. Novi sistem ima za cilj da kategoriše interesovanja korisnika pod različitim „temama“ na osnovu istorije pregledanja veba na njihovim uređajima. Ova pretpostavljena interesovanja se zatim dele sa oglašivačima radi prikazivanja ciljanih oglasa.

FLEDGE i Attribution reporting, sa druge strane, omogućavaju prilagođeno ciljanje publike i pomažu u merenju konverzija oglasa bez oslanjanja na identifikatore korisnika između različitih strana.

Od februara kada je predstavljen, Google je sa programerima aplikacija i oglašivačima usavršavao novi sistem pripremajući njegove komponente za probnu primenu koja će početi početkom 2023. godine.

„Počev od početka sledeće godine, planiramo da uvedemo početnu Beta verziju Privacy Sandboxa na Android 13 mobilne uređaje kako bi programeri mogli da preduzmu sledeće korake u testiranju ovih novih rešenja“, navodi se u saopštenju kompanije. „Počećemo sa malim procentom uređaja i vremenom ga povećavati.“

Sa Privacy Sandboxom Google želi da stvori skup veb standarda za veb sajtove za pristup korisničkim informacijama bez ugrožavanja privatnosti. Cilj mu je da olakša oglašavanje na mreži bez pribegavanja invazivnim metodama kao što su kolačići za praćenje trećih strana.

Planovi kompanije da isključi kolačiće trećih strana u veb pretraživaču Chrome dva puta su odloženi, a sada se očekuje da će tehnologija biti povučena u drugoj polovini 2024.

Međutim, Googleovi predlozi naišli su na kritike konkurenata kao što je Mozilla (Firefox) i drugih proizvođača pretraživača baziranih na Chromiumu kao što su Brave, Opera i Vivaldi, koji su rekli da će nove metode učvrstiti „Googleov položaj kao veb monopoliste“. Brave je rekao da Privacy Sandbox postiže skromna poboljšanja privatnosti na račun izbora korisnika, a istovremeno nameće Google centralizaciju. DuckDuckGo kritikovao je Privacy Sandbox kao pretenciozan sistem koji samo uvodi nove nazive za ono što je u suštini indirektno praćenje korisnika.

Uprkos kritikama, Google nastavlja dalje sa svojim planom da uvede novi sistem u sve svoje proizvode, uključujući Chrome i Android, uz obećanje da će uzeti u obzir povratne informacije kako bi problemi bili rešeni „ciljanom intervencijom“.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Xiaomi u Kini blokira Telegram kao opasnu aplikaciju

Xiaomi u Kini blokira Telegram kao opasnu aplikaciju

Kineski proizvođač pametnih telefona Xiaomi smatra Telegram opasnim zbog čega je kompanija blokirala instalaciju aplikacije za svoje korisnike u Ki... Dalje

Sud odbio Googleov zahtev da prekine spor o obmanjivanju korisnika u vezi privatnog pretraživanja

Sud odbio Googleov zahtev da prekine spor o obmanjivanju korisnika u vezi privatnog pretraživanja

Sud u Kaliforniji odbio je Googleov zahtev za presudu po skraćenom postupku u tužbi vrednoj 5 milijarde dolara koju su pokrenuli korisnici u kojoj ... Dalje

YouTube počeo da blokira gledanje videa korisnicima koji koriste programe za blokiranje oglasa

YouTube počeo da blokira gledanje videa korisnicima koji koriste programe za blokiranje oglasa

YouTube je započeo „mali eksperiment na globalnom nivou“, pozivajući korisnike da isključe svoje blokatore oglasa i dozvole oglase na Y... Dalje

Rusija planira da ''zapadne telefone'' državnih službenika zameni telefonima sa domaćim operativnim sistemom

Rusija planira da ''zapadne telefone'' državnih službenika zameni telefonima sa domaćim operativnim sistemom

Ruska telekomunikaciona kompanija Rostelekom planira da vladinim zvaničnicima obezbedi mobilne telefone koji rade na operativnom sistemu Aurora, doma... Dalje

Rusija zabranila strane mesindžere u državnim institucijama

Rusija zabranila strane mesindžere u državnim institucijama

Ruska savezna služba za nadzor u oblasti telekomunikacija, informacionih tehnologija i masovnih komunikacija Roskomnadzor upozorila je da je ove nede... Dalje