Microsoft objavio svoj prvi izveštaj o zahtevima vlasti za podacima korisnika

Ostale vesti, 22.03.2013, 10:03 AM

Microsoft objavio svoj prvi izveštaj o zahtevima vlasti za podacima korisnika

Posle Google-a i Twitter-a, i Microsoft je objavio svoj prvi izveštaj o transparentnosti sa podacima o broju zahteva za korisničkim podacima koje su kompaniji uputile vlasti država iz celog sveta. Izveštaj sadrži i podatak o broju zahteva na koje je kompanija odgovorila pozitivno, kao i informacije o tome koje je podatke o korisnicima kompanija dostavljala podnosiocima zahteva.

Microsoft je odgovorio na zahteve za korisničkim podacima koji su stigli iz 46 zemalja sveta, i to u slučajevima kada je bila potvrđena njihova legitimitnost.

Tokom prošle godine Microsoft-u je upućeno 70 665 zahteva za korisničkim podacima, a najveći broj zahteva je stigao iz Turske (11 434). Nešto manje zahteva je došlo iz SAD (11 073). Mnogi od zahteva su se odnosili na više od jednog korisnika, te su ovim zahtevima traženi podaci o ukupno 122 015 korisnika.

Microsoft je najčešće izlazio u susret američkim vlastima i to odgovarajući na 1544 zahteva od 1 558 zahteva na koje je odgvoreno pozitivno, tako što je Microsoft dostavio neke od traženih podataka, kao što su naslov ili sadržaj emaila ili fotografiju sa SkyDrive-a. Ostale zemlje koje su dobijale podatke o korisnicima od Microsoft-a su Brazi, na čije je zahteve 7 puta odgovoreno pozitivno, Kanada (1), Irska (5) i Novi Zeland (1).

Zahtevi koji se odnose na ono što u Microsoft-u nazivaju “transakcionim” podacima, koji uključuju podatke kao što su IP adresa, ime korisnika, adresu stanovanja, su mnogo brojniji i u 80% slučajeva na takve zahteve je odgovarano.

Turska i ovde zauzima prvo mesto, sa 8 997 zahteva na koje je odgovoreno, a za njom slede SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka sa ukupno 7000 odgovora na zahteve.

Samo na 16,8% zahteva za ovakvim podacima nije odgovoreno jer nije bilo relevatnih podataka za naloge na koje su se odnosili zahtevi. Neki od tih zahteva nisu ispunjavali zakonske uslove, a većina takvih zahteva je došla iz SAD.

Podaci o zahtevima koji se odnose na korisnike Skype-a izdvojeni su u izveštaju.

Najveći broj zahteva o korisnicima Skype-a došao je iz Velike Britanije, 1 268 od ukupno 4 713. Slede SAD sa 1 154. Ukupno su zatražene informacije o 15 409 različitih Skype naloga. Ni na jedan zahtev nije odgovoreno objavljivanjem sadržaja korisnika, ali na određeni broj zahteva za transkacionim podacima je odgovoreno pozitivno.

Manjak informacija o Skype-u neće se dopastiinternet aktivistima i organizacijama koje zastupaju privatnost korisnika na internetu i koje su krajem januara ove godine uputile otvoreno pismo Microsoft-u, pozivajući kompaniju da objavi podatke o tome koje podatke korisnika Skype-a kompanija prikuplja i kakva je procedura kompanije u vezi zahteva za podacima korisnika, kao i kakva je veza Microsoft-a sa kineskom kompanijom TOM Online koja koristi licenciranu Skype tehnologiju za svoju modifkovanu verziju Skype-a namenjenu kineskim korisnicima čiji je komunikacija cenzurisana. Microsoft još uvek nije odgovorio na ovo pismo.

Microsoft planira da izveštaje o transparentnosti objavljuje svaki šest meseci.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Procureli dokumenti koji navodno otkrivaju da je Huawei kršio američke sankcije

Interni dokumenti u koje je Rojters imao uvid pokazuju da je Huawei računarsku opremu kompanije Hewlett-Packard isporučio najvećem iranskom mobiln... Dalje

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft reklamira Edge u Windowsu 10 na račun konkurentskog Firefoxa

Microsoft je nedavno objavio novu verziju Microsoft Edgea baziranu na Chromiumu, tako da ne iznenađuje to što kompanija sada pokušava da ubedi kori... Dalje

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google uvodi nova ograničenja za oglase u Chromeu i na YouTubeu

Google postavlja nova ograničenja za video oglase u Chromeu i na YouTubeu. Chrome će blokirati oglase koji se reprodukuju usred kratkih videa, duž... Dalje

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Da li spremni dočekujete 14. januar i ukidanje podrške za Windows 7?

Samo nekoliko dana nas deli od trenutka kada će Windows 7 dobiti poslednji paket bezbednosnih ispravki, posle čega će Microsoft ukinuti podršku za... Dalje

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Booking.com obećao da će prestati da obmanjuje i vrši pritisak na korisnike

Popularni sajt Booking.com pristao je da izvrši niz promena na platformi nakon razgovora sa Evropskom komisijom i nacionalnim potrošačkim organizac... Dalje